Dienas ziņas

Eiropas Latviešu apvienībai - 70

Dienas ziņas

Vecāķu pludmalē vakcinē pret Covid-19

"Suitu amatu dienas" Alsungā

Alsungā amatu dienas ļauj ielūkoties suitu prasmju noslēpumos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Suitu dziedāšana, dejošana un dažādu instrumentu spēle, ēdienu gatavošana un rokdarbi – tās ir no sendienām mantotas tradīcijas, kuras suitos joprojām ikdienā kopj katra aroda meistari. Lai satiktos ar meistariem vaigu vaigā, ļautu ielūkoties viņu amata noslēpumos un pašiem iemēģinātu roku, Alsungā notiek “Suitu amatu dienas”.

Laukums pie Alsungas kultūras nama svētdien bija ļaužu un rosības pilns. Kamēr vienā pusē bija iespēja apgūt vai atcerēties suitu danču soļus, citā jau uz mākslu aicināja bērnus. Pavisam tur bija 12 suitu amatu darbnīcas, kurās nevis nolūkoties no malas, bet, meistaru iedrošinātiem, iemēģināt savu roku.

“Šādā formātā ir pirmo reizi. Līdzīgi kā Latvijas Nacionālais kultūras centrs organizē “Satiec savu meistaru”, mums likās, ka mums ir tik daudz meistaru, ka mēs tepat varam sarīkot,” pastāstīja biedrības “Suitu kultūras mantojums” valdes locekle, šī projekta vadītāja Māra Rozentāle.

Pie rokdarbnieces Lailas Puķītes bija sapulcējušies tie, kurus interesē pērļošana. Bez šīm prasmēm neiztikt nevienai suitu tautastērpa darinātājai, jo pērlītes mirdz daudzās tērpa detaļās, piemēram, dūrgalos, kreklu apkaklītēs, jaciņās.

“Mazs rakstiņš ir jāuztaisa, vienkārši jāsaprot sistēma. Dzīvē nekas nav sarežģīts, paši mēs visu sarežģījam,” sacīja rokdarbu meistare.

“Speciāli braucām apskatīties, kas šeit notiek, piedalīties,” pastāstīja pasākuma apmeklētāja Indra Kozlova no Brocēniem.

Bez dūdu iemēģināšanas suitos nu nekādi, jo te bija vieta, kur dūdu spēles tradīcijas bija saglabājušās visilgāk, un nu tās atdzimušas ar jaunu sparu. Higiēnisku apsvērumu dēļ gan dūdās pūta tikai darbnīcas vadītājs, bet spēlēt melodiju varēja ikviens.

“Mēs mācāmies pēc senā principa: ko dzirdi, to mēģini atkārtot. Ir labi, ja kāds stāv pretim, var pašpikot, kā viņš kustina pirkstus,” pastāstīja “Suitu dūdenieku” vadītājs Juris Lipsnis.

Suitiem tik raksturīgo burdonu būs dzirdējuši daudzi, bet šī bija reize, kad piesēst un pašiem kopā ar suitu sievām izbaudīt locītāju un vilcēju uzdevumus daudzbalsīgajā dziedāšanā.

“Būt burdonā, tradicionālajā vidē, ir būtiski man kā etnomuzikoloģei, sadzirdēt to tieši no pašām suitenēm. Jaunas krāsas sadzirdēju,” pastāstīja pasākuma apmeklētāja Igeta Ozoliņa.

Kamēr uz uguns tapa zivju zupa, sklandraušu darbnīcā katrs interesents tika pie paštaisīta oranžā garduma. Bet saimniece Skaidrīte Nagliņa ne tikai deva nogaršot uz vietas tapušās rozītes, burkānu cepumus un riekstiņus, bet arī dalījās ar receptēm.

“Tas ir tāds labs koncentrāts visai lietai. Parādīt, cik mūsu daudz, ko mēs katrs protam,” norādīja suitu saimniece Skaidrīte Nagliņa.

Pasākums notiek divas dienas. To organizē biedrība “Suitu kultūras mantojums” ar vairāku fondu atbalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti