Kultūras ziņas

Tiešsaistē sākas īsfilmu festivāls 2ANNAS

Kultūras ziņas

Koka pūšaminstrumentu simpozijs tiešsaistē

Stendāla "Sarkanais un melnais" Nacionālajā teātrī

Edmunds Freibergs iestudējis Stendāla mīlestības anatomiju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvijas Nacionālā teātra Mazajā zālē iekšējo pirmizrādi bez skatītājiem piedzīvojis Edmunda Freiberga jauniestudējums “Sarkanais un melnais”. Franču rakstnieka Stendāla slavenā darba izvēli režisors pamato ar Latvijas teātros iztrūkstošo romantisko dramaturģiju. Šajā iestudējumā netrūkst ne kaislību, ne iekāres, ne beznosacījuma mīlestības, ne jaunības maksimālisma.

Sižetu romānam par jauna un izglītota, bet nabadzīga puiša centieniem iekarot vietu 19. gadsimta Francijas augstākajā sabiedrībā Stendāls savulaik aizguvis no kādas reālas tiesu hronikas. Izvēli iestudēt slavenākā Stendāla romāna Žaka De Dekēra dramatizējumu, režisors Edmunds Freibergs pamato ar vēlmi izcelt mīlestības tēmu: “Tas darbs jau ir zināmā mērā tāda mīlestības izpēte. Stendāls pats ļoti labi orientējās mīlestībā, un arī šajā darbā un dramatizējumā tā ir tāda mazliet mīlestības anatomija, var teikt. Man šķiet, ka šinī situācijā, kādā mēs visi esam, te ir kaut kas līdzīgs tajā principā kā “Dekameronā” –

apkārt trako sērga, bet viņi sapulcējas un stāsta stāstus par mīlestību, par erotiku. Varbūt, ka tas ir vajadzīgi.”

Stāstā par mīlestību, romantiku, greizsirdību un tās radītajām blaknēm ambiciozo un godkārīgo Žiljenu Sorelu atveido Raimonds Celms.

“Es domāju, ka šīs tēmas, ko mēs pārcilājam jauna cilvēka dzīvē, varētu šķist melodramatiskas, bet mums nav bail atzīt to, ka mēs nekautrējamies runāt par romantiku, par intimitāti, par kaislību, par ķermeniskumu un par aizraušanos,” norāda aktieris.

Aizraušanās, kas pārtop kaislīgā un beznosacījuma mīlestībā, ir precētas augstākās sabiedrības dāmas Luīzes de Renālas dzīvē lielākā laime un reizē arī posts. Viņu atveido aktrise Evija Krūze, kura, raksturojot savu varoni, saka: “Viņa nekad nav lasījusi romānus un nezina, kādas ir mīlestības šķautnes. Viņai šķita, ka mīlestība ir kaut kas tāds, ko var pielīdzināt loterijai, un laimests gadās tikai ļoti īpašiem cilvēkiem.

Mīlestība var gan novest līdz nāvei, gan pacelt spārnos, un galvenais, ko autors grib pateikt, ka tas ir to vērts!”

Dramatizējuma centrā notikumiem seko un tos ietekmē pats Stendāls, ko līdzās vēl vismaz piecu citu varoņu lomām atveido Voldemārs Šoriņš.

Lakonisko spēles laukumu aktieriem veidojis scenogrāfs Aigars Ozoliņš. Mazajā zālē vasaras vakara putnu dziesmu un baznīcas salto mūru atbalss ilūziju skatītājiem radījuši Gatis Krievāns un Krista Erdmane, savukārt krāšņos 19. gadsimta tērpus darinājusi kostīmu māksliniece Jurate Silakaktiņa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti