Jarovojs veido izrādi par latviešu karavīriem Afganistānā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ģertrūdes ielas teātrī top iestudējums par Latvijas karavīriem Afganistānā. Ir pagājuši vairāk nekā 10 gadi kopš Latvijas armija sāka dalību starptautiskajā operācijā šajā valstī, turklāt ar šo valsti saistās vēsturiskāks konteksts, jo latviešu karavīri Afganistānā bijuši arī 80. gados.

Taujātam par „Heavy Metal” izrādes ieceri, režisoram Andrejam Jarovojam jāatsauc atmiņā festivāls pirms pieciem gadiem Polijas pilsētā Legņicā, kur festivāla izrādes tika veidotas pilsētvidē. Daļa pilsētas Aukstā kara laikā bijusi slēgta, jo tur atradusies Padomju armijas kara bāze. Toreiz  radušās divas ieceres – par karavīriem un „Vīru lietas” jeb „Maennersache” - tapa dejas izrāde „Maennersache”. Nu Andrejs Jarovojs atgriezies pie otrās ieceres īstenošanas un top izrāde par latviešu karavīriem Afganistānā. Režisors atklāj, kur smēlušies materiālu, jo izrādes dramaturģisko materiālu veidojis kopā ar aktieriem.

„Avotu ir ļoti daudz un dažādi. Mēs centāmies aptvert pēc iespējas plašāku loku. Tikāmies ar pašiem karavīriem. Bija intervijas. Skatījāmies arī intervijas ar latviešu karavīriem, ka ir medijos pieejamas. Ir arī padaudz amerikāņu dokumentālās filmas un dažas arī par latviešu karavīriem Afganistānā. Dokumentus skatījām. Gan Latvijas Ārlietu ministrijas, gan NATO nostādnes. Dažādu Rietumu žurnālistu rakstus,” stāsta režisors.

Izrāde balstās dokumentālā notikumā, kas risinājās 2009.gada 1.maijā Bari Alai novērošanas postenī Afganistānā – šajā dienā notika kauja. Daudzus faktus par to var atrast internetā, arī to, cikos noticis uzbrukums, kad saukuši pēc palīdzības.

Bet kāds ir izrādes galvenais vēstījums, ko vēlas atklāt un pateikt skatītājiem?

Karš vienmēr būs vardarbīgs akts, lai kādu mērķu vārdā tas norisinās, - uzskata režisors, atklājot, ka daudzas lietas pateikuši priekšā karavīri.

Izrādē piedalās trīs aktieri – Aigars Apinis, Kārlis Krūmiņš un Kristaps Ķeselis un aktrise Anta Aizupe.  Kāda loma šajā iestudējumā aktrisei?

Arī meitene ir karavīrs, jo tajā uzbrukumā, kas ir lugas centrālais notikums, bija arī sieviete – mediķe no Latvijas militārā kontingenta,” atbild režisors, atklājot, ka uz pirmizrādi ieradīsies arī feldšere, par kuru stāstīts izrādē.

Anta Aizupe, strādājot pie šī darba, tikusies un runājusies ar latviešu karavīriem, arī ar sievieti, kas bijusi Afganistānā. Ja no sākuma aktrisei šķitis, ka sieviete karā ir kas neparasts, un viņa uztraukusies, kā nospēlēs šo lomu, tad, sākot strādāt, sapratusi, ka tas nav nekas traks, ka sievietes tāpat kā vīrieši arī armijā dara savu darbu.

Kristaps Ķeselis ir jaunais aktieris, kas pavisam nesen beidzis Kultūras akadēmiju. Aktieris aklāj, ka viņa paziņu lokā ir cilvēki, kuri dienējuši Afganistānā, taču līdz šim viņš par to nav interesējies.

Patiesībā mēs maz ko par to zinām,” norāda Ķeselis, skaidrojot, ka arī paši karavīri nelabprāt stāsta par savu dienestu.

Andrejs Jarovojs savos iestudējumos izmanto arī kustību. „Iecerē tā ir nedaudz fiziskā teātra valodā,” saka režisors.

Katrs karš ir vienāds un tajā pašā laikā atšķirīgs, piebilst režisors. Šīs izrādes galvenā uzmanība nav vērsta uz politiku, bet gan uz karavīru un karu. Turklāt pēdējo nedēļu notikumi arī kaimiņvalstīs šo tēmu dara īpaši aktuālu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti