Dienas ziņas

Lejaskurzemē satiekas kolekcionāri

Dienas ziņas

Vecrīgā ieskandina Lielo dienu

Akcija "Dziedi ar arhīvu"

Siguldieši akcijai «Dziedi ar arhīvu» velta koncertu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Tautasdziesmas un ziņģes latviešu, lībiešu, lietuviešu, baltkrievu, krievu un romu valodās jau daudzus gadus glabā Latviešu folkloras krātuve. Vēsturiskos skaņu ierakstus iespējams noklausīties arī speciāli izveidotā interneta vietnē, kurā ikvienam ir arī iespēja tiem dot "otru elpu", piedāvājot savu versiju par kādu no tautasdziesmām. Akcijai "Dziedi ar arhīvu" atsaukušies arī siguldieši, kuri tai veltīja koncertu.

Latviešu folkloras krātuve, kas darbojas jau 95 gadus, glabā tūkstošiem skaņu ierakstus sākot pat ar 20. gadsimta 20.–30. gados ierakstītiem.  Lai senās tautas dziesmas netiktu aizmirstas, akcijas laikā "Dziedi ar arhīvu" mājaslapā "dziedi.garamantas.lv" ikvienam ir iespēja nevien ar tām iepazīties, bet kādai no tām radīt arī jaunu skanējumu.

"Vispār mūsu digitālajā arhīvā ir vairāk nekā 5000 skaņu ierakstu, bet šai akcijai mēs esam izveidojuši izlasi un mēs aicinām cilvēkus šo izlasi klausīties. Ne tikai klausīties, bet arī mācīties šīs arhīva dziesmas un ierakstīt," stāstīja latviešu folkloras pētniece Ieva Tihovska.

Līdz šim akcijai jau atsaukušās gan folkloras kopas, gan ģimenes un citi, taču pagaidām pirmie un vienīgie, kuri akcijas laikā jaunu skanējumu dziesmām piešķīra speciāli sarīkotā koncertā, ir Siguldas Mākslu skolas "Baltais flīģelis" audzēkņi un pedagogi.

"Mūs uzrunāja Latviešu folkloras krātuves darbinieki, un mēs nekavējoties teicām – "jā"! Šis, manuprāt, ir ļoti radošs un iedvesmojošs projekts, kurš ļauj bērniem paskatīties uz latviešu tautasdziesmām no pilnīgi cita skata punkta, radīt jaunas versijas. Šis gala rezultāts ir skaists un brīnišķīgs koncerts," teica Siguldas Mākslu skolas “Baltais flīģelis” direktora vietniece Rūta Lankovska.

Koncerta laikā siguldieši izveidoja deviņas jaunas tautasdziesmu apdares, piemēram "Spēlējiet spēlmaņi", "Es maza meitiņa", "Incim gultu uzčabinu", kuru aranžējis bijušais "Cosmos" dalībnieks Juris Lisenko. Taču vairākas tautasdziesmas aranžēja arī paši skolēni. Viens no tiem Gustavs Grīnbergs, kurš mācās 4. klasē un kurš jaunu skanējumu piešķīra tautasdziesmai "Skaistu cirtu bērzu birzi".

4. klases skolnieks norādīja, ka šajā darbā palīdzējusi "viena no foršākajām skolotājām, manējā pedagoģe Daina Samta". "Viņa pamanīja manī to foršo talantu, es gribēju pateikt lielu paldies viņai par šo iespēju."

Latviešu folkloras krātuves pētniece cer, ka atsaucība akcijai turpināsies. Tā ilgs līdz 15. jūnijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti