Smieklīgas traģēdijas un nemirstīgs devums. Ko piedāvā teātra skatuve šobrīd?

Negaidītas atgriešanās un svaigas dvesmas – tā varētu raksturot jaunāko, kas notiek uz teātra skatuves. Kam pievērst uzmanību teātrī, vēsta teātra kritiķe un "Teātra Vēstneša" galvenā redaktore Juta Ance Ķirķis.

Smieklīgas traģēdijas un nemirstīgs devums. Ko piedāvā teātra skatuve šobrīd?
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Dailes kanonā "Čūsku vārdi" ar Jāni Paukštello

Aktieris un leģenda Jānis Paukštello ir būtiska Dailes kanona daļa. Viņa talants ir pārvarējis paaudžu robežas. Viņa lomas atceras, teiktos vārdus citē un turpina atgādināt nākamajām paaudzēm. Visnemirstīgākais Paukštello devums ir viņa balss – reiz tā atdzīvināja Raiņa vārdus leģendārajā Arnolda Liniņa iestudējumā "Jāzeps un viņa brāļi" un arvien turpina ar savu dziļumu, patiesumu un vīrišķību piepildīt klausītāju sirdis.

Iestudējuma "Čūsku vārdi" pamatā ir Raiņa "Dagdas piecas skiču burtnīcas" un dialogi starp Jāzepu, viņa tēvu un Ēģiptes galma padomnieku Potiferu. Paukštello atlasījis ietilpīgākās rindas un izveidojis stāstījumu par savu iekšējo ceļu, kas vedis pretim lieliem panākumiem un smagiem zaudējumiem, un par nemitīgo cīņu pašam ar sevi. Līdzās Paukštello jaunais aktieris Kārlis Arnolds Avots savā lomā iezīmē pāreju, uzdodot jautājumu, kā pārņemt vecmeistara zināšanas un likt tās lietā.

Tuvākās izrādes: 1. un 2. decembrī.

Indras Rogas izrāde "Vecās dāmas vizīte" Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī

Miljardiere Klāra Cahanasjana ierodas mazajā un nabadzīgajā Gilenā. Šeit viņa dzimusi un augusi, šeit satikusi savu pirmo mīlestību, tāpēc ar dāsnumu un labdarības aktivitātēm pazīstamā dāma neatteiksies ieguldīt līdzekļus savas dzimtās pilsētas atjaunošanā un uzplaukumā. Tā domā Gilenas iedzīvotāji, un viņi ļoti paļaujas uz Alfrēdu Illu (kurš ir tas pats jaunās Klāras mīļotais). Un Klāra nemaz nav pret to: viņa piedāvā gileniešiem miljardu — pusi pilsētai, pusi iedzīvotājiem. Tomēr viņai ir viens nosacījums...

Indras Rogas izrāde ir smieklīga traģēdija par atriebības neizbēgamību, maksājot par veikto izvēli, par spēku, ko anonimitāte dāvā sabiedrībai, un arī par visdīvainākajām mīlestības formām.

Pirmizrāde 1. decembrī, nākamās izrādes: 2. un 3. decembrī.

"One hundred" Valmieras teātrī – uz patiesiem notikumiem balstīta fantāzija 2 daļās

Ceļojošā aktieru trupa "de Woldemer Drama Company", kas apceļojusi vai visu pasauli, bet par kuru informācija tiek rūpīgi slēpta, kā svaiga vēja dvesma ierodas tur, kur to vismazāk gaida, lai dalītos ar atmiņām, kas skatuves dēļos iesūkušās neatgriezeniski.

Izrāde "One hundred" Valmieras teātrī
Izrāde "One hundred" Valmieras teātrī

Šajā reizē par jau simts gadus pastāvošo Viduszemes teātri. Par to, kā dzīve rit, kā māksla dīgst un sviedri līst…, un, protams, par bohēmu.

Pirmizrāde 30. novembrī, nākamās izrādes: 1. un 2. decembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti