Pieaugšana kameras sienās. Liepājas teātrī top Kristīnes Brīniņas dokumentālā izrāde «Gaišās naktis»

Šobrīd Liepājas teātrī mākslinieces Kristīnes Brīniņas vadībā top izrāde "Gaišās naktis", kuras dramaturģiskais materiāls tapis, māksliniecei sadarbojoties ar dzejnieku Henriku Eliasu Zēgneru. Pirmizrāde paredzēta Liepājas teātra mazajā zālē koncertzālē "Lielais dzintars" 7. decembrī, uz to aicināti arī mazās zāles abonementa īpašnieki, informē teātrī. 

"Gaišās naktis" ir dokumentāla izrāde par trim vīriešiem, kas nokļuvuši ieslodzījumā cietumā, vēl būdami jaunieši.

Tas ir stāsts par pieaugšanu kameras sienās, meklējot iespēju sākt dzīvi no jauna. Kas noved līdz krīzes brīdim, kurā tiek pastrādāts noziegums? Kādi iekšējie procesi pavada ieslodzītos? Un cik daudz par to zina pārējā sabiedrība? Atbildēs uz šiem jautājumiem netrūkst skaudruma, taču tās caurvij arī humors un cilvēciskas ilgas, kuras pazīst ikviens, vēsta izrādes pieteikums.

"Desmito gadu izrāžu veidošanā strādāju ar dokumentāliem materiāliem, galvenokārt ar dokumentāliem video. Mani interesē cilvēku stāsti un pieredze, kas man palīdz labāk saprast sevi, sabiedrību un laiku, kurā dzīvoju. Dokumentētās situācijas un sarunas ir mans galvenais rīks darbā ar dramaturģiju un horeogrāfiju," stāsta Kristīne Brīniņa. "Teju divus gadus regulāri esmu tikusies ar trīs Liepājas cietuma ieslodzītajiem, veidojot abpusēji personiskas sarunas un tās dokumentējot; ierakstu kopējais garums pārsniedz 40 stundas. Šī pieredze ir pārnesta izrādē, kas ietver cerību – ar sabiedrības atbalstu ir iespējams mainīt dzīves virzienu," viņa papildina.

Izrādes ansambli veido aktieri Kārlis Artejevs, Valts Skuja, Artūrs Irbe, Hugo Puriņš, Madara Kalna; radošā komanda – mākslinieks -8, komponiste Spāre Vītola un gaismu mākslinieks Toms Streilis.

Iestudējumu iespējams noskatīties arī 8. decembrī, 6. un 26. janvārī. Izrāde paredzēta gan jauniešiem, gan pieaugušajiem, taču teātris neiesaka to skatītājiem, kas jaunāki par 13 gadiem.

"Gaišās naktis" ir Kristīnes Brīniņas otrā sadarbība ar Liepājas teātri. 2021. gadā viņas režijā tapusi pastaigu izrāde "Upe". 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti