Kultūras rondo

Atklāta Pieredzē balstītā grafiskā dizaina starptautiskās asociācijas Latvijas nodaļa

Kultūras rondo

Pauls Bankovskis romānā "Pasaules vēsture" radījis versiju par tālu nākotni

Dziesmas "Ozoliņi" ieraksts - sirsnīgs vasaras saulgriežu sveiciens

Dziesmas «Ozoliņi» ieraksts – vērienīgs folkloras kopu sveiciens vasaras saulgriežos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ar dziesmas “Ozoliņi” videoierakstu vasaras saulgriežu sveicienu visiem sūta bungu un dūdu mūzikas grupa “Auļi” kopā ar vairākiem desmitiem dziedātāju un mūziķu no dažādu Latvijas novadu folkloras kopām.

Vērienīgā ieraksta idejas autors Kaspars Bārbals Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" atklāj, ka "Auļi" parasti Jāņus tā īsti nav svinējuši, vienmēr spēlējuši, bet tagad bijis brīvs brīdis lai padomātu.

"Likās, ka šis varētu būt īstais brīdis, kad mēs varētu smelties iedvesmu un enerģiju tieši no cilvēkiem, kas glabā mūsu latviešu tradīcijas un dziesmas. Tās ir tieši folkloras kopas. Un, tā kā man bija diezgan plašs kontaktu klāsts šajā jomā, tad sazinājāmies ar kopām no dažādām Latvijas pusēm. Visas arī piekrita mums par lielu pārsteigumu," ar ieceri iepazīstina Kaspars Bārbals.

Izraudzīta dziesma, kas varētu visus vienot, nedaudz pielāgota valoda, lai tur ieskanētos suitu mēle vai, protams, latgaliski pantiņš "Ilžas" izpildījumā. 

"Tā nu mēs braucām no sākuma ierakstīt dziesmu, tad mēs braucām filmēt. Te nu tas ir!" tā Kaspars Bārbals.

Folkloras kopas "Ilža" vadītāja Dace Tihovska stāsta, ka viņas grupas dalībnieki labprāt atsaukušies līdzdalībai ierakstā. 

"Traka ideja, bet "Ilžai" tādas patīk," atzīst Dace Tihovska.

Lai taptu šis klips, Kaspars Bārbals kopā ar kolēģiem devies gandrīz pie visiem ieraksta dalībniekiem.

"Bieži, ja runa ir par folkloru kopu ierakstu, tad vislabāk sanāk ierakstīt viņu vidē, kur viņi ir pieraduši darboties, nevis studijā. Tāpēc vienkārši ņēmēm studijas aparatūru un braucām pie visiem ciemos. Nu gandrīz pie visiem, daži atnāca arī Rīgā uz studiju," bilst Kaspars Bārbals. "Cilvēciskais kontakts, vieta un vide padara to visu interesantāku un krāsaināku."

Šajos Jāņos dziesmu ikviens var meklēt vietnē "Youtube", bet gan Kaspars Bārbals, gan Dace Tihovska cer, ka reiz, piemēram, festivālā "Baltica" visi ieraksta dalībnieki satiksies klātienē un dziesma skanēs dzīvā atskaņojumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti