«Zelta mikrofona» balvu par mūža ieguldījumu saņems Mārtiņš Brauns

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Uz Dailes teātra skatuves 12. februārī tiks godināts komponists Mārtiņš Brauns, saņemot mūzikas ierakstu gada balvu ''Zelta mikrofons'' par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikas attīstībā, informēja pasākuma rīkotāji.

Klausītāju iemīļotas ir gan Brauna dziesmas un mūzika no teātra izrādēm, gan poēma ''Daugava'' ar Raiņa dzeju, no kuras vistālāk pasaulē aizskanējis fragments “Saule. Pērkons. Daugava”.

40 skatuves gados Mārtiņa Brauna koncertus nav iespējams saskaitīt, tie notikuši kopā ar grupu “Sīpoli”, dziedošo aktieri Edgaru Liepiņu, kamerkori “Sindi Putnu dārzs” un citiem sastāviem. Par kinomūziku saņemtas Lielā Kristapa balvas, par devumu Latvijas kultūrā - Triju Zvaigžņu ordenis (2018).

2019. gada februārī šiem apbalvojumiem pievienosies Latvijas mūzikas ierakstu gada balvas ''Zelta mikrofons'' balva par mūža ieguldījumu.

Komponista Mārtiņa Brauna (dzimis 17.09.1951.) daiļrades amplitūda ir apbrīnojama, par elku viņš kļuvis kā rokmūzikas mīļotājiem, tā Dziesmu svētku dalībniekiem. Viņa sacerējumu klāstā ir gan 20. gs. 70. gados radītās divas balādes simfoniskajam orķestrim, ''Divas odas skorpionam'', klavierdarbi, gan šķietami vienkāršās dziesmiņas ''Dzied ar mani, tautumeita'' un ''Mammu, es gribu''.

Muzikālo interešu daudzpusība skaidrojama arī ar to, ka Brauns uzaudzis mediķu, nevis mūziķu ģimenē, un zēna absolūtā dzirdes atklāta nejauši, jau piecu gadu vecumā. Samērā negribīgi Mārtiņš sāka skolas gaitas E. Dārziņa speciālajā mūzikas vidusskolā. Klavieru nodaļai sekoja kora klase, pēc balss lūzuma - Kordiriģēšanas nodaļa, tad - Mūzikas teorijas nodaļa, kur tika apgūta arī kompozīcija.  

Mūzikas ierakstu gada balvu ''Zelta mikrofons'' organizē Latvijas skaņu ierakstu producentu, izdevēju un izplatītāju apvienība LaMPA sadarbībā ar LaIPA un  Kultūras ministriju. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti