Kultūras ziņas

Kino operatoram Kalvim Zalcmanim 75!

Kultūras ziņas

Osokini ieskandina "Lielā dzintara" koncertflīģeli

Jaunie aktieri Ģertrūdes ielas teātrī meklē Ziemeļmeitu

Jaunie aktieri Ģertrūdes ielas teātrī meklē Ziemeļmeitu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ģertrūdes ielas teātrī režisors Andrejs Jarovojs iestudējis Kārļa Skalbes pasaku “Kā es braucu Ziemeļmeitas lūkoties”. Stāstā par jauna cilvēka pasaules redzējumu un meklējumiem režisors devis iespēju sevi parādīt vēl pavisam jauniem, vēl topošiem aktieriem

Kārļa Skalbes īsi pirms 1905.gada revolūcijas sarakstīto pasaku “Kā es braucu Ziemeļmeitas lūkoties”, visos laikos ir centušies ideoloģiski izmantot, katrā vēsturiskajā periodā rodot atbilstošus skaidrojumu  brīvības un Ziemeļmeitas jēdzieniem.

"Manuprāt, šodien šis materiāls ir ļoti izaicinošs tieši tāpēc, ka tas ir par jauniem cilvēkiem un jauniem cilvēkiem to vajag stāstīt," saka izrādes režisors Andrejs Jarovojs. "Jauniem cilvēkiem vienmēr liekas, ka viņu problēmas ir aktuālākas, un viņi grib tikt sadzirdēti, un viņos ir vērts ieklausīties, jo, kļūstot vecākam, tu daudz ko aizmirsti un viss kļūst ikdienišķāks."

Izrādē piedalās Latvijas Kultūras akadēmijas režisores Māras Ķimeles vadītā aktieru 3.kursa studenti, kuru spēles stils veidojas, apvienojot jaunās horeogrāfes Agates Bankavas sarežģītās kustības ar Skalbes tēlainajiem tekstiem.

"Es domāju, ka viņi ir pārāk pieklājīgi tam, kur viņi šobrīd atrodas un ko viņi šobrīd dara. Manuprāt, viņu vecumā un ar tām iespējām, kas viņiem ir - es domāju, brīvības iespējām -, viņiem vajadzētu būt daudz dullākiem, psihākiem un daudz trakākiem," uzskata režisors Mārtiņs Eihe.

Izrādē izmantotās mainīgās scenogrāfijas konstrukcijas ir papildu uzdevums jaunajiem aktieriem, kas dažiem palīdz, bet citiem traucē sava tēla interpretācijā.

"Es nedomāju, ka tā valoda ir īpaši jauna, bet viņa ir studentiem piemērota, manuprāt, un arī kustību horeogrāfe Agate Bankava ir jauns cilvēks un to jūt. Kā jaunu cilvēku vēstījums tas nostrādā," vērtē teātra kritiķe Līga Ulberte.

Jau vēstīts, ka izrādē spēlē Andrejs Aļeņičevs, Anna Nele Āboliņa, Elīna Avotiņa, Ilva Centere, Aminata Grieta Diarra, Ieva Florence, Toms Veličko, Mārtiņš Velps, Oskars Vīksne, Toms Treinis un Mārtiņš Zariņš.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti