Dienas ziņas

Eiropas politiskās kopienas samits Prāgā

Dienas ziņas

Liepājā kara bēgļu izmitināšanai pielāgo dienesta viesnīcu

Teātra ēkas rekonstrukcija apstājusies, iestudējumi top

21. gadsimta absurds Valmieras teātrī – izrāde «Rinda»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Daļa mūsu ikdienas aizrit stāvot rindā – pēc pārtikas, pases, vakcīnas; rindā pie ārsta un pat pēc labākas dzīves. Par šo rindu fenomenu Valmieras Drāmas teātra repertuārā nu skatāma izrāde ar šādu pat nosaukumu – "Rinda".

Izrādes režisors Toms Treinis stāsta, ka ideja veidot iestudējumu par rindu fenomenu viņam radusies kopā ar dramaturģi Rasu Bugavičuti-Pēci. Tas noticis kovida krīzes laikā, kad veikalos aktuāla bija 2 metru distance un cilvēkiem nereti nācās gaidīt rindā pat pie veikalu durvīm.

"Realitāte ir tāda, ka rindas kļūst aizvien vairāk un aizvien populārākas, jo man šķiet, ka tas pieprasījums aug, piedāvājums nav tik liels un cilvēki tāpat stāv rindās un gaida, kaut vai uz labierīcībām pirms teātra izrādes," teic režisors.

Izrādes gaitā aktieri izspēlē dažādas dzīves situācijas, kuras cilvēki piedzīvo, stāvot rindās. Iestudējums atklāj, kā rindā pavadītais laiks spēj mainīt cilvēku dzīves un ka tas nav tikai tukši iztērēts laiks.

"Rindās notiek īstenībā ļoti daudz dzīves un ļoti daudz notikumu, kurus mēs brīžiem nemaz pat nepamanām tikai tāpēc, ka esam aizņemti ar pašu gaidīšanas procesu, bet bieži vien tā dzīvība atrodas tajā stāvēšanas un gaidīšanas brīdī," pārdomās dalās izrādes aktieris Eduards Johansons.

Izrādes veidotāji tai piedēvējuši savdabīgu žanru – 21. gadsimta absurds. Režisors Toms Treinis skaidro: "Tur ir gana daudz komiska, gana daudz absurdu lietu, jo mūsu realitāte, pasaule ir diezgan absurda šobrīd, tāpēc šajā izrādē reizēm var ieraudzīt kaut ko no malas, tāpēc es pieļauju, ka cilvēks, kurš atrodas rindā, no malas kļūst kaut kādā mērā smieklīgs un komisks, jo viņš gaida kaut ko."

Izrāde "Rinda" pirmizrādi piedzīvoja brīvā dabā, Valmieras vasaras teātra festivālā. Nu tā iekļauta Valmieras Drāmas teātra repertuārā un 6. oktobrī piedzīvo pirmizrādi koncertzāles "Valmiera" telpās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti