Labrīt

Pasaules hokeja čempionāta laikā Rīgā palielinās cenas viesnīcās, vietu ietiek

Labrīt

Briselē notiks ES un Indijas Tirdzniecības un tehnoloģiju padomes pirmā tikšanās

Runāt par neērtām tēmām - Rīgas Krievu teātrī top "Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos"

Čehova teātrī pirmizrādi piedzīvos «Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos»

Uzskatot, ka māksla ir gana iedarbīgs veids, kā runāt par pašiem jūtīgākajiem jautājumiem mūsu sabiedrībā, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris uzsāk jaunu darbības virzienu. Savā repertuārā tas iekļaus izrādes par politiski aktuālām un sabiedrībā spriedzi raisošām tēmām, ko papildinās vēl arī citi šīm izrādēm veltīti notikumi – diskusijas un izstādes. Pirmais notikums būs šo piektdien, kad teātrī pirmizrādi piedzīvos Lauras Grozas jauniestudējums "Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos", tapis pēc Sandras Kalnietes grāmatas motīviem. Tā centrā – deportāciju tēma, kas atšķirīgās sabiedrības grupās arī jau daudzus gadu desmitus ir asu diskusiju cēlonis, kas sakņojas atšķirīgā vēstures interpretācijā.

Nedēļu pirms pirmizrādes notiek iestudējuma ievadpasākums. Teātra direktore Dana Bjorka atklāj jaunu stiklotu teātra galeriju, kurā skatāma mākslinieku "Mareunrol’s" izrādei veltīta mākslas instalācija. Tā raisa asociācijas ar ķīmisko tīrītavu, kurā nodoti notraipīti apģērbi, marķēti ar numuriem, kas līdzinās izsūtīto identifikācijas zīmēm. Melno apģērbu rindai pa vidu ir arī zaļa, grezna vakarkleita, kam būs simboliska nozīme arī izrādē. Instalācija saucas "Attīrīšanās" un aicina uz pārdomām par šī jēdziena daudznozīmību, dažkārt krasi pretējo būtību.

Stiklotajā teātra logā instalācija ir redzama visu laiku, bet ieiet galerijā un to apskatīt skatītāji varēs stundu pirms izrādes.

Instalācija "Attīrīšanās"
Instalācija "Attīrīšanās"

Instalācija ir tikai viens no jaunā iestudējuma pavadošajiem notikumiem, jo būs vēl arī diskusijas.

Neklusēt, bet runāt tieši par pašiem visneērtākajiem jautājumiem – šī ideja pieder teātra direktorei Danai Bjorkai, un viņas izvēle ir arī sākt tieši ar izrādi "Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos" pēc Sandras Kalnietes grāmatas motīviem. "Mēs dzīvojam tādā laikā, ka mūsu sabiedrība, diemžēl šķeļas, un brīžiem šķeļas pat ļoti agresīvi. Mums šķiet, ka tieši Krievu teātris ir tā vieta, kur būtu jāuzsāk dialogs ar sabiedrību, lai censtos rast kopīgu valodu," skaidro Dana Bjorka. "Un tāpēc tieši izvēlējos "Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos", jo, kā mēs visi jūtam, dzīvojot mūsu Latvijā, šī tēma ir ļoti sāpīga mūsu sabiedrībai. Katra otrā ģimene, kas dzīvo Latvijā, ir saskārusies ar šīm sāpēm, ar izsūtīšanu uz Sibīriju. Izrādē piedalās brīnišķīgi aktieri, kuri katrs pārstāv savu nacionalitāti – gan krievs, gan ukrainis, gan baltkrievs, gan latvietis. Tas padara šo izrādi par vēl vairāk simbolisku."

Dana Bjorka
Dana Bjorka

Kā režisori uz sadarbību Dana Bjorka aicināja Lauru Grozu, kura uzreiz piekrita, bet tieši Grozai pieder ideja par izrādi pavadošajiem notikumiem: "Mans uzstādījums bija, ka mēs izrādi sākam ar galeriju. Tas nav reklāmas materiāls, bet emocionāls un saturisks materiāls, kas skatītāju pieved tuvāk izrādei. Šīs izrādes sakarā es redzu ļoti daudz liekas polemikas, par ko var pārliecināties "Facebook", kur pie vēstījumiem par izrādi Rīgas Krievu teātrī ir ļoti asa viedokļu sadursme gan starp krievvalodīgajiem, gan latviešiem. Tāpēc izrādes saistībā būs vēl viens jauninājums – Igors Gubenko ir aicināts kā moderators jaunai platformai, kur mēs gribam runāt par šīm visām saasinātajām un sāpīgajām lietām. Mazliet tās atšķetināt.

Es neesmu pārliecināta, ka tas pilnībā ir iespējams, bet vismaz mēģināt to darīt, tas būtu mūsu uzdevums, mūsu atbildība."

Pirmā diskusija, ko vadīs filozofs un publicists Igors Gubenko, notiks dažas dienas pēc pirmizrādes, 22. maijā, un būs skatāma arī tiešsaistē.

Galvenajai – Ligitas – lomai izrādē Dana Bjorka uzrunājusi aktrisi Ingu Misāni-Grasbergu, kura uzsver: "Es esmu tik ļoti pateicīga Sandrai Kalnietei, kura ir pirmā iedomājusies runāt un caur grāmatu atklāt savu personisko stāstu, patiesībā savu piedzimšanas stāstu. Man ir ļoti liels prieks, ka tam ir turpinājums un šajā turpinājumā piedalos arī es. Tas nav tik vienkārši. Man ir ļoti liels saviļņojums, bet es par to nedomāju, es ļauju sajūtām piedzimt manī, un es ar to gribu dalīties."

Vienā no galvenajām lomās izrādē redzēsim Veroniku Plotņikovu, arī viņai stāsts ir ļoti personisks: "Tā ir arī manas ģimenes vēsture, jo arī manu vectētiņu izsūtīja uz Sibīriju. Viņu sauca Verners Neimanis, viņu izsūtīja kopā ar visu ģimeni. Sākumā viņš sēdēja cietumā, pēc tam tika nosūtīts uz nometni. Kad es lasīju šo grāmatu, man bija tāda sajūta, ka es to esmu redzējusi. Es lasīju un nesapratu, kāpēc man tādas domas, tādas sajūta? Tā laikam kaut kāda ģenētiskā atmiņa…"

Lauras Grozas jauniestudējuma "Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos" pirmizrāde Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī skatāma 19. maijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti