Apciemot Kauci, spriest tiesu vai ieskatīties Saeimas sēdē? Trīs teātra pieredzes

Jaunajā Rīgas teātrī skatītājiem iespēja atklāt "Desmit iemeslus apciemot Kauci", Nacionālā teātra jauniestudējumā "Terors" – pašiem izlemt apsūdzētā likteni, bet Ģertrūdes ielas teātra "Nasing spešal" ļauj ieskatīties 28 stundu ilgā Saeimas sēdē. Teātra aktualitātes ieskicē teātra kritiķe, "Teātra Vēstneša" galvenā redaktore Juta Ance Ķirķis.

Apciemot Kauci, spriest tiesu vai ieskatīties Saeimas sēdē? Trīs teātra pieredzes
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Izrāde "Desmit iemeslu apciemot Kauci" Jaunajā Rīgas teātrī
Izrāde "Desmit iemeslu apciemot Kauci" Jaunajā Rīgas teātrī

Gata Šmita "Desmit iemeslu apciemot Kauci" Jaunajā Rīgas teātrī

Jauns žurnālists nokļūst Kaucē ar mērķi veidot rakstu par tūrisma galamērķiem šajā ciemā. Vietējie piedāvā aktīvu atpūtu upītē un nomierinošu ekskursiju mežā. Elpu aizraujošu muzeja apmeklējumu un nebijušu pieredzi Bebru sētā. Mūsdienīgu autobusu pieturu, labākās asinsdesas, spoku stāstus un nakšņošanu vācu barona apartamentos. Tomēr te klātesoši arī purva izgarojumi, kas noved cilvēkus ārprātā un izceļ gaismā vistumšākos noslēpumus.

Tā ir prasmīgi veidota Justīnes Kļavas gotiska komēdija, kas vēsta par jaunu tūrisma reportieri, kurš dodas izpētes braucienā, bet negaidītu pavērsienu rezultātā kļūst par aizdomīgu darbību un notikumu izmeklētāju. Uz skatuves veiksmīgi kopā darbojas gan pieredzējušie Jaunā Rīgas teātra aktieri Andris Keišs, Baiba Broka, Elita Kļaviņa un Inga Tropa, kā arī jaunais kurss – Gerds Lapoška, Matīss Ozols, Sabīne Tīkmane, Agate Krista, Dāvids Pētersons un Jānis Grūtups.

Tuvākā izrāde: 7. oktobrī.

Izrāde "Terors" Latvijas Nacionālajā teātrī
Izrāde "Terors" Latvijas Nacionālajā teātrī

Valtera Sīļa "Terors" Latvijas Nacionālajā teātrī

"Terors" ir Ferdinanda fon Šīraha drāma divos cēlienos. Šī izrāde ir fiktīva tiesas sēde, kas liek tieši skatītājiem noteikt apsūdzētā likteni. Ceļā uz Minhenes stadionu ir lidmašīna, ko sagrābuši teroristi. Aviācijas drošības eksperts pieņem lēmumu notriekt lidmašīnu, bet tajā ir arī 164 nevainīgi pilsoņi. Stadionā – 70 000. Tiesas sēdē notiek diskusija, vai šī bija vienīgā pareizā rīcība un kas dod tiesības izlemt, ka 164 cilvēku dzīvības ir mazāk vērtīgas nekā 70 000.

Tiesas priekšsēdētāja lomā Voldemārs Šoriņš, apsūdzētais Larss Foks – Kaspars Aniņš, viņa aizstāvis Ivars Kļavinskis, blakusapsūdzības iesniedzēja Franciska Meizere Sanita Paula, prokurore Daiga Kažociņa, liecinieks Kristians Lauterbahs – Egils Melbārdis.

Tuvākās izrādes: 4. un 13. oktobrī.

Izrāde "Nasing spešal" Ģertrūdes ielas teātrī
Izrāde "Nasing spešal" Ģertrūdes ielas teātrī

Andreja Jarovoja "Nasing spešal" Ģertrūdes ielas teātrī

Ģertrūdes ielas teātra izrādes "Nasing spešal" veidotāji par pamatu izvēlējušies vienu no ilgākajām Saeimas sēdēm atjaunotās Latvijas vēsturē, kas sākās 2008. gada decembrī, kopā ilgstot 28 stundas 16 minūtes. Skatītājiem gan nav jāsēž tikpat ilgi – izrāde ilgst aptuveni stundu un divdesmit minūtes, turklāt tās ritējums ir dinamisks un muzikāls.

Šī ir viena no manām pēdējo teātra sezonu favorītizrādēm, un tam ir vairāki iemesli – tā runā par mūžīgi aktuālo politiku un ar oriģināli veidotu saldsērīgu ironiju uzlūko ne tikai politiķus, bet arī sabiedrību. Turklāt rāda, cik teātris var būt daudzveidīgs formā, ļaujot aktieriem profesionāli sevi pārbaudīt, apvienojot gan reizēm teju reālistisku iemiesošanos tēlā, gan precīzu muzikalitāti.

Spēlē Ansis Bētiņš, Artūrs Čukurs, Jana Ļisova, Elizabete Skrastiņa, Mārtiņš Upenieks, dramaturģija, režija – Andrejs Jarovojs, komponiste Linda Leimane, video un kostīmi – Ieva Kauliņa.

Izrāde līdz 30. septembra 21.40 skatāma raidījuma "Teātris.zip" ierakstā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti