Kultūras ziņas

Lietuvas kultūras galvaspilsēta - Tauraģe

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kāpēc uz Lauras Grozas izrādi regulāri brauc policija?

Kāpēc uz Lauras Grozas izrādi regulāri brauc policija? Iestudējums dzīvoklī raisa kaimiņu neizpratni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

"Cilvēki Rīgas centrā atsakās ticēt, ka teātris drīkst notikt ārpus lielajām, institucionālajām teātrim paredzētajām telpām. Jau kuro reizi es pusi izrādes laika pavadu neauglīgās sarunās ar Rīgas pašvaldības policiju, lai mēs kopā konstatētu nulli pārkāpumu. Tas ir smieklīgi, apkaunojoši un arī nogurdinoši." Tā sociālajos tīklos raksta režisore Laura Groza, kuras jaunākais iestudējums "Mājoklis. Komentāri" piedzīvo regulāras kaimiņu sūdzības un policijas klātbūtni. Nākamā izrāde ir paredzēta pēc nedēļas, bet situācija vēl aizvien bez kompromisa.

Viena no režisores Lauras Grozas izrādes "Mājoklis. Komentāri" daļām norisinās bijušā Rīgas pilsētas galvenā arhitekta Reinholda Georga Šmēlinga dzīvoklī Dzirnavu ielā. Pašreizējais dzīvokļa īpašnieks piedāvājis Laurai Grozai šo īpašumu izmantot radošām aktivitātēm. Tagad, kad tas noticis, ne visi kaimiņi ir mierā. Lai gan izrādes dalībnieki netrokšņo un visi ir prom jau pirms vienpadsmitiem vakarā, kopš pirmizrādes uz notikuma vietu regulāri tiek saukta pašvaldības policija.

"Mēs esam nospēlējuši kādas astoņas vai pat kopā ar ģenerālmēģinājumiem 10 izrādes, no kurām kādas piecas ir bijušas traucētas. Divās reizēs tas bija ar aktīvu pašvaldības policijas iesaisti. [..] Regulāri tiek mums rakstītas vēstules no kaimiņiem ar bezmaz tādiem draudiem, ka mums ir jābeidz šis pasākums, bet mēs neviens arī neesam šajā mākslas biznesā pirmo dienu, un pirms tam ar visu rēķinājāmies un visu saskaņojām. Tas, ko nevaru, es nevaru katram kaimiņam uzrakstīt individuāli vēstuli," teic režisore Laura Groza.

Radošā komanda katram no daudzstāvu mājas kaimiņiem izsūtījusi ielūgumu uz izrādi, skaidro režisore: "Mēs visiem izsūtījām šādus ielūgumus, iespiestus tikai un vienīgi viņiem, un ieradās tikai divi."

Mēģinājumi šādā veidā izveidot dialogu ar kaimiņiem un izrunāt domstarpības izgāzušies. Arī Kultūras ziņām neizdevās sastapt kādu no kaimiņiem.

Pašvaldības policijā skaidro, ka situācijā, kad pasākums ir saskaņots, kaimiņi pretenzijas nevar celt.

Rīgas pašvaldības policijas pārstāvis Toms Sadovskis stāsta: "Mūsu pieredze rāda, ka bieži vien šāda veida izsaukumi, īpaši tad, ja notiek kaut kāda veida pasākumi vai tamlīdzīgi, visbiežāk rodas komunikācijas trūkuma dēļ. Vai visi mājas iedzīvotāji zināja, ka tur būs izrāde, vai tas bija ar ēkas apsaimniekotāju saskaņots? Jo visbiežāk tādas konflikta situācijas rodas tieši tādēļ, ka visi nav kaut ko zinājuši, un, kad attiecīgais pasākums notiek, tas, kurš nezina, zvana policijai. 

Noteikumi neparedz konkrētu trokšņošanas aizliegumu, tas, par ko policija var saukt pie atbildības, ir huligānisms. Ja notiek izrāde vai citā veidā cilvēki strādā, to īsti nekad nevar uzskatīt par huligānismu."

Laura Groza teic: "Es pati esmu ļoti daudz bijusi ārvalstu festivālos, kur ir ļoti daudz šāda performanču pieredze – vietai pielāgotās izrādes, un mani vienmēr ir fascinējis tas, cik ļoti aizrautīgi Rietumu kultūrā tieši tā kopiena piedalās un atbalsta mākslas norisi. Esmu bijusi izrādēs, kur cilvēki atver sava dzīvokļa durvis un ļauj trīs māksliniekiem izvest 10 cilvēku grupiņu cauri viņu dzīvoklim vai mājai un izkāpt pa logu ārā. Šie dzīvokļu iemītnieki uzskata, ka viņi ir piedalījušies kaut kādā interesantā norisē, kas bagātina viņu ikdienu."

Arī Latvijas Jaunā teātra institūts organizējis vairākas izrādes dzīvokļos vai daudzdzīvokļu namu pagalmos, producente Sandra Lapkovska skaidro: "Ir bijušas situācijas, kad policija ir izsaukta. Piemēram, mums bija izrāde Vecmīlgrāvī. Tā  notika pagalmā, daudzdzīvokļu namu ielenkumā. Un tur pat ar visu faktu, ka mums bija visi papīri sakārtoti, ka mēs bijām apstaigājuši visas mājas, es personīgi biju klauvējusi pie durvīm, metusi lapiņas, brīdinājuma zīmes, ka te notiks izrāde, nākat skatīties, viss ir bez maksas, – tāpat tika izsaukta pašvaldības policija."

Neraugoties uz centieniem ar līdzās dzīvojošiem panākt kompromisus, savulaik regulāru pašvaldības policijas klātbūtni pēc kaimiņu sūdzībām piedzīvoja arī Kaņepes Kultūras centrs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti