Kultūras ziņas

Romana Korovina pavasarīgie diptihi

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

"Spēles ar Jūliju" Dailes teātrī

FOTO: Manipulēšanas vara. Dailes teātrī pirmizrāde «Spēles ar Jūliju»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Dailes teātra Mazajā zālē ceturtdien, 17. martā, pirmizrādi piedzīvoja režisora Viestura Meikšāna jaunākais iestudējums "Spēles ar Jūliju". Izrādes pamatā ir krievu rakstnieka Romāna Dolžanska versija par populāro zviedru dramaturga Augusta Strindberga lugu "Jūlijas jaunkundze". Izrādes centrā – manipulēšanas vara. 

Krievu rakstnieka un dramaturga Romāna Dolžanska lugu "Miss Julie", kas tapusi, iedvesmojoties no Augusta Strinberga lugas "Jūlijas Jaunkundze" sižeta, Eiropas teātros iestudē reflektējot par manipulācijas tēmu un varas spēlēm. Pēc režisora Viestura Meikšāna domām, tieši šīs tēmas šobrīd ir sabiedrības uzmanības centrā: "Mēs esam tas, ko mēs ēdam. Mēs esam tas, ko mēs lasām un klausāmies. Tā ir ārprātīgi grūta spēle pašam ar sevi. Un vienmēr ir jābūt kaut kādam kontrastam, līdzsvaram svaigam. Vienmēr ir jābūt kritiski domājošam cilvēkam. Un, ja paši to nevaram, mums jālūdz kādam, kurš to atgādina."

Dailes teātra Mazajā zālē pirmizrādes "Spēles ar Jūliju " apmeklētājiem izdalītas austiņas. Cilvēka iekšējās balss nozīme lēmumu pieņemšanā izrādē tiek uzsvērta un īstenota ar mūsdienu saziņas tehnoloģiju starpniecību. 

"Ne vienmēr ārējie apstākļi ir tie spēcīgākie ietekmēšanas faktori. Drīzāk tas, ka mēs paši sevi suģestējam. Kādas balstiņas mēs ieslēdzam vai izslēdzam," skaidroja režisors.

Ievas Segliņas atveidotā Jūlija izrādē ir neirozes un alkoholisma nomocīta garīgi nelīdzsvarota sieviete. Viņas būtība – iekšējā cīņa ar manipulēšanas spēlēm. 

"Tu vari nodzīvot dzīvi, nejūtot to, ka kaut kas nav tavs, kaut kas ir svešs un domas nav tavas īsti. Bet tad, ja tu to sajūti, tad, manuprāt, ir ārkārtīgi nežēlīgs ceļš priekšā, kā no tā tikt ārā," par savu lomu stāstīja aktrise. "Tas bija ļoti pamatīgs izpētes darbs. Bija konkrēti prototipi vairāki, kurus mēs miksējām un beigās nonācām pie šādas Jūlijas. Un man tas liekas svarīgi, ka viņa ir šāda."

Izrādē piedalās aktieri Ieva Segliņa, Lauris Dzelzītis, Anete Krasovska, Kārlis Arnolds Avots. Režisors un scenogrāfs – Viesturs Meikšāns; kostīmu māksliniece – Ilze Vītoliņa; komponiste – Bernadete Tarra (Bernadett Tarr); gaismu māksliniece – Māra Vaļikova.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti