Iestudējumā «Sabojātie» - par viltus vērtībām, kas saindē dvēseli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Cikla „Brīvā skatuve” ietvaros trešdien būs pirmizrāde skandalozās britu dramaturģes Sāras Keinas lugai „Sabojātie”, ko iestudē Viesturs Roziņš. Luga skarbā un atkailinātā veidā atsedz Rietumu sabiedrības viltus vērtības, kas saindē daudzu cilvēku dvēseles un izkropļo viņu dzīves. Izrādē līdz ar Dailes teātra aktieriem Daini Grūbi un Gintu Andžāni piedalās arī nedzirdīga profesionāla aktrise Jolanta Znotiņa, izrādi papildinot ar zīmju un žestu valodu.

Dažādas Rietumu sabiedrības degradācijas izpausmes cilvēkiem bieži vien tiek pasniegtas izskaistinātā veidolā. Britu dramaturģe Sāra Keina tām savukārt rauj nost visas glancētās maskas, un atsedz to patieso un bieži vien ļoti atbaidošo seju.

Tā tas ir arī lugā „Sabojātie”. Tās darbība notiek pasaules dārgākajā viesnīcā, kurā izklaidējas slavens kriminālistikas žurnālists. Ārēji viss ir it kā ļoti grezni un skaisti, bet iekšēji šī cilvēka dvēselē valda totāls sabrukums.

„Tieši par pasauli tādu, kāda tā ir,” pārdomās dalās režisors Viesturs Roziņš. „Par Breivīku, kas apšāva cilvēkus uz salas, par to, kurš Rīgas kinoteātrī nošāva cilvēku popkorna dēļ. Manuprāt, pašas šausmīgākās lietas slēpjas cilvēkos uzvalciņos, ar tīriem, baltiem krekliem. Tieši tāpēc mani uzrunāja Keinas stāsts, ka es tur redzēju šo simbolisko kontrastu - pasaules visdārgākajā un greznākajā viesnīcā notiek visbriesmīgākās lietas. Tas ļoti labi raksturo mūsdienu traģēdiju būtību”.

Luga ļoti skaudri runā arī par seksa un vardarbības kulta kropļojošo ietekmi uz cilvēku dvēselēm un dzīvi. Lugas varoņi it kā ļoti alkst mīlestības, bet paši vairs īsti ne to spēj saņemt, ne arī nodot otram.

Izrāde būs neparasts projekts ar to, ka līdzās Grūbem un Andžānam tajā piedalīsies vājdzirdīga aktrise Jolanta Znotiņa, kas izrādei piešķirs papildus dimensiju. Līdzās vārdiem tikpat būtisks elements tajā būs kustību un zīmju valoda, kurā - kā pārliecinājušies aktieri - dažkārt var pateikt vairāk par vārdiem.

Znotiņa ir profesionāla vājdzirdīga aktrise. Izglītību viņa ieguvusi Čehijā, Eiropā vienīgajā augstskolā, kur pasniedz aktiermeistarību nedzirdīgiem cilvēkiem. Roziņš jau ilgāku laiku vēlējies ar viņu sadarboties, un Sāras Keinas luga šim mērķiem bijis īsti pateicīgs materiāls.

„Man jau sen bija doma, ka vajag viņu Latvijā parādīt, jo te nekas tāds nav bijis. Čehijā, piemēram, ir pat speciāli zīmju teātri, kur darbojas profesionāli nedzirdīgi aktieri. Tad nāca šis materiāls, kurā meitene ir ar atpalicību. Man šķita, ka šajā lomā Jolantu ir piemēroti iesaistīt, jo arī nedzirdīgs cilvēks mūsu sabiedrībā, diemžēl, bieži vien tiek uzskatīts par mazvērtīgāku,” norāda Roziņš. „Arī caur šo aspektu izrāde pieskaras sabiedrībā aktuālai problemātikai”.

Keinas lugā ir daudz brutalitātes un rupjību, bet režisors to uzskata par autores sāpju kliedzienu, lai pēc iespējas spēcīgāk pievērstu uzmanību tam, kas notiek ar cilvēku dvēselēm.

Iestudējuma „Sabojātie” pirmizrāde DT Kamerzālē būs skatāma trešdien.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti