Kultūras ziņas

Izskanējis "Kremerata Baltica" festivāls

Kultūras ziņas

"Joriks" 30. sezonu sāk ar "Otello"

Valmieras teātra jaunā aktieru kursa debija

Izrādē «Viktorija» Valmierā – arī jauno aktieru pirmās mīlestības stāsti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Valmieras teātra aktieru kurss nedēļas nogalē piedzīvojis lielu notikumu, pirmo reizi kopā izejot skatītāju priekšā un spēlējot izrādē “Viktorija” viņu pedagogu Indras Rogas un Mihaila Gruzdova režijā. Valmieras Drāmas teātra izrāde veidota pēc izcilā norvēģu rakstnieka Knuta Hamsuna jauniešu romāna “Viktorija”, ievijot arī reālus, katra topošā aktiera, dziļi personiskus stāstus par mīlestību. Tā tiek spēlēta divos sastāvos, tāpēc skatītājiem iespējams noskatīties divas atšķirīgas izrādes.

Pagājuši jau vairāk nekā 15 gadi, kopš Latvijas Kultūras akadēmiju absolvēja īpaši Valmieras teātrim sagatavotais aktieru kurss. Pašlaik režisores Indras Rogas vadībā studē jaunie. Viņiem rit jau trešais mācību gads.

Režisore, Valmieras teātra aktieru kursa vadītāja Indra Roga atklāj, ka kopš laika, kad pati mācījusies, ir izteiktākas izsmalcinātas tehnikas:

“Tā ir mūžīga profesija. Skaidrs, ka tagad ir izsmalcinātas un dažādas tehnikas, tas varbūt izteiktāk, bet viss atkarīgs no tā, kas ir meistars kursam.

Jaunajos aktieros jau esot iedēstīti profesijas pamati, cilvēcība, humora izjūta. “Noteikti brīvība un noteikti ne stereotipu domāšana,” stāsta Roga.

“Pie mums kursā nenotiek lomu dalīšanas, katrs savu lomu izcīna pats. Visi provē visu, visi mēģina visu, visi piedāvā, un tad izkristalizējas, kuram ir tiesības, kuram nav. Kurš var tieši to, kas viņam piestāv vai pat nepiestāv, reizēm sākotnēji nepiestāv. Tādā veidā izkristalizējās, kur šie divi pāri var piedāvāt savu versiju,” atklāj Roga.

“Un visi šo aktieru stāsti, personiskie, radās kā skolas uzdevums, nevis kā mērķis. Līdz ar to šī izrāde ir tapusi pavisam no otra gala,” viņa piebilst.

Šo izrādi vēl jūtīgāku un emocionālāku dara fakts, ka jaunie aktieri vienlaikus ar Knuta Hamsuna traģisko romānu izspēlē arī savus personiskos pirmās mīlestības notikumus, kļūstot par izrādes līdzautoriem. Tas prasa drosmi un patiesu dvēseles atkailināšanos.

Viktorijas lomas atveidotāja B sastāvā Katrīna Griga stāsta:

“Man šī izrāde ir ļoti personiska, tas pārkritiens starp Katrīnu un Viktoriju, tā robeža ir ļoti smalka, viņa visu laiku kā uz naža asmens balansē.

Apakšā ir diezgan daudz manis un tikpat daudz Viktorijas, mēs visu laiku maināmies.”

Kārlis Arnolds Avots, Juhanessa lomas atveidotājs B sastāvā, atklāj, ka izrādes ideja attīstījusies no uzdevuma “projicēt savu stāstu rakstnieka varonī, lai uzlektu uz nepieciešamo notikumu, lai iegūtu nepieciešamās sajūtas un īsto ritmu”.

“Nav jau nemaz tik grūti, kad ir tā sava mīlestība, mēs visu laiku viņu turam. Es turu Viktoriju un blakus arī savu pirmo mīlestību, pirmās pieredzes,” uzsver Avots.

Pēc izrādes sastaptie galvenās varones Viktorijas atveidotājas vecāki nespēj slēpt saviļņojumu, ko raisījis traģiskais mīlas stāsts un meitas pārdzīvotais uz skatuves.

Katrīnas Grigas tētis Jānis Griga atzīst, ka viss beidzies ar asarām, savukārt Katrīnas mamma Nellija pauž: “Tā ir pirmā meitas pirmizrāde, tas pats par sevi ir ļoti aizkustinoši. Šī izrāde bija ļoti skaista, ļoti patiesa, un laikam to var manās acīm redzēt – es dzīvoju līdz savai meitai.”

Tā kā izrāde “Viktorija”  Valmieras teātrī tiek spēlēta divos sastāvos, skatītājiem būs iespēja vērot divas atšķirīgas izrādes.

Izrādes A sastāva Viktorija – Diāna Krista Stafecka – stāsta: “Mēs ļoti spēcīgi ejam caur savām asociācijām par to, ko Hamsuns runā. Mēs stāstām savus stāstus. Būt atklātiem un būt kailiem, tas laikam ir grūtākais, bet tai pašā laikā arī brīnišķīgākais, kas tiek dots, tā iespēja.”

Sandis Runge, kas A sastāvā atveido Juhanessu, atklāj, kas izrādes veidošanā grūtas bijušas arī tehniskās lietas: “Viens ir tā kailuma nepieciešamība, otrs – tehniskās lietas, gaismā pareizi nostāties, tādas jaunas prakses, kas precīzi jāizdara no A līdz Z."

Diāna stāsta, ka kursā visi jaunie aktieri ir ar lielu degsmi. Viņus vieno gan humors, gan ļoti liela nopietnība un atbildība pret darbu.

Topošie aktieri turpinās studijas, bet izrāde “Viktorija” tiks iekļauta Valmieras teātra repertuārā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti