Labrīt

Uzņēmums "Labie koki" – no snieglieces līdz koncertzālei

Labrīt

"Dod pieci!" šogad palīdz pamanīt problēmu, kuru bija ērti neredzēt

Liepājas teātrī izskan svētku koncerti "Mājupceļš"

Atgriešanās pie sevis. Liepājas teātrī izskan svētku koncerti «Mājupceļš»

Liepājas teātrī sākušies tradicionālie svētku koncerti, kas turpināsies līdz pat gada nogalei. Ik gadu Liepājas teātra skatuve gada nogalē pārvēršas par krāšņu koncertvietu, kur aktieru izpildījumā, piesaistot mūziķus, skan Ziemassvētku dziesmas. Katru reizi tiek meklēti arvien jauni stāsti un dziesmas, kas uzrunā skatītājus šajā svētku laikā. Šoreiz tas ir "Mājupceļš", kuru kopā ar aktieriem izstāsta koncerta režisore Maija Kalniņa.

Tik daudz ceļu, kurus meklēt, iet un kuros kāpt. Taču mājupceļš ir vienīgais no visiem, pa kuru iespējams mums pārnākt, saka Liepājas teātra svētku koncerta režisore Maija Kalniņa. Viņai šī ir pirmā iespēja veidot svētku koncertu profesionālā teātrī.

"Interesanti, ka šo piedāvājumu Liepājas teātris man izteica mirkli pirms tam, kad es rudenī devos savā Santjago ceļā. Tieši Santjago ceļā arī piedzima šis mājupceļš. Es jau tad zināju, ka pati baudīšu šo procesu, būšu pateicīga, ka man būs iespēja sadarboties ar talantīgiem un superīgiem cilvēkiem. Gribu uzvērt, ka tas ir komandas darbs, katrs atnesam mājupceļā savu krāsu, tas viss sakūst vienā," stāsta režisore.

Man pašai patīk klīst pa pasauli, tāpēc mājupceļš ir ļoti būtisks, saka aktrise Karīna Tatarinova: "50 procenti no ceļojuma vērtības ir  atgriešanās majās. Ziemassvētki arī ir atgriešanās pie sevis, atgriešanās pie tā, kas tu esi, kur tu esi un kāpēc tu esi.

Man patīk, ka visām dziesmām ir iekšējais saturs, nevis tikai skatītāju iepriecināšana. Lai iepriecinātu un liktu padomāt. Tā ir tāda savstarpēja mijiedarbība."

Kā pats spēsi atrast māju sajūtu sevī, tā tu varēsi sniegt to citiem, saka Anete Berķe. Viņa ir viena no aktrisēm, kura izdzied svētku koncerta dziesmas. Viņa ir gandarīta par šī gada koncerta izvēlēto tematiku: "Maija ir izvēlējusies eksistenciāli nepieciešamu tēmu. Man liekas, ka māju sajūtu meklēšana, kā tu jūties sevī mājās un ar apkārtējiem cilvēkiem, bez kā mēs nevaram eksistēt... Kad esi mazs, ir cita sajūta, bet, kad esi pieaudzis, meklē savas mājas.

Man tā ir sevis un apkārtējās pasaules pieņemšana. Kad to spēj pieņemt, vari ar visu tikt galā. Esmu vēl ceļā."

Svētku laikā mājupceļa tēma ir īpaši svarīga, uzsver režisore Maija Kalniņa: "Īpaši šajā laikā, kad gaidām Ziemassvētkus, mēs vēlamies justies kā mājās, atgriezties mājās, būt mājās, ilgoties pēc tām. Tad nu ir īstais laiks šo ceļu iet Liepājas teātrī ar koncertu, kad varbūt varam caur šo visu neparedzamību un haosu, kas visapkārt valda, iet šo ceļu, kas nekad nenogurst, tas ir mūsu ceļš uz mājām."

Mājupceļu caurvīs Maijas Kalniņas radītie teksti, kurus iemiesos Liepājas teātra aktrise Anda Albuže. Koncertā skanēs dziesmas, bez kurām nav iedomājams šis laiks, kā arī citas latviešu komponistu dziesmas mūziķa Normunda Kalniņa aranžējumos. Svētku koncerti "Mājupceļš" Liepājas teātrī ik vakaru pulcēs skatītājus līdz pat 30. decembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti