Būvnieki: Jaunā Rīgas teātra rekonstrukcijai papildu finansējums nebūs nepieciešams

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Jaunā Rīgas teātra rekonstrukciju ir iespējams pabeigt līdz gada beigām, nepiesaistot papildu finansējumu. Nepieciešams mazināt birokrātiskos šķēršļus un paātrināt savstarpējo norēķinu procesu, informēja teātra būvnieki – pilnsabiedrība "SBSC".

REPORTĀŽA: Jaunā Rīgas teātra rekonstrukcijai papildu finansējums nebūšot nepieciešams
00:00 / 02:28
Lejuplādēt

Jaunais Rīgas teātris ir pabeigts par aptuveni trim ceturtdaļām.

"Būs metāla durvis, metāla grīda. Un 250 vietas. Tāda zāle būs pirmā Baltijā." Starp kaudzēm būvmateriālu un dažādiem instrumentiem Jaunā Rīgas teātra rekonstrukcijas projekta autore Zaiga Gaile iepazīstina ar vairākos gados padarīto. 

Lai gan norit darbu noslēdzošais posms un teātris pamazām iegūst vēlamās aprises, līdz ilgi gaidītajam sapnim vēl ir jāpaciešas. Tas jau ir kārtējo reizi. Iesākumā to bija plānots pabeigt jau 2021. gada sākumā, tad 2022. gada vasarā, tad rudenī, pēcāk šogad martā, bet tagad cerība ir par gada nogali. ''Valsts nekustamo īpašumu'' vadītājs Renārs Griškevičs norādīja, ka ar būvnieku regulāri veic sarunas.

"Sarunas dotajā fāzē ir intensīvas. Sarunas mums ir bijušas un ir nepārtraukti, bet tagad ir tas jautājums – kādā veidā, ko tad vēl varētu darīt papildus, lai darbaspēks tiktu mobilizēts. Ir notikuši vairāki sarunu raundi. Ir iezīmēti scenāriji, kādā veidā būvnieks spēs rīkoties un piesaistīt resursus. Tajā pašā laikā – ko mēs no pasūtītāja puses vēl varam darīt, lai sasniegtu mērķi," stāstīja Griškevičs.

Jaunā Rīgas teātra iekštelpas rekonstrukcijas laikā.
Jaunā Rīgas teātra iekštelpas rekonstrukcijas laikā.

Viņš norādīja, ka ik dienu atjaunošanā iesaistās 100 darbinieku, taču to skaitu vajadzētu dubultot. Turpretim būvnieku pārstāvis Jānis Kreicburgs no pilnsabiedrības "SBSC" atzina, ka to izdarīt nav vienkārši.

"Iespējamie varianti būvniecībā ir tikai daži – resursi un laiks. Tad ir jāatrod balanss starp šīm divām lietām. Trešā lieta – kvalitāte," sacīja Kreicburgs.

"SBSC" valdes loceklis Juris Pētersons paziņojumā medijiem informēja, ka ēkas rekonstrukciju var pabeigt līdz 2023. gada beigām, kā arī iekļauties esošajā budžetā, un papildu finansējums nebūs nepieciešams.

"Vēl tikai jāpārvar pēdējie birokrātiskie šķēršļi, oficiāli pagarinot būvdarbu noslēgšanas termiņu. Ļoti ceram, ka "Valsts nekustamie īpašumi" nebūs ieinteresēti apzināti kavēties ar līguma termiņa izmaiņām un varēsim saglabāt tikpat aktīvu būvdarbu tempu kā līdz šim. Jo mazāk birokrātisko šķēršļu tiks likts, jo ātrāk būs iespējams pabeigt būvdarbus un nodot Jaunā Rīgas teātra ēku ekspluatācijā," sacīja Pētersons. 

Savukārt Jaunā Rīgas teātra direktore Gundega Palma uz kārtējo gala termiņu raugās ļoti piesardzīgi.

"Katrs šis mēnesis, kas pārceļas, atkal maina mūsu dzīvi. Ja mēs esam izdomājuši, ka mums šajā mājā būs tādi iestudējumi un tajā zālē, tad pēkšņi tas viss ir jāmaina. Tā mēs mainām un mainām, un mazliet iestājas emocionāla bezcerības sajūta. Mēs neredzam to galu," uzsvēra Palma.

Teātra būvniecība izmaksās 30 miljonus eiro, bet viss projekts – 37 miljonus.

KONTEKSTS:

Pilnsabiedrība "SBSC" (Skonto Būve" un "Skonto Construction") ir iesniegusi Jaunā Rīgas teātra būvdarbu pabeigšanas termiņa piedāvājumu – šā gada 29. oktobris, taču "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) nav saņēmusi nevienu dokumentu, kas apliecinātu, ka būvnieks to var tiešām realizēt norādītajā termiņā.

Jau vēstīts, ka pilnsabiedrība "SBSC" ir vairākkārt vērsusies ar dažādām prasībām, kuras VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) ir nodrošinājusi. Papildus būvniekam kompensēts cenu pieaugums atbilstoši inflācijai 2,18 miljonu eiro apmērā, pēc "SBSC" lūguma piešķirts arī papildu avanss viena miljona eiro apmērā. Turklāt būvnieka iesniegtie rēķini par aktuālo darbu apmaksu tiek apmaksāti vairākas reizes mēnesī vienā līdz divās dienās pēc to iesniegšanas, nevis vienu reizi mēnesī 30 dienās, kā tas bija paredzēts sākotnēji. VNĪ ir spēruši visus šos soļus, lai atvieglotu būvnieka situāciju un projekts būtu nodots laikus.

VNĪ jau iepriekš būvnieku ir brīdinājuši, ka, nekāpinot tempu, termiņā iekļauties neizdosies. Lai izpildītu darbus noteiktajā termiņā, pēc paša būvnieka "SBSC" sākotnējās darbu izpildes programmas bija plānots objektā nodarbināt  aptuveni 240 cilvēku, šādu darbu intensitāti būvnieks līdz šim nav sasniedzis, skaidroja VNĪ.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti