Tiešsaistē varēs noskatīties divas operas no Lietuvas – «Dieva jērs» un «Lācis»

Sākot no nedēļas beigām vietnē "Operavision" būs iespēja tiešsaistē noskatīties divas operas no Lietuvas – "Dieva jērs" un "Lācis".

No 18. novembra skatītāji varēs noskatīties Lietuvas Nacionālās operas iestudējumu "Dieva jērs". Tā ir komponista Fēliksa Bajora 1982. gadā radīta opera, kas balstīta Rimanta Šaveļa stāstā. Stāsts, kas aplūko cilvēku pretošanos pēckara Lietuvā, savu pirmizrādi gaidīja gandrīz četras desmitgades. "Mēs visi reiz pārkāpsim dzīves robežai un nevarēsim paņemt līdzi nekādu savu materiālo mantu, tāpēc ir ļoti svarīgi palikt garīgi tīram," saka Bajors. Operu diriģē arī Latvijā pazīstamais diriģents Gintars Rinkēvičs.

Otra izrāde, ko pusgadu būs iespēja digitāli noskatīties no 19. novembra, ir no Klaipēdas Valsts muzikālā teātra. Tā ir komponista Broņa Kutāviča trešā opera "Lācis", kas tapusi 2000. gadā. Mistiskā trillera libreta pamatā ir Aušras Marijas Sluckaites-Jurašienes stāsts, kurā viņa iedvesmojusies no Prospēra Merimē daiļrades. Tāpat kā mēmā kino šausmu filmās, sižeta centrā ir cilvēka dabas tumšā puse un tas, cik lielā mērā cilvēks var pretoties lopiskumam. Viena no galvenajām lomām šajā iestudējumā ir arī latviešu dziedātājai Guntai Gelgotei, turklāt viņa par veikumu iestudējumā saņēmusi Lietuvas skatuves mākslu apbalvojumu "Zelta skatuves krusts" kategorijā "Gada operas solists". "Lāča" režisors Gintars Varns Latvijas skatītājiem arī labi pazīstams ar "Salomes" (1999) un "Masku balles" (2022) iestudējumiem mūsu Latvijas Nacionālajā operā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti