Labrīt

Dod pieci: 2021. gada maratons izgaismoja cilvēku ar invaliditāti ikdienas problēmas

Labrīt

Meža īpašumu tirgū samazinās gan darījumu skaits, gan cenas

Dailes teātrī ar izrādi ''Čūsku vārdi'' pēc ilgāka laika atgriežas Jānis Paukštello

Dailes teātrī ar izrādi «Čūsku vārdi» pēc ilgāka laika atgriežas Jānis Paukštello

Dailes teātrī piektdien, 1. decembrī, būs pirmizrāde Jura Joneļa veidotajam iestudējumam "Čūsku vārdi". Tajā pēc septiņu gadu pārtraukuma uz Dailes teātra skatuves atkal redzēsim izcilo aktieri Jāni Paukštello.

Izrāde iekļaujas ciklā "Dailes kanons", kurā leģendāri aktieri saspēlējas ar jaunākās paaudzes talantiem. Jāņa Paukštello saspēles partneris būs jaunais aktieris Kārlis Arnolds Avots.

Izrādes "Čūsku vārdi" pamatā ir aktieriem personiski tuva un pašu izvēlēta Raiņa dzeja, kā arī fragmenti no lugas "Jāzeps un viņa brāļi". Viņi abi atzīst – šobrīd Raiņa lielums un dziļums ir ļoti svarīgs.

Filozofiski ietilpīga un emocionāli nospriegota ir Raiņa dzeja, kas skan izrādē. Programmas kodols ir krājums "Čūsku vārdi" no romāna dzejoļos "Dagdas piecas skiču burtnīcas". Jānis Paukštello izraudzījies sev personiski ļoti tuvas rindas un izveidojis stāstījumu par savu iekšējo ceļu, kas vedis pretī gan lieliem panākumiem, gan smagiem zaudējumiem un ko allaž pavadījusi nemitīgā cīņa pašam ar sevi:

"Tādā lidojumā es sen neesmu bijis. Es būšu izdarījis atkal to darbu, ko es esmu izlolojis savā sirdī. Tā ir manis atlasīta dziļi personiska dzeja. Kas ir nolēmis skatīties nopietnas lietas, esiet laipni lūgti!

Mēs jums pasniegsim dzeju par sauli, par bērnību, par kustību, par mieru un, protams, arī par sirds nemieru mazliet. Tāds ir materiāls, un es esmu pateicīgs teātrim, ka šo materiālu teātra vadība atļāva, tam piekrita. Tā ir liela dāvana man kā aktierim. Es nekur šo projektu, šo dzeju nevarētu realizēt tik lielā apjomā."

Daudziem joprojām neaizmirstams ir Jāņa Paukštello Jāzeps savulaik Arnolda Liniņa slavenajā iestudējumā "Jāzeps un viņa brāļi". Izrādē skanēs arī fragmenti no lugas, bet Jāzepa tekstus runās Kārlis Arnolds Avots, ko redzēsim saspēlē ar Jāni Paukštello.

Arī šī abu satikšanās esot kā dāvana. Jānis Paukštello stāsta: "Dzīves situācija vai pati Providence man piespēlēja šādu momentu: Kārlis Arnolds Avots bija izteicis vēlēšanos, ka viņš vēlētos runāt dzeju kopā ar Jāni Paukštello. Ouu! Es teicu – tas ir riktīgi! Un tagad Kārlis ir atlasījis savu dzeju, es – savu. Tā kā tas ir nopietns mans vakars, es noteikti gribēju arī Jāzepu. Sākumā es biju domājis, ka es pats runāšu, bet tad, kad man pateica, ka arī Kārlis grib runāt, es izlēmu, ka daudz labāk būs, ja Kārlis runās Jāzepa tekstu un es klausīšos. Ko es savos 72 gados runāšu Jāzepu… Lai runā jauns cilvēks, kurš ir tieši tajos gados, kad viņam ir jāspēlē Jāzeps. Un viņš to labi dara. Tādējādi mums ir izveidojusies laba kompānija, viss ļoti labi salicies kopā."

Kārlis Arnolds Avots atzīst, ka patiešām ļoti vēlējies pievienoties šim darbam, jo ļoti augstu vērtē Jāņa Paukštello meistarību, no kuras var ļoti daudz mācīties un bagātināties: "Jānim ir Arnolda Liniņa un Ainas Matīsas skola. Viņš ir izcils savā unikalitātē, kā viņš pasniedz, runā, izprot dzeju. Viņam piemīt visaugstākais patiesības līmenis, ritms, viss, kas to ļauj uztvert pilnasinīgi un līdz galam. Jā, un es esmu tādā ziņā nekaunīgs, ka es vienkārši gribu būt blakus un ņemt, cik es varu no šiem cilvēkiem, kuriem vēl ir tik daudz, ko dot, un mums, man liekas, biežāk ir jāizmanto šīs iespējas."

Aktieris arī atzīst, ka šobrīd viņam īpaši svarīgi sajust Raiņa domu dziļumu un lielumu – gan dzejā, gan caur Jāzepa tēlu, kas trāpa tieši mērķī visām šīs dienas aktualitātēm.

Aktieris atzīmē: "Tas ir paradokss, ka mēs redzam, – pasaulē miers tiek stiprināts ar bumbvedējiem. Vai tā ir tā taisnība? Es nezinu. Bet Jāzeps, manuprāt, tomēr ir tas ideāls, kas aicina nezaudēt ticību labajam, un to vajag sev atgādināt katru dienu katram no mums. Raiņa daiļradē ir daudz sāpju, bet tās ir sāpes ne tikai kā drūms mākonis, bet arī kā kaut kas, kas ved uz jauna rašanos, uz jaunā sākumu, uz kaut ko, kas tevi var labot un veidot.

Gribētos dzīvot pasaulē, kur nav tā, ka ļaunais vairs mūs nevar būtībā pārsteigt, mūs pārsteigt var tikai labas lietas, jo tās notiek aizvien retāk. Tas taču ir šausmīgi, vajadzētu būt otrādi, vai ne?

Manuprāt, par to ir arī šī izrāde."

Iestudējuma "Čūsku vārdi" pirmizrāde būs 1. decembrī Dailes teātra Mazajā zālē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti