Rīta Panorāma

Konference "Inovatīvo tehnoloģiju izmantošana augkopībā". Telefonintervija ar Juri Lagzdiņu

Rīta Panorāma

Sākas Rīgas fotomēnesis 2016

"Mīla zem gobām"- tīro jūtu stāsts Nacionālajā teātrī

Edmunds Freibergs: Sirds pirms pirmizrādes sitas tāpat kā pirms 40 gadiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

“Tā sirds jau pirms pirmizrādes pēdējos mēģinājumos sitas tāpat, vai tu esi 26 gadus vecs, kāds es toreiz biju, vai tagad,” pirms Jūdžina O’Nīla lugas “Mīla zem gobām” iestudējuma pirmizrādes saka režisors Edmunds Freibergs, kurš tieši maijā pirms 40 gadiem piedzīvoja debiju teātrī.

Jau vēstīts, ka “Mīla zem gobām” pirmizrādi piedzīvos 13.maijā Latvijas Nacionālā teātra LMT Jaunajā zālē.

"Mūsu laikā, kad mākslā ir daudz ironijas, skepses un tādu lietu, šeit ir runa par tādām atvērtām emocijām," par izrādi saka režisors. "Tur ir viss spektrs - baiss egoisms, vientulība, tur ir alkatība un tad - šis ceļš līdz mīlestībai."

Jūdžina O'Nīla "Mīlu zem gobām" var dēvēt arī par tīro jūtu stāstu. “Mīla zem gobām “ ir mīlasstāsts, kas risinās Amerikas ziemeļaustrumos, akmeņainajā Efraima Kebota fermā. Tā ir vieta, no kuras gribas bēgt uz Kaliforniju pēc saules un zelta, bet kurā Kebota jaunākais dēls tomēr piedzīvo mīlestību. Bet... sieviete, kuru Ebins Kebots iekāro un kura iemīlas viņā, ir tēva jaunā sieva. Pasaules klasikas šedevrā samanāmas gan bibliskas, gan autobiogrāfiskas asociācijas, un vienlaikus tajā ir kaut kas latvisks – zeme, kurai cilvēks spiests kalpot, un kaislība, kas maina cilvēku.

“Šis ir stāsts par māju; par ģimeni, kurā vienmēr trūcis mīlestības un siltuma, par dzīvi, kas ziedota “lielajai idejai”, noliedzot visu cilvēcisko un sakropļojot mājas iemītnieku dzīves.  Un tad pienāk brīdis, kad šajā “aukstajā” mājā ienāk mīlestība…, brīdis, kad meklējama atbilde uz jautājumu par cilvēka dzīves patiesajām un iluzorajām vērtībām,” norāda režisors Edmunds Freibergs.

Lomās: Ģirts Jakovļevs, Jānis Vimba, Jānis Āmanis, Evija Skulte un Mārcis Maņjakovs. Scenogrāfs Aigars Ozoliņš, kostīmu māksliniece Jurate Silakaktiņa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti