Daugavgrīvas cietoksnī piedzīvojams audio-izrāžu cikls «Mans nepanesamais kultūras mantojums»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

No 18. maija Daugavgrīvas cietoksnī iespējams individuāli apmeklēt audio-izrāžu ciklu “Mans nepanesamais kultūras mantojums”, informēja Latvijas Jaunā teātra institūta (LJTI) pārstāvji.

Audio-izrāžu pastaigas tapušas attālinātā scenogrāfijas un performatīvo mākslu studentu sadarbības praksē, kas vienlaikus norisinājās trīs dažādās vēsturiski nospriegotās, atklātu un slēptu politisku konfliktu piepildītās vidēs Latvijā, Norvēģijā un Kiprā. Tās var noklausīties bez maksas nedēļas nogalēs. 

Divu mēnešu garumā 16 studenti, strādājot attālināti, pētīja trīs vietu vēsturi, stāstus un materialitāti, lai pēc tam pārvērstu šo pieredzi mākslas darbā. LJTI skaidroja: “Viens no inovatīviem nometnes aspektiem bija iecere radīt un pārbaudīt veidus, kā pārvarēt attālumu un nodot vietas pieredzi un naratīvu kādam, kas tajā nekad nav fiziski atradies.”

Audio-izrāžu cikls “Mans nepanesamais kultūras mantojums”
Audio-izrāžu cikls “Mans nepanesamais kultūras mantojums”

Studenti kopīgi pievērsās Daugavgrīvas cietoksnim Rīgā un tā vēsturei, mainoties dažādām varām, Hojas salai Norvēģijā, kur Otrā pasaules kara laikā sprāgstvielu rūpnīcā piespiedu kārtā nodarbināja Oslo prostitūtas, un Famagustas pilsētai Kiprā, kura Turcijas invāzijas rezultātā ir pamesta kopš 1974. gada.

Darba rezultāts, kā norādīts izrāžu cikla pieteikumā, ir četri audiāli darbi “par varu, vēstures traumām un rētām, pagātnes rēgiem un to nepārtraukti jūtamo klātbūtni, par vēstures sasalušajām eksistences formām, kas ritmiski un simetriski ieskauj tagadnes uztveres lauku.”

Audio-izrāžu cikls “Mans nepanesamais kultūras mantojums”
Audio-izrāžu cikls “Mans nepanesamais kultūras mantojums”

Diānas Sutuginas darbs “Ierobežots” ir veidots kā spēle, kurā tās dalībnieks pakāpeniski izzina tās noteikumus. Oskara Moores un Betijas Zvejnieces darbs “Kas es esmu, kad ienāku?” aplūko cietokšņa vēsturisko ceļu transformācijas tiešā un pārnestā nozīmē, savukārt Nikolas Ščadro audio-izrāde “Plaukstas sasildīs izdzisušās zvaigznes” aicina uz pārdomām par trauslajiem un zūdošajiem atmiņas un iztēles slāņiem, kas veido šodienas identitāti un tās dažādos stāstus. Visbeidzot izrāde “Atbalsojumi”, ko radījuši Līga Ūbele,  Olga Regitze, Dīrlovs Hoge (DK), Kristaps Priede un Selin Uretici (CY), vieno Daugavgrīvas cietoksni un Hojas salu Norvēģijā un aplūko, kā daba pamazām pārņem šīs sarežģītās teritorijas.

Radošo sadarbību praksi studentiem vadīja teātra un kino režisore, dramaturģe un starpdisciplināru projektu autore Krista Burāne, dramaturģe un Prāgas Skatuves mākslu akadēmijas Teātra fakultātes Objektu un kopradītā teātra programmas vadītāja Sodja Zupanca Lotkere, vācu lektors, pētnieks un dramaturgs Imanuels Šipers, Norvēģijas Teātra akadēmijas Scenogrāfijas nodaļas vadītājs Seržs fon Arks, kurators, akadēmiķis, scenogrāfs Janis Toumazis un māksliniece, akadēmiķe Nurtane Karagila no Kipras.

Studentu sadarbības prakses dalībnieki un vadītāji
Studentu sadarbības prakses dalībnieki un vadītāji

Audio-izrāžu cikls ir pieejams bez maksas, noskenējot pastaigu QR kodus vai aplikācijā “ECHOES”. Darbi ir klausāmi latviešu un angļu valodā. Labākai dzirdamībai izrādes veidotāji aicina izmantot audio austiņas. Daugavgrīvas cietoksnis ir atvērts apmeklētājiem katru nedēļas nogali no plkst. 10.00 līdz 16.00.

Projekts ir starptautiskās scenogrāfijas izpētes un jaunrades platformas “Emergence” aktivitāte, kas īstenota ar Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas “Latvijai – 100” , Kultūras ministrijas un ES programmas "Radošā Eiropa" atbalstu. Projektu organizē Latvijas Jaunā teātra institūts sadarbībā ar Norvēģijas Teātra akadēmiju un Kipras Teātra organizāciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti