Leļļu teātris meklē papildinājumu repertuāram

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem un 10 mēnešiem.

Latvijas Leļļu teātris līdz ar jauno sezonu izsludinājis lugu konkursu "Kā Brālītis Trusītis uzvarēja Lauvu". Ar to iecerēts veicināt Latvijas bērnu dramaturģijas attīstību un rosināt jaunu darbu tapšanu šajā žanrā, vienlaikus paredzot to reālu iestudēšanu uz Leļļu teātra skatuves. Teātra režisori konkursa dramaturgiem iesaka nenovērtēt apķērīgo bērnu auditoriju par zemu.

Leļļu teātris rīko lugu konkursu, kur sižeta pamatā autoriem jāizmanto afrikāņu tautas pasaka "Kā Brālītis Trusītis uzvarēja Lauvu", ietverot pasakas galvenos tēlus, to attiecības un sižeta pagriezienus. Šai lugai bijuši vairāki iestudējumi Latvijā, taču šoreiz teātris vēlas veidot tieši leļļu izrādi.

Vērtējot iesniegtās lugas, teātra repertuāra padome ņems vērā darbu oriģinalitāti, piemērotību muzikālās izrādes iestudēšanai, kā arī to, vai dramaturgi aizdomājušies par īpašo auditoriju.

„Šis materiāls ir paredzēts mazuļiem, tas nozīmē - divi, trīs, četri, pieci gadi, - tādam vecumam. Tas nenozīmē, ka viņi neko nesaprot, viņi patiesībā saprot visu, un dramaturgiem vienkārši ir jāraksta priekš viņiem,” saka teātra galvenā režisore Vija Blūzma.

Teātrī šobrīd tiek iestudēta iepriekšējā konkursa izrāde ''Brēmenes muzikanti''. Blūzma secina, ka interese pirmajā reizē bijusi gana liela, taču kopumā bērnu dramaturģiju Latvijā nepieciešams vairāk attīstīt, jo dramaturgi Latvijā vairāk koncentrējas uz pieaugušo, nopietno lugu materiālu.

„Ir tā, ka lelles netur garus dialogus jeb sarunas, lellēm vairāk svarīga ir tieši darbība. Līdz ar to, ja autori mums iesniedz lugas ar gariem tekstiem, monologiem vai dialogiem, kur paralēli nenotiek darbība, to leļļu teātrī nevar uzvest,” skaidro Blūzma.

Arī teātra aktieris un jaunais režisors Edgars Kaufelds atzīst, ka dramaturģija bērniem ļoti atšķiras un labu darbu šajā žanrā mūsdienās ir ļoti maz, īpaši to, kas domāti lellēm. Edgars pārliecināts, ka, rakstot darbus, ir jāciena bērnu fantāzija un netraumējot jāatver tā. Būtiskākais ir brīnums, fantāziju rosinošs sižets un darbība nevis asprātīgi, jautri tekstiņi

Konkursa dalībniekiem luga Latvijas Leļļu teātrī jāiesniedz līdz 2014. gada 28. februārim, kad arī tiks paziņots uzvarētājs, kura muzikālo lugu "Kā Brālītis Trusītis uzvarēja Lauvu" varēs iestudēt uz Leļļu teātra skatuves.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti