Rīta Panorāma

Intervija ar Saeimas deputāti Aivu Vīksnu

Rīta Panorāma

Top muzikāls uzvedums bērniem "Kafijas pupiņas stāsts"

Intervija ar Latvijas Nacionālā teātra direktoru Māri Vītolu

Nacionālais teātris papildina sezonas plānus – gaidāmas vēl piecas pirmizrādes

Papildus jau iepriekš izziņotajiem sezonas jauniestudējumiem Latvijas Nacionālajā teātrī šogad gaidāmas vēl piecas jaunas izrādes.

Kā LTV raidījumā "Rīta Panorāma" skaidroja teātra direktors Māris Vītols, teātris nemaina iepriekš saplānoto repertuāru, taču papildina to ar piecām jaunām izrādēm, kas nozīmē, ka kopumā šajā sezonā uz Nacionālā teātra skatuvēm gaidāmas 14 pirmizrādes.

Māris Vītols Nacionālā teātra vadītāja amatā aizvadījis nedaudz vairāk kā četrus mēnešus. Atskatoties uz paveikto, viņš norādīja: "Ir pienācis brīdis, kad es varētu atskaitīties sabiedrībai par paveikto. Izdarīts ir daudz. Esam sagatavojuši pārsteigumus, vēlamies pārsteigt visu sabiedrību. [..] Sezona ir sākusies ļoti veiksmīgi. Ja iedomājamies, ka Nacionālais teātris ir tāds liels burukuģis, kurš peld jūrā, tad vissliktākā lieta uz jūras ir radošs bezvējš – kad jūra tikpat kā mirusi.

Nacionālajā teātrī šobrīd izdevies noķert vēju, valda radošs nemiers. [..] Un šajā brīdī teātra direktoram kā kapteinim ir iespēja nedaudz piekoriģēt teātra kursu."

Direktora vietniece repertuāra un mākslinieciskajos jautājumos Ieva Struka paziņojumā medijiem atklāja: "Domājot par to, kā pietrūkst Latvijas Nacionālā teātra 105. sezonas repertuārā un kādu ceļu iet, to papildinot, izvēlējāmies divus virzienus – pirmkārt, piedāvāt pasaules klasikas darbu ar cieņu pret to, neizjaucot, nepārrakstot un neatsakoties no autora ieceres, tāpēc taps Henrika Ibsena izcilā drāma "Heda Gablere", kas Edmunda Freiberga režijā izskanēs ar nosaukumu "Heda Gablere. Atgriešanās". Šajā izrādē līdzās režisoram Edmundam Freibergam simboliskā veidā uz Nacionālā teātra skatuves atgriezīsies daļa mākslinieku, kuri dažādu iemeslu dēļ iepriekšējos gados no teātra štata aktieru ansambļa ir aizgājuši, proti – Madara Zviedre, Jēkabs Reinis, Ivars Puga un Ģirts Liuziniks, bet lomās būs arī Lāsma Kugrēna, kas Hedu spēlēja iepriekšējā šīs lugas interpretācijā, un Daiga Kažociņa.

Otrkārt, mēs meklējam iespēju ar teātra palīdzību uz dzīvi raudzīties apliecinoši. Šādu vektoru paturot prātā, iestudēsim Anšlava Eglīša humorpilno darbu "Bezkaunīgie veči" Gata Šmita režijā, kurā, kā liecina nosaukums, lomas būs mūsu vecmeistariem, savukārt marta beigās atgriezīsimies pie spēcīgās Nacionālā teātra tradīcijas – paraudzīties uz to, kas notiek Latvijā, caur humora prizmu, tāpēc taps koncertizrāde "Nemaz nesmejies! – Teātra dienas koncerts" politiskā kabarē stilā, tās režisors – Pauls Timrots.

Jaunajā zālē debitēs jaunā režisore Endīne Bērziņa ar Margaretas Perijas lugas "Laiks Paradīzei" iestudējumu, kas apspēlēs cilvēka naivumu, iesaistoties finanšu piramīdās cerībā uz laimi un bagātību. Bet Aktieru zālē jau 6. decembra vakarā pirmatskaņojumu Latvijas Nacionālajā teātrī piedzīvos Kaspara Rolšteina monoopera "#DiToo" ar Ditu Lūriņu titullomā." Monoopera "#DiToo" pandēmijas laikā tapa un tika izrādīta fon Stricka villas dārzā, bet nu sāks mājot uz Nacionālā teātra skatuves.

Komentējot Nacionālā teātra skatītāju paradumus, Māris Vītols "Rīta Panorāmā" atzīmēja, ka šajā sezonā teātra zāles pildoties labāk nekā iepriekšējā sezonā, un prognozēja, ka skatītāju skaits 2023. gadā pārsniegs 100 000. "Mēs tēmējam vēl augstāk," uzvēra Vītols.

"Mēs vēlamies kļūt par populārāko un apmeklētāko teātri Latvijā, tāpēc visi šie jaunumi un sezonas papildinājumi."

Nacionālais teātris turpmāk arī piedāvās "Skatītāja kartes", kuru īpašnieki biļetes varēs iegādāties ar atlaidi.

Nacionālā teātra pirmizrāžu kalendārs

6. decembrī Kaspars Rolšteins "#DiToo" – režisore Dita Lūriņa

25. janvārī Klāvs Mellis "Garderobisti" – režisore Paula Pļavniece

1. februārī Dmitrijs Krimovs "Pīters Pens. Sindroms" – režisors Dmitrijs Krimovs

8. februārī Kristina Marija Kuliniča "Kā kļūt nelaimīgam?" – režisors Artūrs Areima

7. martā Henriks Ibsens "Heda Gablere. Atgriešanās" – režisors Edmunds Freibergs

21. martā "Nemaz nesmejies! - Teātra dienas koncerts" – režisors Pauls Timrots

11. aprīlī Mariuss fon Maienburgs "Ugunsseja" – režisors Henrijs Arājs

18. aprīlī Margareta Perija "Laiks Paradīzei" – režisore Endīne Bērziņa

25. aprīlī Pēteris Veiss "Marats/Sads" – režisori Klāvs Mellis un Rūdolfs Gediņš

16. maijā Anšlavs Eglītis "Bezkaunīgie veči" – režisors Gatis Šmits

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti