Dienas ziņas

Kā dzīvo Matīšos, kur nav ģimenes ārsta?

Dienas ziņas

Skolēni iepazīstas ar dažādiem deju veidiem

Durvis vērusi "Tradīciju skola Dagdā"

Svētku un mūzikas instrumentu izzināšanai durvis ver «Tradīciju skola Dagdā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Aizritējusi pirmā nodarbība “Tradīciju skolā Dagdā”. Piecās nodarbībās folkloras nozares pārstāvji un interesanti apgūs ne tikai mūzikas instrumentu spēli, bet arī Meteņu, Ziemassvētku, Lieldienu un citu svētku rituālus. 

Dagdas novada Kultūras centrā sanākuši tie, kam ikdienas dzīve un it īpaši svētku reizes saistītas ar folkloru un uzstāšanos. Šajā reizē kopā ar profesionāļiem un mūzikas skolas audzēknēm var apgūt cītaras spēli, iedzīvinot muzicēšanas iemaņas un saspēlējoties ar akordeonu, stabulēm un vijoli, kas ir folkloras galvenie instrumenti. 

Skatoties pasākumus, rodas doma, ka senās tradīcijas varētu tikt apdraudētas, jo, ienākot dzīvē dažādām mūsdienu tehnoloģijām, tās atvirzās otrajā plānā vai arī tiek pārveidotas, saka projekta “Tradīciju skola Dagdā” vadītāja Inta Viļuma. "Šīs nodarbības visvairāk ir vērstas tieši kultūras dzīves organizatoriem, kā arī skolotājiem, jo tie ir tie cilvēki, kas nes tautā senās tradīcijas," viņa paskaidroja. 

Pirmajā nodarbībā cītaras meistarklasi vadīja Daugavpils Mūzikas vidusskolas Stīgu instrumentu nodaļas vadītāja Inga Zeile, kas šo instrumentu spēlē jau 30 gadus. "Instrumenti, uz kuriem mācāmies spēlēt, ir akordu cītaras un izpilda pavadījuma funkciju," paskaidroja Zeile. "Man tāds patīkams pārsteigums, ka es savu prasmi varu parādīt arī kādam citam. To var iemācīties spēlēt jebkurš cilvēks, kurš ir ar mūziku vai ar tradicionālo mākslu mazdrusciņ saistīts. Tas ir ļoti vienkārši," piebilda mūziķe. 

Cītara vairāk ir populārs mūzikas instruments Kurzemē un Vidzemē, mazāk – Latgalē.

Cītara ir vairāk piemērota lustīgiem dančiem un kuplina jebkura folkloras kolektīva skanējumu, uzsver speciālisti un novērtē meistarklases apmeklētāji.

Projekta “Tradīciju skola Dagdā” dalībniece Ilze atzīst, ka ir brīnišķīga sajūta, spēlējot kaut ko tik skaistu un tik senu. "Tikai, nu, veicas kā pa kalniem pagaidām," viņa atzīst. "Es dziedu folkloras kopā “Olīteņi” un dziesma, tautasdziesma ir tuva. Mums ļoti pietrūkst skolotāju, teiksim, Dagdā mūzikas skolā, kur spēlētu dažādus tautiskos instrumentus. Noteikti tas ir svētīgs darbs."

“Tradīciju skolā Dagdā” līdz Ziemassvētkiem organizēs piecas tikšanās reizes, kuru laikā profesionāļi dalīsies pieredzē par gadskārtu ieražu svinēšanu un mācīs darināt svētku maskas, mācīs dziedāšanu un rotaļās iešanu. Savukārt nākamajā reizē jau pēc nedēļas folkloras tradīciju interesentiem amata noslēpumus atklās Līvānu folkloras kopa “Ceiruleits”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti