Panorāma

Tiesībsargs: "Papardes zieda" tulkotā grāmata var kaitēt

Panorāma

Panorāma

JRT vēsture grāmatā "Kā lēna un mierīga upe ir atgriešanās"

Jaunā Rīgas teātra vēsturi apkopo grāmatā «Kā lēna un mierīga upe ir atgriešanās»

"Kā lēna un mierīga upe ir atgriešanās" – tas bija pirmais iestudējums, ar kuru 1993. gadā sevi pieteica jaunais režisors Alvis Hermanis, atgriežoties no Ņujorkas. Ar šo izrādi atklāja Jauno Rīgas teātri (JRT), un šāds nosaukums dots grāmatai, kurā teātra nu jau ilggadējais mākslinieciskais vadītājs, viņa aktieri un komanda stāsta par 30 gados piedzīvoto. 

Grāmata ļauj ielūkoties teātra dzimšanas laikā un tālākajā dzīvē vienpadsmit stāstos un vairāk nekā 130 bildēs. 

Līdzās Alvim Hermanim grāmatas veidošanā ar personiskām atmiņām par dzīvi JRT dalījās aktieri Elita Kļaviņa, Kaspars Znotiņš, Guna Zariņa, Gundars Āboliņš, Vilis Daudziņš, Baiba Broka, Andris Keišs, Sandra Kļaviņa, valdes locekle Gundega Palma un ārējo sakaru daļas vadītāja Elīna Adamaite.

Grāmata "Kā lēna un mierīga upe ir atgriešanās"
Grāmata "Kā lēna un mierīga upe ir atgriešanās"

"Tā Alvim brīnišķīga ideja. Par tiem 25 gadiem, ko pavadījām Lāčplēsenē pirms remonta – un tik daudz humora. Kad Daile [teātris] pārvācās uz Brīvības ielas māju, viņi taisīja baigi teatrālo gājienu – tas mūsu pārgājiens ir šī grāmata," sacīja Keišs. 

Savukārt aktrise Kļaviņa stāstīja: "Esmu vissenākā. Taisījām izrādi "Kā lēna un mierīga upe", pēc kuras Alvis sāka te strādāt. Un tas bija sākums."

Atgriešanās atjaunotajā teātra ēkā Rīgā, Lāčplēša ielā 25, bijusi nepiedodami ilga un gara, taču otrdien jau aizvadīts pirmais mēģinājums uz jaunās skatuves.
 
Keišs pauda: "Bija aizmirsies, kā ir būt uz skatuves. Septiņus gadus mēs esam spēlējuši kā brīvdabas izrādē. Un vakar, ziniet, tie bija laimes mirkļi, laimes mirkļi."

"Ir tikai tagad," grāmatā raksta Andris Keišs. "Es zinu, ka daudzus esam iedvesmojuši ar savām izrādēm. Alvis ir pacēlis latviešu teātri vēl nebijušā starptautiskā līmenī. Un tomēr es saviem draugiem dzimšanas dienās, citējot mistera Stoka tēlu no Kuzmina "Peldošajiem ceļojošajiem", vienmēr atgādinu kādu patiesību – mēs vienmēr tikai sākam!"

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti