Džilindžers esot paudis gatavību pamest Dailes teātra mākslinieciskā vadītāja amatu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Dailes teātra aktieri ir izteikuši neuzticību teātra mākslinieciskajam vadītājam un režisoram Dž.Dž. Džilindžeram un informējuši par to teātra direktoru Andri Vītolu. Tā teikts aktieru izplatītā paziņojumā medijiem. Vītols pastāstījis, ka Džilindžers paudis gatavību pamest mākslinieciskā vadītāja amatu.

Trešdien notikušā aktieru sapulcē vērtēts Dž.Dž.Džilindžera kā mākslinieciskā vadītāja darbs ilgākā laikā. Pēc aktieru paustā secināms, ka, viņuprāt, repertuārs nav plānots adekvāti teātra mākslinieciskajām ambīcijām un finansiālajām vajadzībām. Tāpat nav iestudētas mākslinieciski pietiekami labas izrādes.

Dailes teātra direktors Andris Vītols aģentūrai LETA teicis, ka Džilindžers pats apsver iespēju atkāpties.

Kolektīva neapmierinātību neveido kāda konkrēta pretenzija, bet gan kopīga sajūta par to, kādi pienākumi būtu mākslinieciskajam vadītājam.

Dailes teātra aktieris Juris Žagars
00:00 / 00:52
Lejuplādēt

“Nekādā gadījumā nevajadzētu interpretēt un uzskatīt par revolūciju. Tā man liekas ir normāla mākslinieciskas iestādes reakcija uz kopīgu neapmierinātību uz to māksliniecisko virzienu, kādā iet Dailes teātris. Salīdzinājumam – tas ir tā kā simfoniskajā orķestrī. Var būt ekselenti mūziķi, bet, ja orķestris kopumā nav apmierināts ar diriģentu un nav tāda kontakta ar diriģentu, kādu orķestris vēlētos, tad diemžēl orķestra direktoram jāpieņem lēmums vai nu par diriģenta maiņu, vai orķestra maiņu. Orķestri nomainīt, visticamāk, šajā situācijā nav iespējams. Tagad bumba ir direktora lauciņā,” Latvijas Radio teic aktieris Juris Žagars.

KONTEKSTS:

Vai Dailes teātrī 100. sezonā iestājusies mākslinieciskā krīze – šādu jautājumu vedina uzdot gan aktieru publiskie izteikumi par repertuāra izvēli, gan arī kritiķu bažas par to, ka teātris vairs nenodarbojas ar māksliniecisko jaunradi un kalpo peļņai, vēstīja LTV raidījums "Kultūršoks".

Risinājumu meklējumos konfliktam Dailes teātrī iesaista arī kultūras ministru Nauri Puntuli (Nacionālā apvienība).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti