Rīta Panorāma

Paula Šūmane, Sibēliusa Vijoļkoncerts un LNSO

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Čehova teātrī Vudija Allena lugas "Centrālparka Rietumi" pirmizrāde

Čehova teātrī gaidāms Vudija Allena lugas «Centrālparka Rietumi» iestudējums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

3. februārī uz Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra lielās skatuves satikšanos ar skatītājiem piedzīvos Vudija Allena lugas – traģiskās komēdijas "Centrālparka Rietumi" pirmizrāde teātra mākslinieciskā vadītāja Sergeja Golomazova režijā, informēja teātra pārstāvji.

"Vudijs Allens ir viens no nozīmīgākajiem Amerikas kino režisoriem, aktieriem, scenāristiem, literātiem un komiķiem," izrādes pieteikumā norādīja Čehova teātra pārstāvji. "Savā ilgajā radošās darbības laikā viņš ir radījis vairāk nekā 30 filmu, no kurām vairums ir melodramatiskas, intelektuālas komēdijas. Izņēmums nav arī luga "Centrālparka Rietumi" (Central Park West), kas uzrakstīta 1995. gadā, tajā pašā gadā saņemot Ārējā loka kritiķu (The Outer Critics Circle) nomināciju balvai kategorijā "Izcila luga ārpus Brodvejas". Allens ir viens no jaunās Holivudas pārstāvjiem, kura daiļradē iezīmējas spilgta autorība un mūsdienīgi izteiksmes līdzekļi. Savā radošajā daiļradē viņš ir veidojis arī komiksus dažādiem izdevumiem, rakstījis jokus un scenārijus populāriem izklaides šoviem, kā arī pats darbojies kā stand-up komiķis, izmantojot savu pieredzi un arī īpatnējo, šķietami nopietno, introverto, nervozo un intelektuālo stilu. Vudijs Allens bijis nominēts "Oskara" apbalvojumam gan kā scenārists, gan režisors kopumā 16 reižu, kā arī saņēmis četras no balvām."

Režisors Sergejs Golomazovs par gaidāmo izrādi sacīja: "Šis stāsts mani ieinteresēja jau pirms pāris gadiem, taču tobrīd nesakrita pareizie apstākļi. Prieks, ka šobrīd viss ir sakārtojies tā, ka varu strādāt pie šī materiāla. "Centrālparka Rietumi" ir asprātīga, smieklīga, pat izsmejoša luga par tiem, kurus saucam par visuvarenajiem vai dzīves saimniekiem. Tēma patiesībā ir mūžīga – akūta un relevanta mūsdienām. Jo, no vienas puses, joprojām aktuāli ir tādi jēdzieni kā nauda, ​​statuss, reputācija, bet, no otras puses, ir nemainīgas vērtības – mīlestība, lojalitāte, godīgums, augstsirdība, pieklājība. Un, ja ievērojamas garīgās īpašības joprojām cilvēkam negarantē panākumus, tad ir arī otrādi – veiksme var būt fasāde, aiz kuras nav nekas cits kā mežonība un barbarisms. Vudijs Allens kopumā labi rotaļājas ar kontrastiem, tāpēc arī mums šajā izrādē ir ar ko spēlēties."

"Lugas pamatā ir anekdotes cienīga situācija – laulāto krāpšana un virkne to pavadošu pārsteigumu visām iesaistītajām pusēm. Bet, ja ieskatās dziļāk, tad iezīmējas daudz nopietnāka problēma – lai cik cilvēks nebūtu veiksmīgs un turīgs, tas negarantē augstu garīgo vērtību klātesamību un neapdrošina pret iekšējo tukšumu un nevīžību, un agri vai vēlu personības patiesais saturs tik un tā atklājas. Turklāt dažās situācijās čaula, tāpat kā apzeltījums, nodilst īpaši ātri, pie tam gan cilvēkiem, gan no attiecībām," sacīts izrādes aprakstā.

Izrādes scenogrāfiju veido Mihails Kramenko, kostīmu māksliniece ir Valentīna Začiņajeva, gaismu māksliniece Jūlija Bondarenko, savukārt lomās iejutīsies aktieri Jekaterina Frolova, Veronika Plotņikova, Vitālijs Jakovļevs, Igors Čerņavskis, Adriana Tatjana Začeste / Jūlija Berngardte, Vladislavs Janušenoks un Konstantīns Ņikuļins. Izrādi papildinās arī dzīvās mūzikas izpildījums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti