Kultūras ziņas

Agņeška Holanda par kino un atļaušanos

Kultūras ziņas

Izstāde "Ilmārs Blumbergs. Beigas ir."

"Uz Akapulko, kundze!" Valmieras teātrī

Edmunds Freibergs Valmierā iestudējis «Uz Akapulko, kundze!»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Valmieras teātra Lielajā zālē piektdien, 18. oktobrī, pirmizrāde franču dramaturga Īva Žamiaka komēdijai “Uz Akapulko, kundze!” Edmunda Freiberga režijā. Pirms vairāk nekā 40 gadiem sarakstītā luga režisoram ir īpaši mīļa, jo savulaik viņš to iestudējis arī Nacionālajā teātrī ar Uldi Dumpi un Astrīdu Kairišu galvenajās lomās.

Izrādē ar asprātīgiem dialogiem un komiskiem pārpratumiem tiek vēstīts par savstarpējām attiecībām ģimenē. “Uz Akapulko, kundze!” galvenā varone Nata ir laimīgi precējusies 20 gadus un, no malas raugoties, dzīvo ideālā ģimenē kopā ar vīru, dēlu un māsu. Šķietamo idilli pārtrauc kāds tālruņa zvans, pēc kura Nata savu dzīvi sāk izvērtēt citādi.

“Viņa grib ko izmainīt ne tikai sevī, ne tikai savās un vīra attiecībās, bet arī visu apkārtējo cilvēku dzīvēs. Nedaudz palīdzēt paskatīties pašiem uz sevi un kaut ko izmainīt, lai tā dzīve aiziet nedaudz pareizākā gultnē,” skaidro aktrise Ieva Puķe.

Luga “Uz Akapulko, kundze!” rakstīta bulvārkomēdijas žanrā un tajā  asprātīgas sarunas mijas ar komiskiem pārpratumiem.

Īva Žamiaka darbs ar smalku franču eleganci un lirisku smeldzīgumu pirmo reizi režisoru Edmundu Freibergu uzrunāja pirms 30 gadiem, kad tapa lugas pirmais iestudējums Nacionālajā teātrī. Valmierā galvenās lomas uzticētas Ievai Puķei un Imantam Stradam.

“Ir tēmas, kuras būs vienmēr, kamēr būs cilvēki un kamēr cilvēkiem pukstēs sirdis. Cilvēku attiecības un attiecības ģimenē, mīlestība. Cik viegli mēs pazaudējam sev tuvus cilvēkus aiz savas neuzmanības, aiz sava egoisma. Tās ir pārlaicīgās tēmas, par kurām var runāt vienmēr,” saka režisors Edmunds Freibergs.

Aktieris Imants Strads atklāj, ka pirmo reizi sastrādājies ar režisoru Freibergu: “Man bija skaidrs, ka viņš ir prasīgs režisors. Viņš ļoti labi zina, ko grib. Un mēs centāmies to izdarīt pēc iespējas tā, lai no malas tas izskatītos viegli.”

Iestudējumā scenogrāfa Aigara Ozoliņa dekorācijās un Annas Heinrihsones tērpos vēl darbojas arī aktieri Māra Mennika, Krišjānis Salmiņš un Emīls Krūmiņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti