Pasaku gadam izskanot. Piecu Latvijas stāstnieču stāsti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Sagaidot Ceturto adventi, Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” skan pasakas, nostāsti un spoku stāsti, iepazīstinot ar piecām aizrautīgām stāstniecēm – cilvēkiem, kas apzināti kopj mutvārdu stāstīšanas tradīciju, pulcējas stāstnieku festivālos un piedalās UNESCO "Stāstu bibliotēkā".

2019. gadu Latvijas stāstnieki pasludinājuši par Pasaku gadu, tā godinot latviešu "pasaku tēvu" Ansi Lerhi-Puškaiti 160. gadskārtā, "Latviešu pasaku un teiku" 15 sējumu sastādītāju Pēteri Šmitu – 150. dzimšanas dienā, un vēl šajā gadā jubileja bija pasaku pētniekam Kārlim Arājam un rakstniekam Kārlim Skalbem.

Ārija Klēvere skaita ventiņu “pēršas”

Ārija Klēvere skaita ventiņu “pēršas” un stāsta par savu dzīvi. Viņa saņēmusi balvu “Laiks Ziedonim”.

Vilhelmīne Jakimova stāsta pasaku "Vecīšu problēmas"

Preiļu Galvenās bibliotēkas Bērnu nodaļas vadītāja ir Vilhelmīne Jakimova, kura rīko Latgales stāstnieku festivālu, stāstnieku kustībā darbojas jau kopš 2013. gada. Vilhelmīne Jakimova stāsta pasaku “Vecīšu problēmas”.

Valmieriete Agita Lapsa iepazīstina ar novadnieku stāstiem

Savu novadnieku stāstus uzklausījusi valmieriete Agita Lapsa un dalās ar dzirdēto no Jautrītes Putniņas stāstītā.

Aelita Ramane stāsta Vladimira Goja pasaku "Alpu vijolītes sargātājs"

Aelita Ramane ir no Pilsrundāles, strādā Pilsrundāles bibliotēkā. Viņa ir viena no trīs Latvijas Stāstnieku asociācijas valdes loceklēm. Organizē Zemgales stāstnieku festivālu “Gāž podus Rundālē”. Kā stāstniece viņa ir īpaša ar īsām pasakām, kurās ir kāda līdzība vai gudrība. Tādu viņai ir ļoti daudz.

Inita Šalkovska no Auļukalna stāsta pasaku par koklētāju

Inita Šalkovska savulaik piedalījusies stāstnieku konkursos “Teci, teci, valodiņa” jau kā mazāko klašu skolniece, ap 2004. gadu izcīnījusi Stāstnieku ķēniņienes titulu. Pēc tam izstudējusi Latvijas Kultūras akadēmijā, tagad kopā ar Miku Čavartu piedāvā dažāda formāta pasaku stāstīšanas priekšnesumus.

Stāstnieki no Latvijas novadiem pasaku gadā satiekas Latvijas Radio

Pasaku gadā "Kultūras Rondo" studijā pulcējušies stāstnieki no Latvijas novadiem. Skan neparasti gadījumu un piedzīvojumu stāsti, arī baisi spoku stāsti – literārajā valodā un dialektos, ar nelieliem muzikāliem iestarpinājumiem. Raidījuma viesi: folkloras pētnieks un stāstnieks Guntis Pakalns, Inita Šalkovska no Auļukalna, Vilhelmīne Jakimova atbraukusi no Preiļiem, Aelita Ramane ir no Pilsrundāles bibliotēkas, savukārt Ivita Kalnozola-Kalsere ir stāstnieku tērpu darinātāja, viņa stāsta dažādu tautu pasakas un teikas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti