Dienas ziņas

Jaunjelgavā vāc ziedojumus pieminekļa izveidei

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Stāstnieki tiekas ar amatniekiem festivālā Latgalē

Stāstnieki tiekas ar amatniekiem festivālā Latgalē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

25 Latvijas stāstnieki pulcējās ceturtajā Latgales stāstnieku festivālā Preiļos. Festivāla galvenā ideja – ar stāsta palīdzību popularizēt amatu prasmes un sekmēt to pārmantojamību. Ik gadu temats ir saistīts ar kādu no Latgales reģiona arodiem. Šogad tas ir klūgu pinēja amats.

IV Latgales stāstnieku festivāla  dalībnieki ir ieradušies Vārkavas novadpētniecības muzejā, lai piedalītos klūgu pinēja Jura Gavara  meistardarbnīcā un tuvāk iepazītu šo seno amatu. Šogad festivālā piedalās 25 stāstnieki no visas Latvijas. Festivāla rīkotāja atzīmē, ka pasākuma formāts dod amatniekiem iespēju nodot zināšanas par savu arodu stāstniekiem, kas turpmāk ar savu stāstu dalīsies ar citiem.

"Tā ir sinerģija starp stāstnieku un amatnieku, jo šeit viņi tiekas, jūs redzējāt un dzirdējāt ar kādu aizrautību visi klausījās ir interese par to," norāda Latgales stāstnieku festivāla organizētāja Vilhelmīne Jakimova.

Ar seno klūgu pinēja amatu stāstniekus iepazīstināja vārkavietis Juris  Gavars, kura ģimenē ar klūgu pīšanu nodarbojas ne viena vien paaudze. Būdams jurists un militārais izmeklētājs pēc izglītības ar klūgu pīšanu Juris sāka nodarboties vien pirms 7 gadiem. Atgriežoties kopā ar ģimeni dzimtajās mājās pēc vairākiem prombūtnes gadiem un paliekot uz dzīvi laukos, Juris nolēma, ka būs tas, kurš ģimenē turpinās klūgu pinēju tradīciju un saglabās šo arodu nākamajām paaudzēm.

"Ģimenē ir div ar pus paaudzēs jau ar to nodarbojās mana mamma ar to nodarbojas un vēl joprojām nodarbojas un mammas tēvs, vectēvs. Varētu pateikt, ka tā ir mūsu latviešu meditācija tā vairāk, mēs meditējam ko darot. Ja uzpītu grozu vairākas stundas pacietīgi darboties," saka Gavars.

Pacietība ir klūgu pinēja galvenais ierocis, izsver Juris, sākot ar materiāla sagatavošanu un beidzot ar pašu darba procesu. Pārliecināties par to varēja arī klātesošie, mēģinot pašu rokām uzpīt groziņu.

Latgales stāstnieku festivāla rīkotāja cer, ka nākamgad stāstniekiem būs iespēja iepazīt arī citu Latgales reģionu senos amatus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti