Kultūras ziņas

Aktiera Ivara Stonina dzīve Ņujorkā

Kultūras ziņas

Daugavpils teātra latviešu stāsti jeb "Svešie svētki"

Rainis un Aspazija jauno scenogrāfu redzējumā

Jaunie scenogrāfi Teātra muzejā interpretē Raini un Aspaziju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Raiņa un Aspazijas jubilejas gadam turpinoties, turpinās arī Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) projekts "Aspazijas un Raiņa tēli un transformācijas", kurā jaunie scenogrāfi Eduarda Smiļģa Teātra muzeju Āgenskalnā katru mēnesi padara aizvien krāsaināku un aizraujošāku.

LMA scenogrāfijas nodaļas studenti pakāpeniski piepilda Eduarda Smiļģa teātra muzeja pagalmu, iedvesmojoties no Raiņa un Aspazijas daiļrades. Iespējams, neviens vien būs piedzīvojis izbrīnu, pēdējā mēneša laikā braucot garām Eduarda Smiļģa Teātra muzejam un redzot tur plīvojam baltus kreklus, kas diennakts tumšajā laikā, šķiet, izstaro maigu gaismu. Tie nav spoki - tur jaunie latviešu scenogrāfi interpretē Raiņa un Aspazijas darbus.

Šobrīd teātra muzejā ir izstādīts piecu jauno scenogrāfu veikums. Studentu uzdevums - izvēlēties kādas šo autoru lugas situāciju un varoņus un tos vizualizēt.

"Šeit deva pilnīgu brīvību, uzaicināja Latvijas Mākslas akadēmijas scenogrāfijas studentus. Vispirms runāju ar Andri Freibergu, tad, protams, ļoti veiksmīgi sakrita, ka ar Kristiānu Brekti varēja runāt, zinot to, ka viņam arī ir inovatīvas idejas. Es arī neesmu tāds, kuram patīk tikai viss standartā. Tad mēs šādā veidā mēģinām katru mēnesi kādus trīs objektus parādīt, kas asociatīvi veidojas," stāsta Teātra muzeja vadītājs, Latvijas Kultūras akadēmijas profesors Jānis Siliņš.

Projekts aizsācies Aspazijas dzimšanas dienā, 16.martā, un turpināsies līdz 11.septembrim - Raiņa jubilejai. Katru mēnesi Smiļģa mājā tiks izstādīti triju studentu darbi, tātad septembrī Teātra muzeja pagalmā būs apskatāms jau 21 eksponāts.

Iedvesmojoties no Raiņa lugas "Indulis un Ārija", LMA Scenogrāfijas nodaļas studente Kristīne Daukšte prezentē mākslas darbu "Sārts", kas tuvākā mēneša laikā tiks papildināts arī ar skaņas un gaismas efektiem. Savukārt studentes Elīnas Valdmanes veikums redzams projekta otrajā kārtā. "Zelta zirga" ledus kalna vietā likta Ēģiptes piramīda.

"Mani iespaidoja viņa raksti un atsauce uz viņa agro bērnību, un dažādi pieraksti par to, kā viņš ir iespaidojies. Viņam lielais dzinulis ir bijusi Ēģipte, tas man likās interesanti. Katrs no mums ir spēlējies bērnībā smilškastē, un šī vieta, Ēģipte - smilškaste, vieta, kur var rast idejas, kur rodas izpratne par pasauli," norāda LMA Scenogrāfijas nodaļas studente Elīna Valdmane.

Latvijas scenogrāfijas augstā līmeņa apliecinājums ir gan pieprasījums pēc latviešu scenogrāfiem ārzemēs, gan vairākkārt scenogrāfu olimpiādē jeb Prāgas kvadriennālē saņemtās zelta medaļas.

"Latvijas scenogrāfijas skola ir viena no spēcīgākām pasaulē un es to saku bez pārspīlējuma. Viņi velk un veido Latvijas teātri ļoti mūsdienīgi un ļoti domājoši. Jau pirmās iezīmes var redzēt arī pirmajā kursā. Protams, viņiem vēl tāls ceļš ejams," saka režisors Viesturs Meikšāns.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti