NABA Top

Top 25/10 LV jaunumi: Banga, Nagla, Amyl and The Sniffers u.c.

NABA Top

Top 25/10 LV jaunumi: Knauzers, Evija Vēbere, Spectre, Nicka Cave, Ploho u.c.

Top 25/10 LV jaunumi: Juuk, Daba San, Sleigh Bells, Lurk, Bikini Death Race u.c.

Veltījums plostniekiem un citi jaunumi «Radio Naba» mūzikas topā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pašmāju mūzikas jaunumos tumšā folka apvienība “Juuk” sniedz ieskatu gaidāmajā albumā ar franču mēlē izpildīto “Krokro”, postfolka apvienība “Daba San” atdzīvina plostnieku profesiju dziesmā “Straumē”, radošās spējas apvienojuši producents Rabenau un Katrina Gupalo dziesmā “I Can I Can I Can”, un “PXWLL” jau kļūst par paliekošu vārdu uz Latvijas postpanka skatuves ar dziesmu “Faņķiki” no nesen izdotā debijas albuma.

Ārzemju mūzikas topā klausītājus uzlādēt gatavi “Sleigh Bells” ar eklektisko “Justine Go Genesis”, teksasieši “Explotions In The Sky” publicējuši skaņu celiņa dziesmu “Climbing Bear”, vācu elektroniskais duets “KIDSØ” piedāvā noklausīties “Hologram”, pankrokeri “LURK” atgādina par gaidāmo debijas albumu ar kompozīciju “Bermuda”, bet lieliskie “Nothing” gatavojas izdot papildus materiālu, sākot ar dziesmu “Amber Gambler”. Itāļu elektroniskie panki “Bikini Death Race” sagaida jauno albumu ar dziesmu “Frontlines”, “MusicbyAden” piedāvā vasarīgo un maigo “Stars Align”, bet iespēju izveidot patiesu saikni ar kādu meklē “POND” enerģiskajā singlā “Human Touch”.

“Juuk” – “KroKro”

Grupa “Juuk” publicējusi albuma “Sikspārņi” pirmo singlu “Krokro" kopā ar teksta video. Gaidāmajā albumā būs dzirdamas 9 dziesmas ar dzeju bērniem, kuru starpā ir arī franču mēlē izpildītā “Krokro”. Šī singla pamatā ir stāsts par krokodiliem, kuri dodas karot ar ziloņiem. Autori atklāj, ka šim stāstam “Sniedze Prauliņa uzdūrās, rakstot mūziku izrādei par Knuta un Intas Skujenieku vēstuļu saraksti 1962.-1969. gada periodā, kad Knuts izcieta padomju režīma izsūtījumu Mordovijā (sarakstēs abi viens otru mīļi dēvēja par krokodiliem). Edgars Šubrovskis, izdzirdējis Sniedzes demo ierakstu, teica: "Eu, sižets gluži kā tai Akurāteres dziesmiņai par bege-begemotiem, tikai nomainīti dzīvnieki! Un vispār, jāiekļauj albumā!””

Par dziesmas tapšanu grupas “Juuk” pārstāvji preses relīzē komentē, ka “dziesmas franču tekstu Knuts citēja kādā vēstulē, un, parakņājoties dziļāk, atklājās, ka dzejolītis ir no Žaka Ofenbaha 1856. gada muzikālās bufanērijas “Tromb-al-ca-zar”, savukārt Akurāteres savulaik tik populāro dziesmiņu gan nekur internetā atrast neizdevās – tīrā mistika. Lai viss sajuktu vēl vairāk, pirmo reizi dzirdot dziesmu, Oskars Jansons ierosināja izmēģināt, kā Sniedzes dziesma skan regeja stilistikā. Izrādījās – skan.”

Dziesmas teksta video veidojuši Sniedze Prauliņa un animators Mārtiņš Veļa, bet par video vēstījumu autori komentē, ka “tas droši vien būtu aicinājums dejot, nevis karot.”

“Daba San” – “Straumē”

Rīgas Tehniskās universitātes postfolka apvienība “Daba San” izdevusi veltījumu zudušajai plostnieku profesijai ar dziesmu “Straumē”. Dziesmas klips tapis Gaujas krastā un ūdeņos, bet par pašu kompozīciju grupas mākslinieciskā vadītāja un mūzikas autore Linda Zonne-Zumberga komentē, ka tā “ar dainu vārdiem stāsta par plostnieku darbu un tekstam izvēlētās četrrindes piesaistīja ar tajās jūtamo cieņu pret dabas apstākļiem, kas spēcīgi ietekmēja plostnieku darbu. Piemēram, dziesmā piesauktā dzeltenā cielaviņa, kuru plostnieki aicina palīgā, ir metafora saulei. Protams, ir liela starpība, vai plosto gaišā, skaistā dienā, vai sarežģītos laikapstākļos. Muzikāli dziesmā centāmies attēlot upes nerimstošo plūdumu un dažādos elementus, kas ieskauj plostnieku – straume, šļakatas, vējš, saule, dažādi šķēršļi un zemūdens akmeņi.”


 

Rabenau ft. Katrina Gupalo – “I Can I Can I Can”

Jaunam kopdarbam radošos spēkus apvienojuši elektroniskās mūzikas producents Reinis Rabenau un dziedātāja Katrīna Gupalo, kā rezultātā tapis singls ”I Can I Can I Can” ar videoklipu psihedēliskās noskaņās. Kā vēstīts preses relīzē, pirmo reizi abu daiļrade tikās “2020. gada vasarā elektroniskās mūzikas koncertā Liepājā, kurā elektriski uzlādētos muzikālos stāstos tika apvienota Rabenau elektroniskās mūzikas meistarība ar Katrīnas Gupalo juteklisko balsi un virtuozo klavierspēli,” un šī koncerta iespaidā, dodoties mājup, Rabenau radīja ”I Can I Can I Can” mūziku.

Rabenau par dziesmu atklāj, ka tā ir par to, ”kā vasaras naktī, skatoties zvaigznēs, var nedaudz atkāpies no visa, kas notiek dzīvē, paskatīties uz to kā no malas. Mums visiem vajag brīdi, kad mēs paceļamies augstāk, izlienam no tuneļa un paskatāmies uz apkārt esošajiem ceļiem un to, kur katrs no tiem var aizvest, tādējādi izdomājot, kuru ceļu labāk izvēlēties. Tas ir brīdis sevis motivācijai un sevis atrašanai.”

Dziesmas vārdu autors ir Ojārs Ēriks Kalniņš, bet videoklipu radījušas trīs multimediju mākslinieces Paula Brante, Anna Briede un Šeila Orlova ciešā sadarbībā ar Katrīnu Gupalo. “Mūsu pirmais un noteikti ne pēdējais kopdarbs ir izdevies košs, interesants un pavisam atšķirīgs no iepriekšējiem Katrīnas video. Tas ir kas tāds, ko mēs pašas vēl nekad nebijām veidojušas. Šī sadarbība ir bijusi kā vērienīgs atspēriena punkts mūsu karjeras izaugsmē,” komentē klipa mākslinieces.

“PXWLL” – “Faņķiki”

Dziesma “Faņķiki” ir jaunākais singls no “Radio Naba” klausītajiem zināmās grupas, konkursa “Hadrons 2021” finālistiem “PXWLL”. Singls ir viena no deviņām kompozīcijām, kas iekļautas post-punk/indie apvienības jaunākajā albumā “Дрессировка”, kas pie klausītajiem nonāca septembra sākumā un ir pieejams visās lielākajās straumēšanas vietnēs. “Faņķiki”, ar mazliet gaišāku skanējumu par iepriekš dzirdētajiem singliem, un debijas albums “Дрессировка” apvienību “PXWLL” nostāda kā daudzsološu un paliekošu vārdu uz pašmāju postpanka skatuves.

“Sleigh Bells” – “Justine Go Genesis”

Trokšņu-popa duets “Sleigh Bells” 9. septembrī klausītājiem nodos savu jauno albumu “Texis”. No jaunā albuma apvienība līdz šim dzirdēts singls “Locust Laced”, bet kā pēdējo ieskatu jaunākajā platē pirms tās iznākšanas grupa publicējusi singlu “Justine Go Genesis”. “Sleigh Bells” pārstāvji atklāj, ka singla pirmie aizmetņi radīti jau 2018. gadā, kurus pavadīja liela sajūsma par “Justine Go Genesis” ātrā tempa un gandrīz komiskā metāla mūzikas rifa mijiedarbību. Arī neviens vien klausītājs iegūs pozitīvu enerģijas uzlādi no šīs eklektiskās dziesmas, kurā savstarpēji tiekas minētie metāla rifi ar drum’n’bass ritmiem, hyperpop piegarša un maigi agresīvā “Sleigh Bells” vokālistes balss.

“Explosions In The Sky” – “Climbing Bear”

Teksasas postroka grupa “Explosions In The Sky” izziņojuši jaunumus par 1. oktobrī gaidāmo skaņu celiņu “Big Bend”, kas papildina “PBS” kanāla dokumentālo filmu par Bigbendas Nacionālo parku “Big Bend: The Wild Frontier Of Texas”. Šī nav pirmā reize, kad apvienība radījusi muzikālo pavadījumu kādai filmai, jo 2014. gadā teksasieši bija autori Deivida Gordona Grīna (David Gordon Green) un Ala Pačīno (Al Pacino) filmas “Manglehorn” skaņu celiņam. No drīzumā gaidāmā, 20 kompozīciju garā albuma šobrīd kā singls izdots maigais un sapņainais “Climbing Bear”.

“KIDSØ” – “Hologram”

Minhenē dzīvojošais duets “KIDSØ”, kuru veido Morics Grasingers (Moritz Grassinger) un Martins Šneiders (Martin Schneider), izdevuši jaunu singlu “Hologram”. Minimālistiskais house mūzikas skaņdarbs rotāts ar latīņu mūzikas akcentiem, bet tā pamatā ir spilgta sintezatoru un perkusiju simbioze. Singls, šķiet, tieši kā radīts atvasarai.

“LURK” – “Bermuda”

Gatavojoties sava debijas albuma “Around The Sun” izdošanai 17. septembrī, Čikāgas pankroka apvienība “LURK” publicējuši otro gaidāmās plates singlu no ar nosaukumu “Bermuda”, kas seko jūlijā izdotajam “Crack a Smile”. Par jaudīgās un ekscentriskās dziesmas tapšanu grupas solists Kevins Kailijs (Kevin Kiley) komentē, ka tā dzimusi laikā pēc viņa operācijas, kad viņam radusies iedvesma “uzrakstīt dziesmu par atrašanos dīvainā, nezināmā vietā, un, manuprāt, būšana pretsāpju medikamentu ietekmē un maldīšanās pa tuksnesi sniedza tam perfektu pieredzi.”

“Nothing” – “Amber Gambler”

Filadelfijas šūgeizeri ar nosaukumu “Nothing” pērn publicēja valdzinošo, ceturto studijas albumu “The Great Dismal”, kas tika augsti vērtēts klausītāju un kritiķu lokā. Šogad apvienība gatavojas izlaist papildu materiālu no šī albuma. Jau 8. oktobrī pie klausītājiem nonāks “The Great Dismal B-Sides”, kuru veidos pērnā albuma ierakstīšanas laikā radītās dziesmas, kas tomēr netika tajā iekļautas. Gaidāmais ieraksts sastāvēs no trīs jaunām dziesmām: “The Great Dismal,” “Amber Gambler,” un “La La Means I Love You” (“Delfonics” kaverversija). No šī trijnieka šobrīd jau iespējams noklausīties apburošo “Amber Gambler”, kurā grupas pamatsastāvam ar stīgu instrumentiem pievienojas Šellija Veisa (Shelley Weiss).

“Bikini Death Race” – “Frontlines”

Itāļu elektroniskie panki “Bikini Death Race” nav ļāvuši savai reibinošajai enerģijai mazināties pandēmijas laikā un pēdējos mēnešus bijuši ļoti produktīvi. Kopā ar jauno singlu “Frontlines” apvienība arī izziņojusi otro studijas albumu “Refrigerator”, kas seko 2018. gadā izdotajam “Party Animals”. Deviņu dziesmu garā plate straumēšanas vietnēs pieejama jau no 17. septembra. Ar to, kādas elektroniskās mūzikas, panku attieksmes, analogo sintezatoru un bungu mašīnas rotaļas gaidāmas “Refrigerator”, šobrīd var iepazīties jaunākajā singlā.

“MusicbyAden” – “Stars Align”

Kanādiešu elektroniskās deep/lo-fi house mūzikas producents “MusicbyAden” septembra sākumā izdevis četru kompozīciju garu īsalbumu “Discoveries”, kā dziesmu saraksta otrajā vietā dzirdama “Stars Align”.  Jaunākajā EP Eidens ar mūziku apceļo savas iekšējās pārdomas un atklāsmes kopš pavasara. Dažas no tēmām, kas iedvesmojušas kompozīcijas, ir ticība jaunām iespējām, sava ceļa meklēšana un koncentrēšanās uz nākotni, kad kāds dzīves posms tuvojas noslēgumam. Šīs tēmas pie autora nonākušas pavisam likumsakarīgi, jo 18 gadus jaunais Eidens tikai nesen pabeidzos vidusskolu. Rezultātā arī visas “Discoveries” kompozīcijas tapušas ļoti organiski un nespiesti. “Radio Naba” topā iekļuvusī dziesma “Stars Align” ir pavisam sapņains, vasarīgs un dzidrs klausāmais gabals.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

“POND” – “Human Touch”

9. oktobrī klausītāju atskaņošanas sarakstos nonāks austrāliešu psihodēlisko rokeru “POND” devītais studijas albums ar ļoti piemēroto nosaukumu “9”. Šobrīd apvienība piedāvā noklausīties jau ceturto singlu no gaidāmās plates “Human Touch”, kas seko izdotajiem “Pink Lunettes”, “Toast” un “America’s Cup”. Kopā ar singlu publicēts videoklips, kas iet roku rokā ar pašas dziesmas ekscentrismu. Dziesma dzimusi no sākumā dzirdamās “cilpas” (loop), ko uz sava “Casio” sintezatora radīja viens no grupas dalībniekiem, bet pārējie “POND” mūziķi to pēc tam apaudzēja ar savu pienesumu. Par dziesmas tematisko iedvesmu grupas līderis Niks Olbrūks (Nick Allbrook) atklāj, ka viņš reiz piedzīvojis kā “kāda sieviete manas mājas ārpusē dauzīja mašīnu un lūdza, lai es viņai palīdzu to nozagt. Bija brīnišķīga diena. Viņa bija uzvilkta, bet savā ziņā arī jauka. (..) Mēs pāris stundas norunājām saulainās ielas malā un neviens no mums beigās nepaveica zādzību.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti