Dienas ziņas

Ukraiņu karavīri saņem rehabilitāciju "Vaivaros"

Dienas ziņas

Burtnieku baznīcu atjauno jau 30 gadus

Folkloristi tiekas festivālā "Rudenāji"

Folkloristi tiekas festivālā «Rudenāji»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Rudens nāk ne vien ar lietavām, bet arī ar pilniem apcirkņiem. Lai bagāta raža būtu arī nākamgad,
Ķekavas novada Katlakalnā  ar pateicības rituāliem un dziesmām folkloristi no piecām valstīm ražu daudzināja festivālā ''Rudenāji''.

Viena no senajām tradīcijām ir Saberu svinības, kad līdztekus dažādām darbnīcām, tirdziņam un citām jautrām izdarībām katrs dalībnieks kādu  dārzā vai laukā izaugušu rudens velti pievieno  saberu skulptūrai.

"Svarīgi ir  tas, ka mēs visi kopā, katrs individuāli, bet visi kopā, saberam ražu vienā kaudzē un atstājam citiem. Citiem tas ir gan senčiem, gan varbūt arī tiem, kam nav izaugusi tik laba raža," teica Latvijas Folkloras biedrības valdes priekšsēdētājs Andris Kapusts. Ar dziesmām un rituāliem nosvinēt ražas svētkus uz Katlakalnu sabraukuši piecpadsmit kolektīvi gan no Latvijas, gan tālākām un  tuvākām zemēm.

Rudens festivāls  notiek nedēļu pirms Miķeļdienas, jo sendienās bagātais ražas laiks esot svinēts veselu nedēļu. Kā atzīst viesi no Baltkrievijas, kultūrvēsturiskā mantojuma izzināšanā Baltijas valstis esot viņiem solīti priekšā. "Tas ir diezgan sarežģīti, jo folklora, kas pašreiz sastopama, tomēr vairāk nāk no mūsdienām, tāpēc bieži jālasa literatūra, jāsēž bibliotēkā. Ir savas problēmas, bet mēs ļoti cenšamies un daudz strādājam," pauda festivāla dalībnieks no Baltkrievijas Ņikita Haļkovs.

Festivāls ''Rudenāji'' folkloristus Katlakalnā  pulcē reizi divos gados. Šogad trīs dienu garās ražas svinības notika jau piekto reizi.              

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti