Kultūras ziņas

Bērnu un jauniešu "Vērtību sakta"

Kultūras ziņas

"Sazobe" – veltījums Baltu vienības dienai

"Latgolys freska" – veltījums Annai Rancānei

«Viņa ir Latgales freska.» Rēzeknē pirmizrādi piedzīvojis Annai Rancānei veltītais koncertuzvedums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Rēzeknē, Latgales vēstniecībā “Gors”, 12. septembrī pirmizrādi piedzīvojis koncertuzvedums “Latgolys freska” – veltījums dzejniecei Annai Rancānei.

To veidojis radošais trio – diriģents Sigvards Kļava, režisors Viesturs Kairišs un māksliniece Ieva Jurjāne. Uzvedumā skan gan dzeja, gan mūzika, un tajā kopā ar Annu Rancāni piedalās arī Latvijas Radio koris, pianists Rihards Plešanovs, dziedātāja Biruta Ozoliņa, tautas muzikants Aleksandrs Maijers, aktrise Baiba Broka un daudzi citi.

Koncertuzvedumā “Latgolys freska” uz skatuves pati dzejniece Anna Rancāne un viņai līdzās aktrise Baiba Broka – starp abām panākta neapšaubāma vizuāla līdzība.

Baiba Broka par koncertuzvedumu stāsta: “Tā patiesi, bez tā sentimenta, bet ar to īsto, dziļo jūtīgo enerģiju, jo Anna ir tāda – īstums, patiesums un dziļums.”

Visu uzvedumu skatītāji uz lielā ekrāna var vērot Annas Rancānes sejas tuvplānu, redzot katru dzejnieces mīmiku, acu skatu, tā ļaujot būt sev pavisam tuvu.

“Ja Hercam Frankam ir filma “Vecāks par desmit minūtēm”, tad šobrīd es tiešām jūtos vecāka par stundu un divdesmit minūtēm, jo tu izdzīvo to cauri,” atzīmē dzejniece.

Uzvedums ir kā ceļojums pa Latgali, pa dzejniecei tuvām Latgales vietām, par kurām rakstīts arī viņas dzejas tekstos – Daugavpili, Ludzu, Krāslavu, Piedruju, Rogovku.

“Mēs mēģinājām veidot šo uzvedumu, lai tuvotos šai Annas sajūtai, jo man nav atbildes, vai šis stāsts ir par Annu vai par Latgali, jo Anna ir šī Latgale,” uzsver diriģents Sigvards Kļava.

“Tur ir visas krāsas, skaņas, daudzas valodas, ticības, bet viens Dievs. Man liekas, ka ir izdevies,” spriež Anna Rancāne.

Uzvedumā skan garīgā mūzika, latgaliešu tautasdziesmas, dažādu komponistu, piemēram, Riharda Zaļupes, Oskara Stroka un arī Ingara Gusāna jeb Sovvaļnīka mūzika, kurš savu dziesmu tekstos iedvesmojies arī no Annas Rancānes dzejas.

Un var teikt, ka “Latgales freska” ir gan pats uzvedums, gan Anna Rancāne.

Uzveduma režisors Viesturs Kairišs norāda: “Ar cilvēkiem ir tā – ja viņi ir ģeniāli, tad viņi ir ģeniāli visā – Anna Rancāne ir tiešām ģeniāls cilvēks, viņa ir izcila dzejniece, izcila personība, viņa ir Latgales freska.

Man šķiet, ka Anna ir tas ceļš, pa kuru gribas iet un var iet bezgalīgi.”

Koncertuzveduma skatītāja Lidija Doroņina-Lasmane par redzēto stāsta: “Tas tāds vienreizējs notikums, tik skaisti, kā šodien, – sen nav bijis tik brīnišķīgs pārdzīvojums.”

Latvijas Televīzijas skatītājiem šosezon būs iespēja vērot koncertuzveduma ierakstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti