Preiļu muzejā iespējams iepazīt Ukrainas izšūšanas tehniku un krāsas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzejs aicina apskatīt Līvānu novada Rožupes pagastā dzīvojošās ukrainietes Ļubovas Trūpas darinātās Lieldienu dekoratīvās olas un iepazīt ukraiņu ornamentus un košās krāsas.

Maijā, Muzeju naktī, apmeklētājiem būs iespēja iepazīties vēl plašāk ar Ukrainas tekstilijām, Preiļu muzejā Ukrainas izšuvumu tēmu plānots paplašināt.

Tekla Bekeša par izstādi
00:00 / 00:41
Lejuplādēt

Vairāk par šobrīd apskatāmo izstādi stāsta Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzeja vadītāja Tekla Bekeša, kura uzsver, ka viena no Ukrainas identitātes pazīmēm ir izšūšana: "Ļubova Trūpa ir dzimusi Ukrainā, simt kilometrus no Ļvivas pilsētas, bet pārcēlusies uz Latviju, šeit ir ieprecējusies. Es viņai pajautāju, patiesībā interesējos par izšūtajiem dvieļiem, taču dvieļu viņai nebija, bet viņa teica, ka viņa izšuj citas lietas – eglīšu rotājumus, arī Lieldienu olas, un tā ola ir tāda – iekšā ir plastmasa, bet apkārt uz ļoti smalka kanvas auduma, ļoti smalkā krustdūrienā izšūti raksti, mēs ņēmām tās pamatā, kur ir Ukrainas raksti, bet vēl ir Lieldienu simbolika – ir baznīca, ir krustiņš, ir pūpoli, ir cālītis."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti