Rīta Panorāma

Latvijas izlases basketbolisti pārbaudes spēlē uzņem Somijas valstsvienību

Rīta Panorāma

LVTOP 100 dziesmas

"Latviešu laupītāji" - Frīdriha Šillera jaunības laika vēja brāzma pirms 200 gadiem

Jaunajā Rīgas teātrī pirmizrādi piedzīvos «Latviešu laupītāji»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Jaunajā Rīgas teātrī 9.septembrī pirmizrādi piedzīvos iestudējums “Latviešu laupītāji”, kas veidots pēc Šillera lugas “Laupītāji” motīviem.

Aktieris Vilis Daudziņš gluži kā vēl 20 gadus nesasniegušais dramaturgs Frīdrihs Šillers, kad rakstīja “Laupītājus”, dedzīgi iekaist, stāstot par jaunā iestudējuma “Latviešu laupītāji” idejām.

“Viens pamostas, un viņam ir muiža, un tā viņš visu dzīvi nodzīvo, jo tā vienkārši ir sanācis, liktenis tāds, piedzimis muižnieka ģimenē. Otrs piedzimst citā ģimenē, un viņam visu laiku jāstrādā pie tā muižnieka tāpēc, ka, redz, liktenis tāds – piedzimis par zemnieciņu. Nu, skaidrs, ka taisnību vajadzēja atjaunot uz zemes. Cita lieta, ka pa visu to burzmu latvieši saprot – var jau dedzināt un var jau šo to pievākt. Tā rodas latviešu laupītāji,” stāsta Daudziņš.

Gundars Āboliņš, guvis vācu teātra režijas un skatītāju atzinību, atkal Jaunajā Rīgas teātrī būs savējais.

“Vecā Mora lomai neviena vecāka par mani teātrī nav, tad likumsakarīgi, ka tā loma ir mana,” saka Āboliņš, stāstot, ka viņš atveidos ļoti dāsnu cilvēku, kura mīlestība bieži neļauj saskatīt lamatas. “Viņam neļauj saņemt pretmīlu no tā, no kā viņš to visvairāk sagaida – no sava pirmdzimtā dēla. Tā ir netaisnība.”

Vācu režisors un dramaturgs Gecs Leinevēbers iestudējuma stāstus savijis divās paralēlēs. Aktieri satiekas pēc 15 gadiem, katrs jau dara citu darbu, bet atmiņas un sajūtas par reiz spēlētiem "Laupītājiem" ir tikpat kvēlojošas kā jaunībā.

“Mēs drīkstam un varam strādāt kā dramaturgi, veidojot to latviešu sadaļu, jo viņš [režisors] jau nezina, ko mēs tur runājam. Margarita Zieda viņam iztulko, bet, kā viņa iztulko...” stāsta Daudziņš. “Nu, redzēsim. Viņš [režisors] mums uzticas. Mēs uzticamies viņam, un mums ir prieks par šo sadarbību.”

“Manuprāt, teātra uzdevums ir atrast senajos darbos lielu gudrību. To vienmēr ir interesanti izvilkt laukā, lai parādītu skatītājiem. Starp Šillera “Laupītājiem” un latviešu teātri ir cieša saite. Tā nav vienkārši vācu luga. Ar Šillera darbu sākās latviešu teātris,” skaidro Leinevēbers.

Izrādes “Latviešu laupītāji” scenogrāfe un kostīmu māksliniece - Kristīne Jurjāne, mūzikas partitūras autors - Jēkabs Nīmanis. Lomās: Guna Zariņa, Ģirts Krūmiņš, Gundars Āboliņš, Vilis Daudziņš, Jevgēnijs Isajevs, Kaspars Znotiņš, Toms Veličko.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti