Drāma bez drāmas – Valmieras teātrī tapusi izrāde «Amerikāņu bizons» Ineses Mičules režijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Valmieras Drāmas teātris skatītājiem nodevis šīs sezonas pēdējo pirmizrādi. Režisore Inese Mičule iestudējusi drāmu bez drāmas jeb Deivida Mameta lugu "Amerikāņu bizons", kas atgādina cilvēkiem, ko nozīmē īsta draudzība un cik dzīve patiesībā ir liels paradokss.

Drāma bez drāmas – Valmieras teātrī tapusi izrāde «Amerikāņu bizons» Ineses Mičules režijā
00:00 / 04:17
Lejuplādēt

Ineses Mičules režijā Valmieras Drāmas teātrī tapusī, līdz šim Latvijā vēl neiestudētā luga "Amerikāņu bizons" stāsta par trīs blēžiem, kuri plāno nozagt senu monētu kolekciju, taču nerēķinās ar to, ka tas būs liels pārbaudījums viņu draudzībai.

"Kādam tas būs par trim blēžiem, kādam tas būs par iespēju dzīvē tikt tālāk un uz priekšu, kādam tā būs izklaide ar daudz, daudz necenzētas leksikas. Katram būs savs. Man tas ir par to, ka katrs cilvēks ir vērtība un tie pārbaudījumi, mazāki vai lielāki, kas mums ir, tie arī pārbauda mūsu domāšanu," teic Mičule.

Kā stāsta režisore, tā ir drāma bez drāmas jeb izrāde, kas piepildīta ar paradoksāliem atgadījumiem, liekot no skatītāju rindām ne vienu vien reizi atskanēt smiekliem. Lugas stāstu izstāsta visai kolorīti vīriešu tēli.

"Mani uzrunāja tas, ka ir tikai vīriešu lomas, beidzot es varu iestudēt darbu tikai ar aktieriem, ar puišiem. Uzrunāja tēma, jā, man šķita, ka labs darbs šobrīd par tādu tēmu – par cilvēka vērtību. Katram ir vērtība, viennozīmīgi. Nu, tas nav apspriežams," pārliecināta režisore. 

Blēžu lomās iejūtas aktieri Kārlis Freimanis, Aksels Aizkalns un Artis Jančevskis vai Rūdis Bīviņš. Kā izrādē saka viens no varoņiem – ir bizness un ir draudzība – divas pasaules, kas ne vienmēr var pastāvēt līdzās.

Bet par ko tad runā lugas varoņi? "Es tā no sevis varu pateikt – par cīņu, kur tevi piespiež kaut kādi ārējie apstākļi un tad arī nāk tās morāles pašam cilvēkam par to, vai tas ir ētiski varbūt piešmaukt savu draugu, varbūt savu vienīgo draugu," saka Aizkalns. Kārlis Freimanis piebilst, ka svarīga ir arī cilvēciska vērtība: "Cieņas trepītes, uz kurām tu atrodies. Ja tu esi godīgāks, ja uz tevi vairāk var paļauties, tevi atbalstīs, tevi cienīs, tevī klausīsies un tu būsi vērtīgs un vērtība citiem."

Aktieri uzsver, ka sižets ir krimināls, tāpēc spriedzes netrūkst un skatītājam ir, kam sekot līdzi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti