Mūžībā devusies teātra režisore un profesore Zane Kreicberga

11. jūnija naktī pēc smagas slimības mūžībā devusies latviešu teātra režisore, Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) profesore un skatuves mākslas teorētiķe Zane Kreicberga (26.06.1971.–11.06.2024.), sēru vēsti sociālajā vietnē "Facebook" pavēstīja viņas tuvinieki.

Atvadīšanās notiks piektdien, 14. jūnijā, pulksten 15.00 Rīgas Krematorijā. Pulksten 17.00 aicina pulcēties atvadu pasākumā LKA teātra mājā "Zirgu pasts".

"Gribam izteikt lielu pateicību P. Stradiņa slimnīcas paliatīvās aprūpes nodaļas kolektīvam un ārstei I. Albinai par iejūtību Zanes aprūpē," teikts sēru paziņojumā. 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Zane Kreicberga 2007. gadā ir ieguvusi akadēmisko maģistra grādu "Mākslās" ar specializāciju teātra režijā Latvijas Kultūras akadēmijā, 2020. gadā pabeigusi studijas LKA akadēmiskajā doktora studiju programmā "Mākslas" (apakšnozare – Kultūras teorija).

LKA Zane Kreicberga bija akadēmiskās maģistra studiju programmas "Audiovizuālā un skatuves māksla" direktore un docēja studiju kursus, kas saistīti ar laikmetīgo teātri, teātra teoriju un menedžmentu. Zane Kreicberga bija viena no Latvijas Jaunā teātra institūta dibinātājām.

Viņas pētnieciskās intereses aptvēra laikmetīgās skatuves mākslas procesus, teātri sociālpolitiskā kontekstā, aktiermākslas teoriju un teātra izglītību. Viņa regulāri piedalījās starptautiskās zinātniskajās konferencēs gan Latvijā, gan ārvalstīs.

Zane Kreicberga 1997. gadā absolvējusi Latvijas Kultūras akadēmijas aktieru un režisoru kursu.

Zane Kreicberga strādājusi Latvijas Kultūras akadēmijā kopš 2000. gada, sākotnēji kā skatuves kustības pasniedzēja aktieriem un režisoriem, bet kopš 2010. gada aptverot arī laikmetīgā teātra teoriju un menedžmentu. Viņa bija viena no nu jau leģendārā aktieru un režisoru kursa absolventiem, kas Pētera Krilova un Annas Eižvertiņas vadībā pabeidza LKA 1997. gadā. Pirms tam Zane bija viena no vadošajām aktrisēm Anša Rūtentāla Kustību teātrī, kā arī piedalījās Māras Ķimeles godalgotajā izrādē "Rutes grāmata" (1994).

LKA Zane ir veidojusi un vadīja Audiovizuālās un skatuves mākslas maģistra programmu. Paralēli darbam LKA Zane bija Latvijas Jaunā teātra institūta aktivitāšu ierosinātāja un īstenotāja, viena no Starptautiskā Jaunā teātra festivāla "Homo Novus" kuratorēm, daudzu starptautisku projektu vadītāja.

Zane iestudējusi izrādes Nacionālajā,  Liepājas, Valmieras, Latvijas Leļļu, Jaunajā Rīgas teātrī un Neatkarīgajā teātrī "Skatuve", vairākas kameroperas, kā arī realizējusi virkni neatkarīgu mākslu sintēzes projektu un koncertu režiju, lielākoties sadarbībā ar Latvijas Radio kori. Zanes režisētā elektroakustiskā pastaiga "Pasaka par Kurbadu" Cēsu Mākslas festivālā saņēma Lielo mūzikas balvu kā labākais mūzikas uzvedums (2010), bet teātrī "Skatuve" iestudētā izrāde "Jokdara Bustera pasaule" ieguvusi "Spēlmaņu nakts" balvu kā labākā izrāde bērniem (1998).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti