Kultūras ziņas

Atklāj Katrīnas Neiburgas izstādi "Sologāmija"

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Seksualitātes vēsture Liepājas teātra izrādē "Mīlestības vārdā"

Seksualitātes vēsture Liepājas teātrī izrādē «Mīlestības vārdā»

Liepājas teātrī režisors Jānis Znotiņš iestudējis Ances Muižnieces lugu "Mīlestības vārdā". Šajā izrādē atklāti un neslēpjoties izmantotas gan nerātnās dainas, gan visai draiska kustību partitūra, lai atklātu, kāda tad bijusi latviešu seksuālā dzīve cauri gadsimtiem.

Istabā, kas tik pilna dūmiem, ka var vai nosmakt, čum un mudž. Tur sienu šķirbās saspraustu skalu gaismā rosās saimniece… Kalpi ar savām… vistas, cūkas un suņi. … gļēvu verga dabu.

Liepājas teātra jaunākā izrāde "Mīlestības vārdā" vēsta par latviešu seksualitātes un caur to arī kultūras vēsturi no Ādama un Ievas laikiem, caur Garlība Merķeļa aprakstīto dzimtbūšanas laiku, pieskaroties gan Andreja Pumpura, gan Raiņa Lāčplēsim un viņa sievietēm, nonākot padomju laikā un visbeidzot mūsdienās.

Dramaturģe Ance Muižniece un režisors Jānis Znotiņš vēlējušies atklāt, ka saukļi pēc tradicionālas ģimenes un tradicionālām vērtībām nebalstās vēsturē, jo tajā latvieši gan ļāvušies sakariem pirms laulībām, gan bijuši naski nerātno dainu teicēji.

Režisors Jānis Znotiņš stāsta: "Tajā brīdī, kad man jautāja, vai es gribētu iestudēt Liepājas teātrī, es teicu jā, man jāpadomā, kas tas varētu būt. Kā vienmēr, es maļu dažādas tēmas par sabiedrībā aktuāliem jautājumiem, kas skar arī jauniešus un tieši viņus… ļoti tiek novalkāts vārds tradīcijas… tradicionāls kļūst par lamuvārdu, ar ko iebiedēt cilvēkus."

Skatītājs Voldis Prancāns tikmēr pauž savu vilšanos: "Nav man ko labu pateikt. Esmu studējis teātra mākslu. Esmu strādājis šajā teātrī pirms 30 gadiem. Šis nav tas līmenis, ko es cerēju sagaidīt. Tas varētu būt vidusskolas pašdarbnieku teātris."

Skaitītāja Laila Mūrniece piebilst: "Tur bija daudz kas par daudz. Tas viņu mazliet padarīja vulgāru."

"Nu jaunība, interesanti! Dažādi laikmeti, man ļoti patika trupa jaunā. Super! Dzīve iet, un viss notiek," savu sajūsmu neslēpj skatītāja Anna.

Vairāki aptaujātie kritiķi pret izrādi bija ļoti labvēlīgi.

"Man ļoti patīk, kā Jānis Znotiņš un Ance Muižniece ir izlēkuši cauri kultūras vēsturei, cilvēces vēsturei… pirmās nakts tiesības," komentē teātra kritiķe Dita Jonīte.

Izrādes "Mīlestības vārdā" aktrise Madara Kalna tikmēr uzsver: "Jauniem cilvēkiem es gribu pateikt, ka mīlestība ir pats svarīgākais. Es zinu, ka tas banāli skan, bet tā patiešām ir. Pašiem ir jādomā, pašiem ir jāizvēlas, kā dzīvot."

Aktieris Kārlis Artejevs kolēģei piekrīt: "Bez mīlestības cilvēks ir tikai robots. Bez mīlestības nedzīvojiet."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti