Kultūras rondo

Tilts starp 16. gadsimtu un mūsdienām. Latvijas Radio kora sakrālo dziedājumu programma

Kultūras rondo

Berlinālē pirmizrādi piedzīvoja filca tehnikā veidoto animācijas īsfilma "Čuči čuči"

Aktierim Tālivaldim Āboliņam - 90. Atmiņas, stāsti un izstāde

Atmiņas, stāsti un izstāde – aktierim Tālivaldim Āboliņam 90

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Izstāde Eduarda Smiļģa Teātra muzejā, kas veltīta aktiera Tālivalža Āboliņa 90 gadiem, atgādina ne tikai par viņa spēlētiem varoņiem Jaunatnes teātrī, bet arī par kino lomām, piemēram, divsēriju filmā "Einšteins". Iespējams, vēl mazāk zināms ir fakts, ka Tālivalža Āboliņa pirmā darbavieta ir Latvijas Radio – viņš bija skaņu inženieris un pēc tam arī diktors. Viņam ļoti patika runāt dzeju, un kādu laiku viņš bijis arī izvadītāju mākslinieciskais vadītājs.

"Viņš bija ļoti interesants un daudzpusīgs aktieris," Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" Tālivaldi Āboliņu atmin teātra zinātniece Silvija Geikina, " Viņam padevās mīlētāju, varoņu lomas. Teātrī viņš ienāca 1956. gadā ar "Zelta zirga" Antiņu – tāds lirisks, gandrīz vai nevarīgs varonis, ko citi bīda. Tad viņam bija ļoti interesanta loma Māris Brigaderes "Princesē Gundegā un karalī Brusubārdā". Tur bija jūtama, pirmkārt, cīņa pašam ar sevi, ar to lāstu, kas pār viņu [tēlu] ir uzlikts, tas neglītums, viņa kupris. Tajā pašā laikā viņš ļoti pievērsās Gundegai, cīnījās par viņas garīgo izaugsmi. Režisors gribēja Māri kā tādu Prometeju, gaismas nesēju. Viņam bija arī spilgtas raksturlomas. Ļoti spilgti atceros "Leģendā par Pūcesspieģeli" viņš bija Edgara Liepiņa Tila draugs Jērs Maigums.

Tur bija tas apaļais omulīgums, humora pilnais, asprātīgais, iekšpusēji dziļais cilvēks, kas draudzības vārdā spējīgs uz varoņdarbu. Viņā bija vairākas puses. 

Vēl es viņu ļoti spilgti atceros Gorkija [lugā] "Pēdējie". Viņš bija dēls, kas bija tikpat nežēlīgs, cinisks kā viņa tēvs. Viņš apzinājās savu cinismu, negāciju. Tas bija it kā aktiera skats uz tēlu no malas, tajā pat laikā ļoti dziļa iejušanās tēlā. [..] Ļoti spožs un spilgts skatuves mākslinieks." 

Tālivaldis Āboliņš
Tālivaldis Āboliņš

Jaunā Rīgas teātra aktieris Gundars Āboliņš atklāj, ka jau no mazām dienām bijis klātesošs tēva Tālivalža Āboliņa un mātes Veras Singajevskas ikdienā Jaunatnes teātrī: "Mani ņēma līdzi uz teātri, jo atstāt pie omammas visu laiku nevarēja. "Sombrero" mēģinājumu starplaikos mamma mani vēl baroja ar krūti. Tā ka intoksikācija ar teātri man jau ļoti agri iesākusies." 

Pirmā tēva loma, kuru dēls atceras, ir no pasaku lugas "Alvas gredzeni". Viņam pašam nozīmīga bijusi Mintauta loma "Indulī un Ārijā". "Tā viņam bija ļoti grūta. Viņš ar ļoti lielu atbildību pret katru lomu piegāja. Vēl bija profesors "Bastardā", vairākas lomas "Spēlē, Spēlmani" un "Kas brīnumu rada" arī viņam bija skaista loma un vēl "Saule rasas pilienā"," bilst Gundars Āboliņš, "Tēvs ļoti mīlēja dzeju. Domāju, ka Radio fonotēkā daudz ierakstu, kur viņš runā dzeju." 

Lomu eksemplāri Tālivaldim Āboliņam, tāpat kā dēlam un mazmeitai – aktrisei Annai Nelei Āboliņai, ir atzīmēm pilni. 

Līdz pat šai dienai saglabātajā izrādes "Bastards" eksemplārā palikusi Ilmāra Blumberga kostīmu skice ar auduma paraudziņu. 

Tālivaldis Āboliņš
Tālivaldis Āboliņš

Tālivaldis Āboliņš ir viens no retajiem, kurš beidzis Kinematogrāfijas institūtu Maskavā, atzīmē Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa teātra muzeja vadītājs Jānis Siliņš: "Viņam ir kinoaktiera izglītība, lai gan pēc izraksta diplomdarbā es redzēju, ka viņš ir spēlējis teātri. Filmējies viņš ir, neteiksim, ka ļoti daudz, bet ļoti zīmīga ir "Svešiniece ciemā", kur viņš ir tāds brašais puisis." 1989. gadā Vācijas Demokrātiskās republikas filmu studijas DEFA kinodarbā "Einšteins" viņš atveidoja Alberta Einšteina lomu. Filmēšanas laukumā paviesojās arī Gundars Āboliņš.

Jaunās ekspozīcijas "Aktierim Tālivaldim Āboliņam – 90" uzdevumus ir ne visu aptvert, bet parādīt tēlu, skaidro Teātra muzeja vadītājs. Starp izstādītajiem priekšmetiem, piemēram, Jaunatnes teātra aktiera radioaparāts, kuru gadus vēlāk Alvja Hermaņa izrādē "Tēvi" izmantoja Gundars Āboliņš. Siliņš piepulcē vēl kādu nozīmi šim priekšmetam: "Ideja ir tāda – viņam ir radio speciālista izglītība, viņš ir beidzis tehnikumu. Radio balss Tālivaldim Āboliņam arī bija ārkārtīgi laba." 

Tālivaldis Āboliņš
Tālivaldis Āboliņš

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti