Rīta regtaims

Uģis Prauliņš: Tagad karavīra klātbūtne jūtama stipri tuvāk

Rīta regtaims

Laimīgs turpinājums pēc "Laimīgām beigām". Andra Akmentiņa dzejas vakars Akuratera muzejā

Varoņa dzīve. Marisa Jansona 80. jubilejas atceres nedēļu "Klasikā" ieskicē Gunda Vaivode

Varoņa dzīve. Latvijas Radio 3 «Klasika» sāk Marisa Jansona 80. jubilejas piemiņas nedēļu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

"Ideālajā variantā jābūt tā, ka klausītājs aizmirst par savu eksistenci un paceļas debesīs, kosmosā – tad mūsu uzdevums ir izpildīts," – tā reiz savu mākslinieka misiju sarunā ar Latvijas Radio 3 "Klasika" trāpīgi formulējis maestro Mariss Jansons (1943–2019). 14. janvārī meistaram būtu apritējuši 80, tāpēc nedēļu no 9. līdz 15. janvārim "Klasika" pasludinājusi par diriģenta Marisa Jansona jubilejas nedēļu. Par tās norisi plašāk stāsta "Klasikas" direktore Gunda Vaivode. 

Vai dažu vakaru ietvaros ietilpināt visu, ko paveicis Mariss Jansons, maz ir iespējams? "Tagad, to visu plānojot un redzot, kā veicas kolēģiem un arī man pašai, šķiet, ka Mariss mums mazliet "atspēlējas" un grib parādīt, cik grūti bija viņam," nopūšas Gunda Vaivode.

"Bet mēs to visu, protams, darām ar lielu prieku un atbildības sajūtu!

Vēl vasarā, tiekoties ar Vairu Vīķi-Freibergu un intervējot viņu Marisa Jansona sakarā, vaicāju, kas būtu vislabākais veids, kā mēs varētu atzīmēt viņa dzimšanas dienu, un Vaira Vīķe-Freiberga teica pavisam vienkārši – nu, protams, ka spēlējot un atskaņojot viņa ierakstus – kā citādāk?

Tāpēc no šodienas līdz pat svētdienai "Klasikā" patiešām skanēs Marisa ieraksti – katru vakaru muzicēs kāds no viņa vadītajiem orķestriem."

9. janvāra vakarā tas būs Marisa Jansona pirmais lielais Eiropas orķestris – Oslo Filharmoniskais orķestris. Šo programmu veidos Dāvis Eņģelis, un skaidrs, ka šajā vakarā neiztikt bez Sibēliusa, neiztikt bez Dvoržāka un neiztikt arī bez Marisam Jansonam tik mīļā norvēģu čellista Trula Merka.

10. janvāra vakarā uzmanības centrā būs Marisa Jansona vismīļākais orķestris (kaut gan viņš tā, protams, tieši nav teicis, bet nojaust var!) – Bavārijas Radio simfoniskais orķestris. "Kā Mariss pats sacīja – "tas trakais zirgs ar sulīgajām stīgām". Bavārijas Radio simfoniskais orķestris bija pirmais un pēc Amsterdamas orķestra arī palika viņa pēdējais orķestris, un koncertā Anna Veismane būs izvēlējusies ļoti raibu un skaistu programmu. Pats Mariss bija ļoti veiksmīgs programmu veidotājs! Būs gan rapsodijas, gan viņa mīļā Čaikovska mūzika, būs ieraksti arī no viņa paša pēdējā koncerta Kārnegija zālē. Arī kaut kas no minhenieša Riharda Štrausa, no minhenieša Rodiona Ščedrina "Karmenas" svītas un Igora Stravinska mūzika, kuras interpretācija pašu mūziķu atmiņās izcelta kā īpaši veiksmīga," atzīmē "Klasikas" direktore.

11. janvāra vakars, ko sarūpējusi Inga Žilinska, aizritēs kopā ar Amsterdamas Karalisko "Concertgebouw" orķestri, un tas savukārt nav iedomājams bez Gustava Mālera. Būs fragmenti no viņa izcilajām simfonijām – Trešās, Piektās, iespējams, arī Astotās. Būs arī kaut kas no impresionisma, kas arī bija būtiska šķautne Marisa Jansona daiļradē.

12. janvāra vakarā skanēs tepat Rīgā veiktie ieskaņojumi. Kā zināms, Mariss Jansons viesojies šeit jau 1971. gadā, un mums, par laimi, ir arī daži ieraksti no 1971./1972. gada sezonas. Visiem labā atmiņā vēl ir divu ģēniju satikšanās uz Lielās ģildes skatuves: 12. janvāris ir tieši maestro Raimonda Paula dzimšanas diena, tāpēc "Klasikas" ēterā iekļausim šo leģendāro koncertu, kas notika 2016. gadā. Šo vakaru "Klasikā" veidos Ilga Auguste.

13. janvāra vakarā raibu programmu no dažādu orķestru ierakstiem veidos Rūta Paula: būs orķestri gan no Pitsburgas, gan Londonas, gan Berlīnes un Vīnes. "Pitsburgā Mariss bija galvenais diriģents, bet visos pārējos orķestros viņš ļoti bieži viesojās. Šo vakaru Rūta noslēgs ar trim Vīnes Jaungada koncertu ierakstiem," piektdienas vakara gaitu iezīmē Gunda Vaivode.

Ik vakaru līdztekus mūzikai skanēs arī Marisa Jansona interviju fragmenti, lai šie vakari būtu saturā kuplāki.

"Arī opermūzika, kā zināms, bija Marisa lielā mīlestība – ne ļoti daudz diriģēta, jo tā viņa dzīvē iezīmēta ar traģiskām epizodēm, tomēr daži ieraksti ir, un Maruta Rubeze 14. janvāra vakarā atskatīsies uz Marisa veidoto "Pīķa dāmu" un "Mcenskas apriņķa lēdiju Makbetu", uz Vāgnera mūzikas ierakstiem un arī uz vokāli simfoniskajiem darbiem. Noteikti būs kāda lappuse no Verdi Rekviēma un arī viens no pēdējiem opusiem, ko maestro pirmatskaņoja – Volfganga Rīma Rekviēms," atklāj Gunda Vaivode.

Arī raidījums "Orfeja auss", kas "Klasikas" ēterā skanēs 15. janvārī, aizritēs Marisa Jansona zīmē. Pārraidi veidos Orests Silabriedis, studijā aicinot Viesturu Gaili un Konstantīnu Petrenko. "Bavārijas Radio orķestris izdevis milzīgu "kasti" ar vairāk nekā 70 ierakstiem kompaktdisku formātā, un tur ir arī trīs ieraksti no mēģinājumiem, kas ir ļoti, ļoti interesants materiāls – kā Mariss strādā ar Čaikovska Piekto, Berlioza Fantastisko un Štrausa "Tilu Pūcesspieģeli". Raidījuma dalībnieki klausīsies šos ierakstus, raidīs arī fragmentus, komentārus un runās par interpretāciju. Būs ļoti interesanti," apgalvo Gunda Vaivode. 

Mariss Jansons kopā ar Gundu un Juri Vaivodiem 2017. gada novembrī
Mariss Jansons kopā ar Gundu un Juri Vaivodiem 2017. gada novembrī

Pašas "Klasikas" direktores Gundas Vaivodes pārziņā – Marisa Jansona lielās "Benefices" veidošana. Raidījums skanēs tieši maestro dzimšanas dienā – sestdien, 14. janvārī, pulksten 12. "Lielākoties tās būs intervijas un sarunas, kas tapušas jau pēc Marisa aiziešanas – gan ar Bavārijas, Oslo un Amsterdamas orķestra mūziķiem, gan ar Vairu Vīķi-Freibergu un vēl citiem viņa draugiem. Protams, arī ar ģimenes locekļiem – ar meitu Ilonu, mazmeitu Mašu, audžudēlu Andreju un Marisa dzīvesbiedri Irinu. Par šīm sarunām runājot, saku milzīgu paldies par uzticēšanos un iespēju vēl 2020. gada rudenī aizbraukt uz Sanktpēterburgu, viesoties viņu mājās un uzklausīt ļoti, ļoti dažādus stāstus," pauž Gunda Vaivode. "Ar šiem cilvēkiem runāsim gan par darba procesu un mēģinājumiem, gan arī par pašiem skaistākajiem un augstākajiem koncertu brīžiem, kādi bijuši. Arī par svētkiem, kurus Mariss labprāt svinēja, un tiem vienmēr gatavojās tikpat atbildīgi kā uz koncertiem, tāpēc lielākā daļa no šiem svētkiem viņam tika turēta noslēpumā un līdz ar to bija visādi pārbaudījumi, pārdzīvojumi, pārsteigumi... Bet tie vienmēr bija skaisti brīži.

Runāsim arī par to, cik daudz pārcilvēciska spēka ir prasījusi šī dzīve. Ļoti daudz sāpju, ļoti daudz sasniegtu smaiļu, ļoti daudz kritumu. Vienā vārdā varētu teikt – varoņa dzīve."

Vai visās daudzajās intervijās, kas līdz šim jau fiksētas, ir kāds vienojošais elements brīžos, kad sarunbiedri tiek lūgti atcerēties Marisu Jansonu kā personību? "Ir gan! Godīgums it visā: attieksmē pret cilvēkiem, attieksmē pret mūziku, pazemība, draudzīgums, atklātība, perfekcionisms un ļoti liela vienkāršība," saka Gunda Vaivode.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti