Kultūras ziņas

Kārļa Vītola "Ceļojums uz Ameriku"

Kultūras ziņas

"Ciešamā kārta" Latvijas izglītības iestādēs

"Jaunākā brāļa vasara" Valmieras teātrī

Izrādē «Jaunākā brāļa vasara» uz Lielās zāles skatuves Valmierā debitē seši jaunie aktieri

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

2. oktobrī Valmieras teātrī pirmizrādi piedzīvoja latviešu dramaturga Gunāra Priedes lugas “Jaunākā brāļa vasara” iestudējums režisores Ineses Mičules režijā. Pagājušā gadsimta 50. gados sarakstītā luga tolaik jauno Gunāru Priedi padarīja slavenu, aizsākot jaunu posmu latviešu literatūrā, savukārt iestudējums Valmieras teātrī aizsācis jaunu posmu ar sešu jauno aktieru debijām uz Lielās zāles skatuves.

Gunāra Priedes 1955. gada luga “Jaunākā brāļa vasara” stāsta par jauna puiša izvēli vasaru pavadīt laukos. Uģa Daugavieša jaunības maksimālisma sadursme ar realitāti, pirmā nelaimīgā mīlestība un attiecības ģimenē ir paša dramaturga pieredzē balstīti vērojumi. Savulaik luga kļuva par pirmo, kas atspoguļoja padomju dzīves realitāti, nebaidoties balansēt starp pieļaujamo un nepieļaujamo jaunu cilvēku redzējumā. 

“Mani uzpirka tas, ka galvenais varonis nav simtprocentīgi pozitīvs, ka viņam lien ārā cilvēciski negatīvas vājības,” par darbu stāsta režisore Inese Mičule.

Savukārt jaunais aktieris Sandis Runge atzīmē: “Sākumā tas materiāls nedaudz baidīja un arī tas laiks, tad, sākot mēģināt, atklājās, ka cilvēciski viņš ir ļoti precīzs, jo nav grūti savilkt paralēles ar savām sajūtām.

Tā ir jaunība, kurā tu dedzi ,un tai pašā laikā to dedzību nedaudz apspiež.”

Līdzās tādiem pieredzējušiem spēlmaņiem kā Ieva Puķe, Krišjānis Salmiņš, Māra Mennika un Mārtiņš Meiers iestudējumā uz Lielās zāles skatuves debitē arī seši Kultūras akadēmijas Valmieras teātra kursu absolvējušie jaunie aktieri.

“Tā kā viņi ir seši, uzreiz kolektīvā viņus jūt. Tu jūti, ka tas ir spēks, tā ir jaunība, tā ir gribēšana un arī sanākšana. Brīnišķīgas darba spējas un griba strādāt,” jaunos kolēģus novērtē aktieris Kārlis Freimanis.

“Liekas, ka satiekas divas pasaules. Tas, ko esi darījis skolā un šeit, sākas īstā profesija un tā sadursme. Nāc un cīnies,” bilst jaunā aktrise Katrīna Griga.

“Man apstiprinājās, cik ļoti būtisks ir raksturs, jo, protams, milzīga cieņa pret kolēģiem, kas arī ļoti labi mūs uzņēma, un tanī pašā laikā tu nevaru būt par sevi pārliecināts, nevari slēpties,” uzsver Sandis Runge.

Iestudējuma daudzfunkcionālo scenogrāfiju radījis Mārtiņš Vilkārsis, savukārt noskaņas mūziku izrādei sakomponējis Edgars Šubrovskis.

Izrādē spēlē: Anna Nele Āboliņa, Ieva Estere Barkāne, Kārlis Freimanis, Katrīna Griga, Eduards Johansons, Meinards Liepiņš, Mārtiņš Meiers, Māra Mennika, Ieva Puķe, Sandis Runge, Krišjānis Salmiņš, Uldis Sniķers, Diāna Krista Stafecka, Krišjānis Strods.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti