Kultūras ziņas

Pasniegs Izcilības balvas kultūrā

Kultūras ziņas

Rīt Parīzē Alvja Hermaņa iestudētās operas pirmizrāde

Taustiņmūzikas festivāls Ventspilī

Ventspilī izskanējis pirmais taustiņmūzikas festivāls «Takts»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Laikmetīgi, elektroniski un eksperimentāli - tā varētu raksturot šajā nedēļas nogalē Ventspilī notikušo pirmo taustiņmūzikas festivālu "Takts". Lai gan zāle sestdien, 5.novembrī, kad turp devās Latvijas Televīzijas "Kultūras ziņu" filmēšanas grupa, nebija pilna, rīkotāji cer, ka festivāls kļūs par tradīciju.

Taustiņmūzikas festivāla otrā vakara favorīts bija vācu pianists Folkers Bertelmans jeb Hauschka. Mākslinieks smalkā flīģelī savieto dažādus priekšmetus - filca konusiņus, koka irbulīšus, bērnu bungas, skoču un koncerta beigās līdz stāvovācijām trūka tikai nedaudz.

"Dažkārt klavieru īpašniekiem liekas, ka es sabojāšu viņu klavieres, bet tā noteikti nav, jo tad es katrā koncertzālē spēlētu tikai vienu reizi. Skolā šo nemāca, eksperimentēju pats," stāsta Hauschka.

Desmit cilvēki zāli pameta, bet palicēji mūziķiem veltīja skaļas ovācijas pēc Lielbritānijas un Francijas mākslinieku kopprojekta "Radioland" uzstāšanās ar savu interpretāciju par leģendārās vācu elektroniskās mūzikas apvienības "Kraftwerk" albuma "Radio-Activity".

"Es neiebilstu, ka cilvēki iet prom. Es arī eju prom no pasākumiem, kas man nepatīk. Elektronika ir trokšņaina, bet šobrīd, manuprāt, "Kraftverk" ir uzskatāms par elektroniskās mūzikas standartu, pat klasiku," pauž "Radioland" mūziķis Franks Vigro.

Amerikāņu pianists un komponists Korijs Smits Ventspilī muzicēja kopā ar "Sinfonietta Rīga" stīgu kvartetu. Smits atzīst, laikmetīgā mūzika vairumam klausītāju varētu šķist dīvaina.

"Tā  vienmēr būs niša, kas tāda paliks tā iemesla dēļ, ka tā tiešām ir tik izaicinoša un pieprasa klausītāju iesaistīšanos, ir jācīnās ar sevi nedaudz, lai to saprastu," vērtē kultūras žurnālists Henriks Eliass Zēgners.

Pats pianists saka, ka šāda  mūzika atrodama pat simts gadus senā mūzikas vēsturē. Korijs Smits arī pārliecinājies, ka tai nav lielu izredžu iekļūt radio hitu topos.

"Es sākumā cerēju, ka ar pareizu mārketingu varētu arī šādu mūziku padarīt populāru. Man pašam patīk gan Bejonsi, gan šāda mūzika. Bet jāpiekrīt - tā ir īpatnēja mūzika, kas ap sevi pulcina dīvainus cilvēkus, jo arī dīvainīšiem taču kaut kas jāklausās," saka Smits.

Festivāla "Takts" rīkotāji cer, ka tas varētu turpināties nākamgad un, iespējams, jau ārpus Ventspils.
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti