Panorāma

Noslēdzas sarunu festivāls "Lampa"

Panorāma

Panorāma

Amerikas latvieši: mēs dejojam, jo tautas dejas ir foršas

Amerikas latvieši: mēs dejojam, jo tautas dejas ir foršas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Polka, galops un palēciens – katram latvietim tepat Latvijā vai citur pasaulē ir kāds mīļākais tautas deju solis, un tos visus salikt kopā un izdejot ir gan kaislība, gan pienākums. Tā saka dejotāji, kas satikušies Amerikas latviešu 15. Vispārējos Dziesmu un deju svētkos, kas šonedēļ notiek Minesotā ASV.

Daži kopā dejojuši jau vairākus desmitus gadu, citi tikai dažus gadus un vēl citi tikai nedaudz vairāk kā nedēļu, bet tas nevienam netraucē izbaudīt dejošanu un kopā būšanu.

Ņujorkas štats šajos svētkos pārstāvēts ļoti plaši. Dejo gan vidējās paaudzes kolektīvs Ņujorkas "Jumis", gan latviešu pamatskolas Jonkeros kolektīvs Ņujorkas "Mazais Jumis".

Kopš pagājušā gada augusta katru piektdienas vakaru Manhetenā kopā dejo arī jaunieši Māra un Entonijs.

"Mēs esam šeit, lai dejotu un iepazītos ar jauniem cilvēkiem un labi pavadītu piektdienas vakarus. Mums ir grupā 28 cilvēki, kas mācās runāt latviski un jau tekoši runā latviski, kā piemēram Entonijs," teica Māra. 

Lielie deju un kora koncerti notiek iespaidīgajā Ordveja mākslas centrā. Turpat gaiteņos dejotāji arī izmanto laiku mēģinājumiem. Taču ir tādi, kas ar dejošanu iepriecina garāmgājējus pilsētas parkos.

"Lūznavas dancis" kopā sāka dejot tikai pirms astoņām dienām. 2x2 pasaules jauniešu kolektīvs, kura dejotāji tiešām satikušies no visām pasaules malām - Vašingtonas, Ņujorkas, Rīgas, Mineapoles, Ohaio, Alabamas, Jelgavas, Nīderlandes, Vašingtonas. Viņus vieno valoda un prieks.

"Kustības, sadarbība un tas, ka varam vienlaikus to kopā darīt kā draugu pulks, jā, tas ir forši," uzsvēra dejotājs Valdis.

Savukārt Indianapolisas kolektīvā "Jautrais pāris" dejo pat amerikānis, kuram nav nekādas saistības ar Latviju, tikai dejotprieks. Džefs Šērmans pastāstīja, ka dejo kolektīvā jau vairāk nekā 20 gadus. Sācis dejot, viņš neko nezināja ne par dejošanu, ne Latviju, bet patika un tā arī viņš turpina dejot.

Rinda uz koncertu Ficdžeralda teātrī vakarā vijās apkārt kvartālam. Te Ņujorkas, Losandželosas, Rīgas, Milvoku un Indianapoles deju kolektīvi satikās arī īpašā Jaundeju skatē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti