Atvadas ar «Dailes sviestu» un atgriešanās ar frīku kabarē. Dailes teātris noslēdz sezonu

Dailes teātrī noslēgumam tuvojas 2023./ 2024. gada sezona, kas noslēgsies ar jau tradicionālo un pašironisko koncertuzvedumu "Dailes sviests", kura pirmizrāde notiks 12. jūnijā un noslēdzošā izrāde 16. jūnijā, informēja teātrī. 

Šajā vasarā Dailes teātris kopā ar koksnes nozares uzņēmumu "Stiga RM" organizē arī īpašu dāvinājumu Ukrainai. Dailes teātra izrāde "Kaukāziešu krīta aplis" tiks pilnībā pārnesta uz Kijivas Drāmas un komēdijas teātra skatuves. Izrādes scenogrāfija, kostīmi un visi rekvizīti tiks nodoti dāvinājumā ukrainas kolēģiem. Izrādes režisors Data Tavadze ar savu radošo komandu rudenī dosies uz Kijivu, lai veidotu Dailes izrādes repliku. "Kaukāziešu krīta aplis" turpinās savu dzīvi Kijivā un ukraiņu valodā. 

Izrāde "Kaukāziešu krīta aplis" bija viens no kritiķu augstāk novērtētajiem iestudējumiem Dailes teātrī pēdējo sezonu laikā. Tā tika nominēta vairākām 2022./2023. gada Spēlmaņu nakts balvām – izrāde nominēta kā "Gada lielās formas izrāde", Data Tavadze nominēts kategorijā "Gada režisors", savukārt Milēna Miškēviča tika izvirzīta nominācijai "Gada jaunais skatuves mākslinieks". 

Kā norāda teātra pārstāvji, Dailes teātrim ar Kijivas Drāmas un komēdijas teātri cieša sadarbība ir izveidojusies kopš Krievijas uzsāktā kara sākuma. Kijivas teātra mākslinieki Dailē 2022. gada vasarā ar sponsoru un Londonas Vestenda teātra kompānijas "Mischief Theatre" atbalstu iestudēja populārās komēdijas "Izrāde, kas saiet sviestā" Dailes versiju ar ukraiņu aktieriem un ukraiņu valodā. Iestudējums tika vairākkārt rādīts Dailē ukrainas bēgļiem labdarības izrādēs, bet pēc tam tika pārcelts uz Kijivu, kur to izrāda vēl joprojām. Kā teātra direktoram atzinuši ukraiņu kolēģi: "Mums ir vajadzīgi ne tikai ieroči, mums reizēm ir vajadzīgi arī retie brīži, kad nedomāt par kara šausmām, un teātrim patlaban Ukrainā naudas nav it nemaz." 

Vasaras saulgriežu laikā Dailes teātris ar izrādi "Rotkho" piedalīsies Vīnes festivālā (Wiener Festwochen), kas ir viens no lielākajiem Eiropas teātra festivāliem. 

Dailes teātrī izrādes atsāksies jau augusta sākumā. Neparasts un drosmīgs būšot jauniestudētais frīku kabarē "Stulbā dzīve". Muzikālā izrāde "Stulbā dzīve" ir divu kabarē grupu – britu grupas "The Tiger Lillies" un tagad Francijā darbojošos ukraiņu "Dakh Daughters" – satikšanās uz Dailes skatuves ar aktrisēm – Ievu Segliņu, Ēriku Egliju-Grāveli un Ilzi Ķuzuli-Skrastiņu.

Grupa "The Tiger Lillies"
Grupa "The Tiger Lillies"

"Laikā, kad cilvēci tricina ļaunums, ir gļēvi novērsties no neērtā un sāpinošā, tādēļ ir nepieciešams līdz pašam kaulam, melni un radikāli godīgi pasmieties par stulbo dzīvi," tā saka režisors un autors Vlads Troickis. Stāvizrādes formātā, trīs dažādās valodās – latviešu, ukraiņu un angļu – mākslinieki meklēs atbildes uz brīvības un demokrātijas jautājumiem. Iestudējuma pirmā izrāde gaidāma 9. augustā koncertzālē "Cēsis" teātru skates "Grand Prix" ietvaros, bet 11. augustā notiks tās pirmizrāde Dailes teātra Lielajā zālē.

Teātrī tāpat ziņo, ka ir noslēgusies aktieru atlase holandiešu režisores Olas Mafalani iestudējumam, kas tiks veidots pēc Nobela prēmijas laureātes Olgas Tokarčukas romāna "Dzen savu arklu pār mirušo kauliem…", un iestudējuma galvenajā lomā būs Čulpana Hamatova. Režisore galvenajai lomai Hamatovu atlasīja jau maija sākumā, bet nu teātris var viņu apstiprināt šai lomai, jo aktrise ir izšķīrusies par labu brīvmākslinieces statusam. 

Jaunās sezonas atklāšanu teātrī svinēs 13. septembrī, kad uz Lielās zāles skatuves pirmizrādi piedzīvos izrāde visai ģimenei "Zilā lapsa".

Izrādi Dailes teātrī iestudēs lietuviešu režisors  Jons Tertelis. "Zilā lapsa" ir animācijas iedvesmota izrāde, kas aicinās skatītājus doties pasakainā ceļojumā un vieglā un drošā veidā iepazīt to, kas slēpjas pasaku ēnas pusē. 

Šajā pavasarī teātrī tika uzsākta Mazās zāles pārbūve. Ir plānots, ka jaunajā sezonā, pārbūves laikā Mazās zāles iestudējumi tiks izrādīti "Tabakas fabrikā". Paredzams, ka pārbūve ilgs aptuveni gadu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti