Necilvēki, pārcilvēki un cilvēki. Par jaunumiem teātrī

Teātra pasaulē joprojām daudz pirmizrāžu. Ar Nacionālajā teātrī, Valmieras Drāmas teātrī un "Dirty Deal Teatro" iestudēto iepazīstina teātra kritiķe un "Teātra Vēstnesis" galvenā redaktore Juta Ance Ķirķis.

Teātra jaunumi novembrī
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Regnāra Vaivara "Suņu ciema Nelaimes lācis" Nacionālajā teātrī

Galvenā varone Lilita dodas prom no tēva, lai pierādītu viņam un pati sev, ka ir tā vērta, lai pasaule viņu mīlētu, jo labdarība ir viņas dzīves aicinājums.

Izrāde "Suņu ciema Nelaimes lācis"
Izrāde "Suņu ciema Nelaimes lācis"

Nonākusi "tai pusē robežai", viņa nokļūst Suņu ciemā, pamestā kopienā, kur cilvēkus vieno ticība, bet nekā cita viņiem vairs nav. Lilita mēģina darīt labu, bet katra viņas rīcība tiek iztulkota pēc cieminieku prāta un katrs viņas labais darbs izprovocē cieminiekus uz kaut ko sliktu. Viņa uzzina, kas ir naids, greizsirdība, dusmas, vardarbība, seksuāla izmantošana, gūsts. Un tomēr Lilita ir pārliecināta, ka ir jābūt robežai, aiz kuras viņas cilvēkmīlestība tiks sadzirdēta. Labajam, pēc viņas domām, būtu jāuzvar…

Atcerieties, katrs varmāka uzskata sevi par upuri. Pāridarījuma piedošana ir līdzjūtīga līdzdalība noziegumā. Ir situācijas, kurās nežēlība ir konstruktīvāka un mazāk postoša nekā (bezgalīga) mīlestība.

Viestura Roziņa ritmiska sišanās pret laimes sienu – "Atraitnes dēls" Valmieras Drāmas teātrī

Vilis Plūdons savu poēmu "Atraitnes dēls" (1900) sarakstīja, ieraudzījis laikrakstā nekrologu par jauna Pēterburgas studenta nāvi. Varam tikai iztēloties, cik svarīgs šis darbs bija pašam rakstniekam, ja viņš "Atraitnes dēla" izstrādei veltīja 15 gadus no savas dzīves. Gadu gaitā latviešu sabiedrībā apzīmējums "atraitnes dēls" ieguvis metaforisku nozīmi. Uzskata, ka tā ir nīčiskā pārcilvēka latviskā versija.

"Šis būs pieaugšanas stāsts. Par jauna cilvēka tiekšanos uz augšu. Par mērķtiecības dzinuli, kas iekodēts jau šūpulī un par spēcīgajām mātēm, kas mīl. Šī būs mīlestības un mērķtiecības sadursme, deja un duelis vienlaikus," sacīja režisors Viesturs Roziņš.

Lienas Šmukstes izrāde "Kaimiņš" "Dirty Deal Teatro". Producentu kompānija "Katlz"

Parasta diena. Parasts vasarnīcu ciematiņš. Divu kaimiņu saruna. Par to, kas ir viņu ikdiena. Parasta saruna. Par rabarberiem un dēļiem, par kartupeļiem un puķēm. Par citiem kaimiņiem. Un katru mirkli sajūtam spriedzi gaisā, kas rodas šajā sarunā starp kaimiņiem. Aiz ikdienības vienmēr slēpjas lielu notikumu iespējamība. Kaimiņus spēlē divi Krūmiņi – Emīls un Ģirts.

Dramaturgs Pāvels Prjažko dzīvo un strādā Minskā, viņa lugas ir visa mūsdienu Baltkrievijas teātra pamats. "Kaimiņš" ir pirmais Prjažko lugas inscenējums Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti