Kultūras rondo

Latvijā notiek īsfilmu festivāls "Manhattan Short". Skatītājus pēc seansiem aicina balsot

Kultūras rondo

TV kanāli steidz izmantot mākslīgo intelektu tulkojumu nodrošināšanā latviešu valodā

Festivāla "Patriaraha rudens" galvenie vadmotīvi jaunu mākslinieku šaubas un apjukums

Pozitīvas pārmaiņas tuvojas. Festivāla «Patriarha rudens» galvenie vadmotīvi

"Virmojums ap teātra nozari pēdējā laikā, manuprāt, parāda vienu lietu, ka šī nozare ir kaut kādā veidā iepalikusi vai stagnējusi kādu laiku, varbūt pat atradusies sava veida krīzē. Šie ["Patriarha rudens"] ir vēstneši, ka pārmaiņas tuvojas, pozitīvā virzienā," saka viens no skatuves un audiovizuālās mākslas festivāla "Patriarha rudens" veidotājiem, kinorežisors un Latvijas Kultūras akadēmijas prorektors Dāvis Sīmanis.

Festivāls notiks četrpadsmito reizi Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) paspārnē no 30. septembra līdz 8. oktobrim, skatītājiem sniedzot plašu LKA bakalaura, maģistrantūras un doktorantūras studentu darbu izlasi.

Radošā komanda deviņās dienās piedāvās daudzveidīgu skatuves, audiovizuālās mākslas un starpdisciplināru darbu programmu: astoņas teātra izrādes, trīs laikmetīgās dejas izrādes, sešu topošo dramaturgu lugu lasījumus, trīs filmu skates, četras meistarklases, diskusijas, sarunas un citus notikumus.

Festivāla galvenie vadmotīvi šajā gadā ir jaunu mākslinieku šaubas un apjukums, kā arī veltījums teātra mākslas personībām-jubilāriem – Pēterim Pētersonam, Rūdolfam Blaumanim, Mārai Ķimelei un Mihailam Gruzdovam.

"Patriarha rudens" sākotnēji tika iecerēts kā teātra mākslai veltīts notikums, bet šobrīd aptver arī audiovizuālo mākslu, laikmetīgo deju un dramaturģiju. "Ņemot vērā, ka Nacionālā filmu skola šobrīd atrodas turbulentas attīstības periodā un mums ir interesanti jaunu autoru darbi, kuri ir ieinteresēti dažādās jomās, kas ir svarīgas viņiem un vienlaikus sabiedrībai, tāpēc gribējām ne tikai iekšējai kontrolei, bet arī plašākai publikai parādīt gada laikā tapušo darbu apjomu," skaidroja Dāvis Sīmanis.

Sīmanis uzsvēra, ka filmu skatēs izrādītās filmas ir rūpīgi atlasītas no visām gada laikā bakalaura un maģistra studiju ietvarā tapušajām filmām un izcels gan pavisam jaunu, gan jau pieredzējušu kino režisoru vārdus: "Jebkuram skatītājam, kurš atnāks un skatīsies šīs filmas, tā būs spektrāli plaša pieredze, tajās būs daudz un dažādas tēmas, stili un žanriskās piederības. Vienlaikus tie patiešām ir šīs skolas, šīs studiju programmas labākie darbi."

Audiovizuālās mākslas programmā apkopoti iepriekšējā mācību gada laikā tapušie bakalaura un maģistra studentu darbi. Pārstāvēto režisoru vidū ir Uģis Olte, Ķīna Tabaka, Daniils Silovs, Roberts Vanags, Betija Zvejniece un citi.

Festivāla ietvaros tiks pasniegtas arī balvas – "Pētera Pētersona lampa", kas tiek dāvināta labākajam teātra mākslas veikumam, un antibalva "Zelta muša", kas iedibināta tikai pagājušajā gadā. "Zelta mušai" tiek izvirzītas asprātīgas nominācijas profesionālo teātru iepriekšējās sezonas darbiem un māksliniekiem.

"Brīnišķīgs piemērs ir Liepājas teātris, kuram ir īpaša vitrīna, kurā stāv gan "Spēlmaņu nakts" balvas, gan Mārtiņa Kalitas iegūtā "Pētera Pētersona lampa", gan Elmāra Seņkova par izrādi "Grimmi" iegūtā "Zelta muša"," atklāja festivāla direktore Kristīne Freiberga. "Zelta mušas" žūrija vairāk vērš uzmanību uz teātru blakusprocesiem, mazāk vērtējot māksliniecisko kvalitāti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti