Jaunas un skatītāju jau novērtētas izrādes – kam pievērst uzmanību Latvijas teātros?

Liepājas teātrī šonedēļ uz skatuves atgriežas "Spēlmaņu nakts" balvai nominētā izrāde "Vilki", "Dirty Deal Teatro" pirmizrādi piedzīvos līdzdalības izrāde "Konference visumā labiem cilvēkiem", savukārt balvu "Kilograms kultūras" nule saņēmusi Valmieras teātra izrāde "Jāzeps un viņa brāļi".

Jaunas un skatītāju jau novērtētas izrādes – kam pievērst uzmanību Latvijas teātros?
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Izrāde "Vilki" Liepājas teātrī
Izrāde "Vilki" Liepājas teātrī

"Vilki"

Ceturtdienas, 22. februāra, vakarā Liepājas teātrī iespējams noskatīties Toma Treiņa izrādi "Vilki".

"Vilki" ir stāsts par ģimeni, kurai, saskaroties ar neplānotiem sarežģījumiem, nākas dziļi un patiesi izvērtēt savstarpējās attiecības un skart arvien dziļākas tēmas, kuras vienmēr tikušas noklusētas un nekad nav risinātas. Izrāde vēsta par to, kā tēva un dēlu attiecības ir ietekmējušas jauno cilvēku izvēles un attieksmi pret dzīvi; kā izprast mīlestību, ja pats to līdz galam nekad neesi jutis.

Šī izrāde ir Toma Treiņa debija Liepājas teātrī. Lomās: Einārs – Edgars Pujāts, Ervīns – Sandis Pēcis, Klāvs – Artūrs Irbe. Par dramaturģiju šai izrādei Rasa Bugavičute-Pēce bijusi nominēta "Spēlmaņu nakts" balvai 2021./2022. gada sezonā.

Tuvākā izrāde: 22. februārī.

"Konference visumā labiem cilvēkiem"

Nākamnedēļ, 27. februārī, gaidāma pirmizrāde Valtera Sīļa līdzdalības izrādei "Konference visumā labiem cilvēkiem" teātrī "Dirty Deal Teatro".

Šajā izrādē skatītāji būs aicināti piedalīties konferencē, uz kuru ieradušās interesantas personības, kompetentas dažādās jomās, kas dalīsies savā pieredzē ar pielāgošanos šim sarežģītajam laikam. Tomēr izrādē aktieru nebūs. Ieradīsimies tikai mēs, skatītāji. Katram no mums būs iespēja iejusties kāda konferences dalībnieka tēlā, taču izvēle – runāt un cik daudz – būs mūsu pašu ziņā.

Izrādes "Konference visumā labiem cilvēkiem" režisors un dramaturgs Valters Sīlis, veidojot šo darbu, uzdevis jautājumus – kā mēs esam raduši eksistēt mūsu sabiedrībā? Vai izjūtam, cik ļoti esam atkarīgi viens no otra, vai izprotam šo savstarpējo atkarību ikdienā? Kā esam raduši veidot attiecības ar saviem līdzcilvēkiem? Vai mēs vēlamies viņiem pakalpot, viņus izmantot, vai vienkārši sadzīvot? Visticamāk, vienkārši vēlamies būt atbildīgi sabiedrības locekļi, iederēties un būt noderīgi, vēlamies uzticēties un būt uzticami. Par kādiem cilvēkiem mēs kļūstam, kad šīs vēlmes tiek izmantotas ļaunprātīgi?

Tuvākās izrādes: 27., 28. un 29. februārī.

Izrāde "Jāzeps un viņa brāļi" Valmieras Drāmas teātrī
Izrāde "Jāzeps un viņa brāļi" Valmieras Drāmas teātrī

"Jāzeps un viņa brāļi"

Ineses Mičules izrāde "Jāzeps un viņa brāļi" Valmieras teātrī nupat ieguvusi Latvijas sabiedrisko mediju gada balvu "Kilograms kultūras" kategorijā "Teātris".

Jāzeps ir šodienas Hamlets. Viņš savus nokaitētos jautājumus tieši tāpat risina pilnīgā vientulībā. Kā mēs visi. Režisore Inese Mičule par izrādi teic: "Luga, kuras augstā mākslinieciskā vērtība, dzejiskais un simboliskais slānis, kā arī tajā ietvertā vispārcilvēciskā tēma, pārspēj visu, ar ko es savā radošajā dzīvē esmu strādājusi pirms tam. Manuprāt, Raiņa lugas saturs ietver sava veida ētiskās un estētiskās atskaites sistēmu, kas īpaši aktuāla arī šodien – varas un agresijas, globalizācijas, starptautiskā tīmekļa laikmetā. Tas ir strīds par cilvēces ceļu, par mūsu – ikkatra subjektīvo ceļu, kas nav ietekmējams, jo cilvēka garīgā izaugsme notiek tikai tad, kad cilvēks pats to vēlas. Tāpēc izrādes pamatuzdevums būtu ar Raiņa darbu iziet sava veida tikumisko pašattīrīšanos – sabiedrības un individuālo. Vēstīt, ka Dieva griba ir, lai cilvēki spētu augt savā garīgumā un spējā piedot."

Tuvākās izrādes: 22. un 23. martā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti