Notiks folkloras svētki «Mēs lībieši. Mēs latvieši»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Turaidas muzejrezervāts, godinot Vidzemes un Kurzemes lībiešus, popularizējot lībiešu valodu un vairojot arī lepnumu par latviešu valodu, 7. jūlijā svinēs svētkus "Mēs lībieši. Mēs latvieši", informē muzejrezervāta direktores vietniece komunikācijas darbā Anda Skuja.

Svētku  mērķis ir vēstīt par lībiešu kultūras mantojumu un saitēm ar baltu mantojumu, akcentējot Gaujas lībiešu kultūrvērtības, kā arī folkloras un valodas radošās izpausmes mūsdienās.

Svētki sāksies plkst. 15 ar izstādi “Līvzeme. Randali/jūrmalnieki” muzejrezervāta izstāžu zālē. Izstādē tiks eksponēti Līvu krasta iedzīvotāju portreti, kuru tapšanā apvienotas dažādas mākslinieciskās pieredzes, paaudzes un izpausmes, par galveno izvirzot patiesu iedziļināšanos vietējo ļaužu tradicionālajā sadzīvē, apkārtējā vidē. Izstādi organizē Līvu krasta biedrība “Randalist” kopā ar gleznotājām Ievu Liepiņu un Agniju Ģērmani, un mākslas darbi tapuši vairāku gadu garumā plenērā “Līvzeme”. Izstādi papildinās dokumentālā filma “Randali” (režisore Anete Lesīte), kuras pamatā ir sarunas ar portretētajiem cilvēkiem, tādējādi piešķirot papildu dimensiju un klātesamības sajūtu izstādes vēstījumam. Visu svētku laiku tiks piedāvātas īpašas bezmaksas ekskursijas ekspozīcijā “Gaujas lībieši Latvijas kultūrvēsturē”.

Plkst. 15.30 svētki turpināsies brīvdabas koncertā “Mēs lībieši. Mēs latvieši”, kur skanēs gan lībiešu, gan latviešu valoda, mijoties lībiešu, latgaļu un latviešu tautasdziesmām un melodijām un dzejai, ko skandēs Latvijas Universitātes Lībiešu institūta vadītājs, dzejnieks Valts Ernštreits. Svētku dalībnieki un apmeklētāji būs aicināti piedalīties lībiešu valodas improvizētā mācību stundā kopā ar lībiešu kultūras darbinieci, skolotāju Zoju Sīli un lībiešu dziesmu ansambli "Līvlist", savus stāstus par Vidzemes lībiešiem stāstīs Vidrižu folkloras kopa “Delve”, līvu dziesmas dziedās Salacgrīvas “Cielava” un Rīgas “Skandinieki”, latgaļu valodas stīgas ievīs Rīgas “Grodi” un Līvānu “Ceiruleits”, Kurzemes valodas skanējumu rādīs Jūrkalnes “Maģie suiti” un latviešu dziesmas daudzinās Katlakalna folkloras kopa “Rāmupe”. Svētku laikā paralēli notiks radošās darbnīcas bērniem: Gaujas lībiešu putniņu un Kurzemes lībiešu zivtiņu gatavošana, etnogrāfisko zīmju veidošana un sarunas uz lībiešu mācību soliņa.

Plkst. 18 svētki noslēgsies ar muzikālu gājienu uz Dainu kalnu, kur enerģētiski spēcīgajā Liepu aplī tiks stādīta jauna liepiņa un spēka rituālā  pagātni, tagadni un nākotni caur zemes un gaisa stihijām savienos folkloras kopa “Delve”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti